Problemele ucrainenilor ajunşi la Vâlcea şi ale autorităţilor legate de adăposturi. „Ne bucurăm că mai există şi oameni buni pe lumea asta” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mobilizarea din Vâlcea pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina Foto colaj
Mobilizarea din Vâlcea pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina Foto colaj

În Vâlcea, în două treimi dintre localităţi autorităţile publice locale au identificat spaţii în care pretind că i-ar putea găzdui pe sinistraţii din Ucraina. Deşi judeţ de tranzit, numărul ucrainenilor care s-au oprit sau au trecut prin această zonă nu este, cel puţin oficial, prea mare.

La fel ca în întreaga ţară şi societatea civilă din Vâlcea a fost prima care s-a mobilizat după începerea războiului din Ucraina. 

O zi mai târziu, de la declanşarea luptelor, după modelul altor platforme din online („Uniţi pentru Ucraina”), apărea pagina de Facebook „Vâlcea ajută Ucraina – Valcea helps Ukraine”, care a reunit la un loc mii de oameni interesaţi să ajute sinistraţii ucraineni: unii care-şi ofereau casele, alţii pentru donaţii, unii care au avertizat asupra impostorilor, alţii cu informaţii utile, transport şi tot aşa. 

GALERIE FOTO MOBILIZAREA VÂLCENILOR PENTRU REFUGIAŢII UCRAINENI

Şi cum Vâlcea este un judeţ turistic, nu a întârziat să apară oferta şi din partea pensiunilor şi hotelurilor, dar cea mai generoasă mişcare a venit din partea persoanelor fizice, atât din mediul urban cât şi rural. Un om de afaceri din Vâlcea a anunţat chiar că va transporta refugiaţi de la graniţă cu Ucraina până la Bucureşti şi are posibilitatea de a caza până la 100 de persoane, în pensiunile de la Călimăneşti şi Olăneşti. 

Acţiunea umanitară a poliţiştilor vâlceni pentru refugiaţii ucraineni aflaţi în trafic pe DN 7

La scurt timp şi ONG-uri, precum Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea sau Asociaţia Mămici din Vâlcea cu sute de voluntari implicaţi, au început să strângă de la alimente de prima necesitate (supe, piureuri instant), apă, ceai, pături, lenjerii, saci de dormit, produse de igienă personală, articole pentru copii – scutece de unică folosinţă, şerveţele, dezinfectanţi, măşti până la hrană pentru animale de companie şi medicamente, unele dintre ele operând transporturi umanitare peste graniţă. 

A venit apoi rândul autorităţilor, care s-au mobilizat un pic mai greu. Prima reacţie a venit din partea Primăriei Râmnicu Vâlcea care a anunţat că pune la dispoziţia sinistraţilor 42 de locuri în căminul unui fost liceu, încă de weekend-ul trecut. 18 camere cu câte două paturi şi un apartament cu trei camere au fost rapid amenajate într-o aripă a căminului fostului Liceu „Oltchim”, fiecare unitate locativă fiind dotată cu grup sanitar propriu. În plus, autorităţile s-au angajat că asigură şi produse de strictă necesitate: precum săpun lichid, şampon, pastă şi periuţe de dinţi, produse de curăţenie, hârtie igienică, prosoape, papuci, pijamale etc., dar şi o masă caldă pe zi în regim de catering în timpul săptămânii sau hrană rece în week-end-uri. 

Anunţul postat de Primărie pe reţelele de socializare a avut cel mai mare impact al instituţiei în mediul online, cu peste 170.000 de vizualizări şi distribuiri. 

Ucraineni cazaţi în Râmnic, după ce li s-au defectat maşinile

Primii ucraineni cazaţi în adăpostul oferit de administraţia publică locală au fost cinci tineri care se îndreptau spre Turcia. Au fost ajutaţi de un angajat al unei staţii GPL, de la marginea oraşului Râmnicu Vâlcea, să-şi repare maşina şi apoi să găsească şi cazare. 

„Ne-am înţeles în engleză. Ştiam dinainte că existau locuri pentru refugiaţi şi am sunat la numărul existent în anunţ. În aproximativ un sfert de oră a venit un domn care i-a dus la adăpost”, a povestit ulterior vâlceanul.

„Ne bucurăm că încă mai există oameni buni pe lumea asta”, a mărturisit unul dintre ucraineni care a menţionat că şi-a făcut cu această ocazie prieteni pe viaţă. Refugiaţii, care proveneau dintr-o localitate aflată la o oră distanţă de Kiev, au mai povestit că părinţii şi rudele au rămas în Ucraina şi s-au adăpostit în beciurile caselor: „Nici nu ştim dacă blocurile, casele în care locuim mai există, dacă ai noştri, cunoscuţii, prietenii, mai sunt în viaţă. Când au început să cadă bombele, am plecat cu ce aveam pe noi”. 

Povestea lor a impresionat comunitatea, printre ei fiind şi un cuplu extrem de tânăr, Veronica şi Demir care au fugit din calea războiului doar cu hainele de pe ei şi un animal de companie. Motanul s-a pierdut la un moment dat, motiv pentru care ucrainenii şi-au amânat plecarea. Refugiaţii au cerut ajutorul râmnicenilor pentru a găsi animăluţul, oferind o fotografie pentru a fi găsit mai uşor. 

De câteva zile, adăpostul Primăriei mai găzduieşte o familie de ucraineni cărora, în drumul lor spre rudele din Germania, li s-a stricat motorul maşinii. Este vorba despre un cuplu şi băiatul lor adolescent. Au rămas în pană tot într-o benzinărie de pe şoseaua de centură a oraşului, unde s-au împrietenit cu un reprezentant al companiei care s-a oferit să-i ajute. Cum aflase de iniţiativa administraţiei locale de pe reţelele de socializare a luat legătura tot cu reprezentanţii instituţiei pentru cazare. Au fost cazaţi în două camere şi au primit o serie de produse de igienă personală de primă necesitate furnizate de Crucea Roşie Vâlcea, cozonaci şi produse de patiserie şi o masă caldă pe zi preparată de un restaurant cunoscut din oraş. „Cu ajutorul a două firme motorul a cărui chiulasă a fost avariată va fi reparat gratuit, cel mai probabil sâmbătă, 5 martie, dacă este gata lucrarea în service, îşi vor continua drumul. Doamna vorbeşte un pic engleză, iar copilul lor comunică mai bine”, eu menţionat reprezentanţii adăpostului.

Mii de locuri disponibile în hoteluri, cămine culturale şi şcoli

După modelul Primăriei din Râmnicu Vâlcea, Prefectura Vâlcea a solicitat tuturor administraţiilor publice locale din judeţ (89 în total) să identifice rapid spaţii unde ar putea să-i cazeze pe refugiaţi. Aproximativ două treimi dintre acestea au răspuns pozitiv, dar nimeni nu poate spune exact în ce măsură locurile identificate pot deveni rapid operaţionale, cele mai multe nefiind mobilitate sau amenajate.

Multe dintre aceste spaţii, în mod special cele din mediul rural, sunt în şcoli, dintre care unele dezafectate, în cămine culturale etc.. Spre exemplu, la Copăceni s-au identificat 300 de locuri, neamenajate, într-o şcoală şi un cămin cultural, la Nicolae Bălcescu alte 180 de locuri în două şcoli dotate cu apă, curent şi căldură, iar la Goleşti 100 de locuri disponibile în cele două cămine culturale din localitate. În oraşul - staţiune Călimăneşti, autorităţile au mai anunţat că pot pune la dispoziţie 110 locuri în internatul unui liceu, iar lista poate continua cu spaţii în grădiniţe, baze sportive, dispensare medicale, centre multifuncţionale, ateliere şcolare etc..

Autorităţile vâlcene au fost atât de inventive încât au găsit spaţii de cazare chiar şi în cadrul complexelor muzeale precum cel aparţinând Culelor din Măldăreşti - unde se află şi cea mai veche construcţie de acest gen din ţara noastră. Acesta este dotat cu un han turistic care poate pune la dispoziţia refugiaţilor cinci camere. De asemenea, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea oferă două apartamente, iar un centru comunitar din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului patru garsoniere, tot atâtea dormitoare şi o infirmerie. „Ne vom asigura că, pe parcursul şederii lor aici, la Vâlcea, vor avea condiţii bune de cazare şi hrană”, au dat asigurări autorităţile judeţene.

Înnoptare în autocar, lângă un motel şi cadoul copiilor: „Stop war”

De asemenea, s-au amenajat şi puncte de primire a ajutoarelor umanitare destinate refugiaţilor, precum cel din cadrul Sălii Sporturilor, din Râmnicu Vâlcea, coordonat de ISU Vâlcea, care beneficiază de suportul voluntarilor din cadrul Crucii Roşii Vâlcea. 

Şase autospeciale, cu 25 de militari din cadrul ISU Vâlcea, au plecat în cursul acestei săptămâni la Suceava pentru a oferi sprijin refugiaţilor. Aceştia au dus cu ei un complet tabără mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate de tip container cu trei autocamioane de tip încărcare/descărcare; un generator pentru iluminat, un microbuz de transport cu 17 locuri şi o autospecială AMOP, dar şu două ambulanţe de tip II echipate complet.

Vineri, 4 martie, spre exemplu, şi Poliţia Judeţeană Vâlcea a organizat o acţiune umanitară dedicată ucrainenilor care au tranzitat judeţul pe DN 7 / E 81. La graniţa cu Argeşul, au fost oprite în trafic mai multe autovehicule cu număr de înmatriculare din Ucraina, iar pasagerilor şi şoferilor li s-a oferit apă, ceai, cafea, produse alimentare şi informaţii. Activitatea poliţiştilor a beneficiat şi de sprijinul reprezentanţilor benzinăriei de la Topolog - Vâlcea. Aici, a fost găsit un autocar cu refugiaţi. Ucrainenii au înnoptat peste noapte în autovehicul, în drumul lor spre Bucureşti, deşi exista un motel vizavi. Tot aici, poliţiştii vâlceni au făcut cunoştinţă cu doi copilaşi ucraineni care au ţinut să le dăruiască  un desen cu mesajul: „Opriţi războiul din Ucraina - Stop war in Ukraine”.

Vă mai recomandăm şi:

Răsturnare de situaţie în cazul impostorului fără diplomă de Bac, pe mâna căruia au fost date secrete de stat şi lupta antifraudă a României

Război în Ucraina: un spital pentru copiii bolnavi de cancer din Kiev, bombardat. Cel puţin un copil a murit, iar alţii - răniţi VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite