Pădure transformată în parc, la Râmnicu Vâlcea. Primăria cheltuie peste 200.000 de euro FOTO
0Cel mai important deal din municipiul Râmnicu Vâlcea va fi transformat într-o pădure-parc. S-a finalizat studiul de fezabilitate necesar începerii proiectării investiției estimate la peste 200.000 de euro.

Dealul Capela, simbol al reședinței județului Vâlcea, se va transforma într-o pădure-parc. 38,8 hectare, din suprafața de 46,5 hectare intrată în posesia municipiului, printr-un act normativ (HG 133/27.01.2022) au făcut obiectul unui studiu de fezabilitate care a ajuns recent la Primăria Râmnicu Vâlcea.
Reprezentanții acestei instituții susțin că au în vedere amenajarea pădurii-parc fără afectarea ecosistemului.
Se intenționează astfel crearea unor amfiteatru în aer liber, a trei pavilioane - platforme pentru activități recreative, două foișoare, un punct de belvedere precum și amplasarea a 25 de bănci pe traseele pentru biciclete ori pietoni (VEZI GALERIA FOTO).
Reprezentanții administrației publice locale susțin că investiția se va realiza cu bani de la bugetul local (pentru transformarea celor 38,8 hectare). După aprobarea SF-ului (studiului de fezabilitate), pe baza acestuia se va face o rectificare bugetară prin care să fie alocați banii necesari la acest capitol.









Primăria promite amenajări minim-invazive
„Pădurea-parc de pe Dealul Capela prinde contur: amenajări minim invazive, cu impact redus asupra mediului și cu protejarea ecosistemului... Principalele caracteristici avute în vedere la întocmirea studiului au fost o intervenție invazivă minimă și îmbunătățirea experienței vizitatorilor fără afectarea ecosistemului”, susțin reprezentanții Primăriei Râmnicu Vâlcea, menționând că amplasamentele vor ocupa doar 115,5 mp, adică „un procent de 0,00029% din suprafața vizată”, au anunțat marți, 20 iunie, reprezentanții administrației publice locale.
Construcțiile vor fi „toate realizate preponderent din lemn pentru un impact cât mai mic asupra mediului”. A fost luată în calcul și amenajarea a trei zone cu panouri informative ce vor fi amplasate de-a lungul traseului principal: „Traseele forestiere și cărările vor fi împărțite pe categorii și moduri de utilizare: pentru mersul pe jos, pentru alergare sau pentru mersul cu bicicleta, toate marcate corespunzător. Întrucât zona nu beneficiază de utilități, un grup sanitar și un punct de colectare selectivă a deșeurilor urmează să fie amenajate în zona de acces în parcul-pădure, respectiv la capătul dinspre releu al aleii Castanilor”.
Se intenționează obținerea de fonduri europene pentru o mică parte din parc
Studiul de fezabilitate urmează să fie supus aprobării într-o ședință de Consiliu Local. Va urma mai apoi întocmirea proiectului, eliberarea unei autorizații de construcție și achiziția lucrărilor.
„Costurile estimate prin SF ale acestor amenajări sunt în valoare de 1,116 mil. lei (TVA inclus)”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu.
Pentru restul de suprafață din Dealul Capela, cu regim intravilan, Primăria Râmnicului intenționează să acceseze bani europeni cu care să realizeze „amenajări de agrement în concordanță cu reglementările în vigoare și regimul silvic specific”.
Două localități din Vâlcea vor avea păduri - parc
În urmă cu cinci ani, când proiectul era la faza de discuții, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, visa să transforme pădurea de pe Capela după modelul unui parc văzut în Cracovia, asemănător de altfel și cu cel din Târgu Mureș, în sensul că ambele dețin câte o grădină zoologică. Tot atunci pomenea și de amenajarea unui parc de aventuri, despre care deocamdată nu s-a mai menționat nimic.
Nu este singurul proiect de pădure-parc în Vâlcea. Și în stațiunea balneară Călimănești - Căciulata, administrația publică locală a intrat în posesia gratuită a unor păduri pe care intenționează de asemenea să le transforme în parc, în continuarea actualei alei de cură balneară. Deși stațiunea este chiar la poalele munților, suprafața destinată amenajării pădurii - parc este la mai puțin de jumătate față de cea din Râmnicu Vâlcea. Din cele 10.500 de hectare ale Călimăneștiului, peste 7.500 hectare sunt acoperite cu pădure, aparținând Statului Român.