Cea mai nouă pădure-parc din România. Costă trei milioane de euro și este într-o celebră stațiune balneară
0Peste 20 de hectare din stațiunea balneară Călimănești - Căciulata, de pe Valea Oltului, în Vâlcea, urmează să fie transformate într-o pădure - parc, cu fonduri europene. Zona va completa oferta turistică.
„Perla Oltului”, după cum este recunoscută stațiunea Călimănești Vâlcea, a primit, anul trecut, cu titlu gratuit un teren acoperit cu pădure din domeniul public al statului, aflat în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Zona va fi transformată într-o pădure parc chiar în continuarea actualei alei de cură balneară a stațiunii – oraș.
Pădurea-parc va face parte, astfel, dintr-un traseu care va porni din oraș, se va continua cu aleea de cură balneară și va ajunge până în zona turistică, la Căciulata, prin Parcul Izvoarelor, iar de aici până la Mănăstirea Cozia și mai departe spre Defileul Oltului. Contractul pentru proiectarea pădurii parc a fost semnat în cursul acestei săptămâni.
„Proiectul este în valoare de 3 milioane de euro. Execuția în sine a lucrării va începe cel mai devreme la sfârșitul anului viitor, după proiectare și alte proceduri. Finanțarea va veni din fonduri europene, într-o lună vom depune dosarul pentru finanțare. Suntem obligați să creăm aceste condiții de recreere, pe lângă posibilitatea de tratament care există în stațiunea noastră”, a precizat primarul stațiunii Florinel Constantinescu.
„Susținem ca toaletele și construcțiile provizorii să fie făcute la margine”
Un reprezentant al Rețelei pentru Natură Urbană, contactat de „Adevărul” pe tema pădurilor parc, a recunoscut că acestea sunt benefice dacă proiectele implementate sunt cât mai puțin invazive în natură, intervenții minime în ecosistem.
„Pădurea-parc înseamnă amenajări minime, maximum alei, chioșcuri, locuri de popas, bănci. Inițiativele de acest gen sunt bine venite, dacă nu se exagerează cu amenajarea lor”, a menționat Florin Stoican, amintind și ce prevede legea în acest sens.
„Potrivit prevederilor legale, amenajările permise în pădurile-parc sunt: alei realizate din materiale ecologice, cu lățimea de maximum doi metri sau piste pentru biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice și construcții provizorii din lemn cu suprafața de maximum 15 metri pătrați. Dar una este să faci alei asfaltate și iluminat public și alta este să faci alei pietruite, fără iluminat și cu locuri de popas din trunchiuri de copaci. Noi susținem ca toaletele și construcțiile provizorii să fie făcute la margine, aleile să nu fie asfaltate și fără specii exotice”, a mai menționat reprezentantul Rețelei pentru Natură Urbană referindu-se la prevederea care menționează că în pădurile-parc se pot realiza și împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental, în locul arborilor extrași.
Florin Stoican este totodată președinte al Asociațiilor KOGAYON și Parcul Natural Văcărești, dar și director al Geoparcului aspirant UNESCO „Oltenia de sub Munte”. De altfel, pornind de la exemplul parcului bucureștean a fost constituită Rețeaua pentru Natură Urbană ca o rețea națională de arii naturale urbane formată din mai multe asociații de profil.
Pădurea parc va completa traseul turistic desfășurat pe întreaga lungime a stațiunii
Despre Călimănești Căciulata am mai aminti că în acest an s-a clasat pe locul al doilea, după Mamaia, în cadrul galei „Destinația anului”.
Stațiune balneară se află la mare căutare în ultimii ani, nu numai pentru poziționarea sa pe DN7/ E81, drumul care face legătura între Ardeal și Oltenia / Muntenia, ori pentru tratamentele balneare și implicit izvoarele sale minerale miraculoase, „Perla Oltului” atrage și datorită piscinelor sale cu apă termală, parcurilor acvatice, traseelor montane din Parcul Național Cozia, cascadelor ori mănăstirilor din zonă.
Pădurea - parc ce va crea aici va reprezenta o nouă zonă de agrement dintr-un traseu turistic ce se va întinde pe întreaga lungime a stațiunii.
Și la Râmnicu Vâlcea a fost preluat un teren, pe Dealul Capela, pentru a fi transformat tot în pădure-parc.