Mustrare scrisă pentru şoferul care a permis ca un elev să fie bătut de un adult în microbuzul şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbuz şcolar din Vâlcea Foto Adevărul - credit DMS
Microbuz şcolar din Vâlcea Foto Adevărul - credit DMS

Cazul din Laloşu - Vâlcea, unde un copil a fost bătut de părintele unui coleg în microbuzul şcolar, este departe de final.

Pentru că incidentul a avut loc în microbuz, iar tot ce s-a întâmplat se află în responsabilitatea Şcolii Mologeşti - Laloşu, în care învaţă elevul de 13 ani agresat, reporterul „Adevărul“ a solicitat un punct de vedere cu privire la acest caz atât conducerii unităţii şcolare, cât şi a inspectoratului şcolar. 

Din discuţiile avute cu directoarea Simona Roşu, cât şi cu inspector general Mihaela Andreianu s-a reţinut că vor exista repercusiuni la adresa şoferului de microbuz pentru că a oprit vehiculul într-un loc neregulamentar - în faţa casei agresorului -, a permis accesul acestuia fără drept şi nu a făcut nimic nici pentru a preveni şi nici pentru a combate agresiunea asupra minorului aflat în responsabilitatea sa. Era obligaţia sa de a-l duce acasă, de la şcoală, în siguranţă. 

Numai că pedeapsa pe care o are în vedere conducerea şcolii la adresa şoferului reprezintă o banală mustrare în scris. Cel puţin într-o primă fază. Rămâne de văzut dacă ancheta Poliţiei îl va considera complice, cu sau fără intenţie, în cazul de agresiune. 

Deocamdată, în comunicarea Poliţiei cu privire la dosarul penal pentru „lovire şi alte violenţe”, nu se face referire decât la agresor - un bărbat de 42 de ani.

Conducerea Inspectoratului Şcolar a dat asigurări că a luat legătura cu Poliţia Vâlcea, iar şeful Compartimentului Siguranţă Şcolară a menţionat că va monitoriza personal acest caz. 

În acest sens, joi, 11 martie, părinţii minorului agresat au fost chemaţi din nou să dea o declaraţie la Poliţie, dar de această dată în prezenţa unui avocat din oficiu. În plus, aceştia au făcut o plângere penală şi la adresa şoferului, pentru complicitate.

„Urmează să strângem absolut toate declaraţiile”  

Despre cele întâmplate în data de 9 martie, directoarea Simona Roşu ne-a declarat: „Am fost informată de şofer că un părinte a intrat în microbuzul şcolar şi a agresat un elev. În momentul în care am aflat, am sunat la postul local de Poliţie. Le-am spus ce s-a întâmplat, i-am anunţat şi în scris şi am cerut informaţii suplimentare. Părintele băiatului agresat a sunat la 112, a venit Poliţia, am discutat”, ne-a explicat cadrul didactic.

Simona Roşu - directoarea Şcolii Mologeşti - Laloşu din judeţul Vâlcea Foto Facebook - Arhiva personală

Simona Roşu, directoarea Şcolii Mologeşti - Laloşu din judeţul Vâlcea Foto Facebook - Arhiva personală

Despre cum s-a produs agresiunea, aceasta ne-a mai menţionat: „Ideea este că părintele a intrat în microbuz pentru că îi spusese copilul că avusese o altercaţie, un schimb de replici cu un alt coleg. L-a lovit pe copilul respectiv. Schimbul de replici a pornit de la faptul că elevul agresat nu menţinea curăţenia în microbuz sau ceva de genul, şi s-au ciondănit pe tema aceasta. Eu vă spun ce mi-au relatat şi mie copiii şi şoferul. Copilul (băiatul agresorului - n.r.) şi-a lăsat ghiozdanul în microbuz, s-a dat jos şi şi-a anunţat părintele. Am înţeles că copilul i-a spus şoferului să nu plece că are ghiozdanul înăuntru şi că se întoarce, că vine imediat. Asta mi-a spus mie domnul şofer”, a mai spus învăţătoarea Roşu, confirmând astfel spusele mamei elevului agresat. 

În legătură cu sancţionarea şoferului de microbuz, directoarea susţine că nu poate face mai mult decât prevede Codul Muncii. „Noi vom lua măsuri referitor la staţionarea neregulamentară a microbuzului, pentru că şoferul nu avea voie să oprească în locul respectiv. Domnul şofer este la prima abatere şi, conform Codului Muncii, vom merge deocamdată pentru un avertisment în scris. Urmează să strângem absolut toate declaraţiile şi în funcţie de ce vom descoperi ulterior, dacă mai sunt şi alte abateri dovedite, că a făcut ceva cu rea intenţie, nu ştiu, aşteptăm ancheta Poliţiei, vom acţiona în consecinţă”, a precizat conducerea şcolii. 

Ne-a asigurat că în Comisia de disciplină se va ţine cont de declaraţiile martorilor oculari - a copiilor - date în prezenţa părinţilor. 

Şoferul a susţinut că a fost luat prin surprindere

„Bineînţeles nu este permis accesul unui străin în microbuz. A motivat faptul că nu a intervenit spunând că a fost surprins, că s-a întâmplat foarte repede şi că nu a avut timp de reacţie”, a mai motivat directoarea comportamentul şoferului de microbuz. 

De asemenea, ne-a menţionat că până la incident nu a existat niciun fel de sesizare legată de vreo neînţelegere între cei doi copii. „Chiar am discutat cu doamna dirigintă a copilului agresat şi mi-a spus că se înţelegeau bine la şcoală, nu au existat conflicte între ei. A fost un conflict spontan care, din păcate, s-a terminat cum s-a terminat”, a mai precizat Simona Roşu.

De asemenea, dascălul a vorbit i-a catalogat pe cei doi copii ca fiind unii care nu au provocat probleme în trecut. „Am fost învăţătoarea elevului agresat şi, prin urmare, îl ştiu de când a venit la şcoală. Este un copil cuminte, nu mi-a făcut vreo problemă. Şi celălalt la fel. Nu sunt colegi de clasă. Unul este în clasa a VII-a, victima, iar celălalt în clasa a VI-a”.  

Psiholog şi activităţi pentru conştientizarea bullying-ului şcolar

Urmează ca în scurt timp la nivelul şcolii să se organizeze o serie de activităţi legate de prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli. „Vom solicita ca un psiholog să vină prin Centru Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, să discute cu copiii”, a mai precizat conducerea şcolii.

De asemenea, directoarea consideră incidentul regretabil. „Sunt directorul acestei şcoli de mai mulţi ani. Îmi pare extrem de rău pentru ce s-a întâmplat, că un adult a putut să reacţioneze în acest fel, că dacă a considerat că există o problemă nu a venit să o discute cu noi, nu să-şi facă singur dreptate, să-şi permită să facă nişte fapte pe care le regretăm cu toţii. Voi lua toate măsurile necesare astfel încât un astfel de eveniment să nu se mai producă. Orice lovitură aplicată de un adult unui copil este inumană. Poliţia va face anchetă şi respeonsabilul / responsabilii mă gândesc că va / vor fi pedepsit / pedepsiţi. Ca şcoală rurală avem peste 120 de copii, iar dacă sunt probleme, lucrurile trebuie să ajungă la cunoştinţa noastră ca să nu se mai întâmple lucruri grave şi extrem de regretabile”. 

„Rămân semne de întrebare”

Şefa Inspectoratului Judeţean Şcolar ne-a declarat că a aflat despre producerea incidentului la mai puţin de două ore. „Ancheta este în derulare. Am vorbit şi eu cu şeful de la Poliţia Vâlcea care se ocupă de Siguranţa şcolară, domnul Bogdan Niţu care m-a asigurat că va merge la Laloşu să vadă personal despre ce este vorba şi în plus să mai facă şi câteva ore de prevenire a bullying-ului în şcoli”, ne-a menţionat Mihaela Andreianu.

Mihaela Andreianu - inspector şcolar general al IŞJ Vâlcea Foto Facebook Arhiva personală

Mihaela Andreianu - inspector şcolar general al IŞJ Vâlcea Foto Facebook Arhiva personală

Recunoaşte însă că persistă destule semne de întrebare în acest caz: „Acum, acolo sunt două aspecte. Unul este ancheta Poliţiei şi celălalt îl reprezintă demersurile pe care trebuie să le facă şcoala, în privinţa copiilor, pentru că a fost şi o altercaţie între cei doi copii în microbuz şi pe de altă parte şi în ceea ce priveşte comportamentul şoferului, care era angajatul şcolii, şi care, din câte am înţeles, nu a respectat procedura de transport şcolar. N-am de unde să ştiu exact ce s-a întâmplat şi nici nu mă pot antepronunţa, dar rămâne cu semn de întrebare de ce acesta nu a intervenit”.

A menţionat şi că ştie despre scuza acestuia că nu a avut timp să protesteze, dar şi că aşteaptă să vădă la ce concluzii ajunge Comisia de cercetare disciplinară. „Şi eu am fost revoltată. În primul rând, a oprit zul unde nu trebuia. Pot să înţeleg că ar fi vrut să dezamorseze conflictul, dar era suficient să dea copilul jos şi să plece mai departe. Nu înţeleg de ce a trebuit să stea să aştepte câteva minute. Sunt nişte întrebări la care nu am deocamdată răspuns”, a recunoscut prof. Andreianu.

„Nu avem nici un interes să ascundem adevărul”

Ea a precizat şi că a avut o discuţie şi cu tatăl copilului agresat pe care l-a asigurat că nu se pune problema unei muşamalizări: „În ceea ce ne priveşte nu avem nici un interes să ascundem adevărul, pentru că sunt lucruri care, din păcate, se întâmplă în şcoli şi pe care trebuie să le punem la punct. Dacă sunt abateri, trebuie sancţionate”. 

Cum pe vremuri exista obligaţia ca fiecare transport şcolar să aibă un însoţitor din rândul cadrelor didactice, inspectoarea generală explică dacă această măsură mai este în vigoare: „Există la nivelul fiecărei şcoli o procedură privind transportul elevilor. De regulă, este prevăzut ca microbuzul să fie însoţit de un cadru didactic pentru elevii din ciclul primar şi pentru cei de la grădiniţă. A fost prima mea întrebare: dacă microbuzul avea însoţitori şi ce copii erau în microbuz. Am aflat că erau copii de gimnaziu şi astfel prezenţa unui însoţitor nu se impunea”

„Dincolo de proceduri şi de legi, este vorba despre nişte copii”

Ea a mai menţionat şi că, din discuţia cu directoarea şcolii, a reieşit că şoferul nu a reacţionat şi pentru că s-a speriat, dar şi că a perceput altercaţia dintre elevi ca pe o „ceartă uzuală între copii”. „Ceea ce nu e normal”, a recunoscut inspectoarea şefă.

Mihaela Andreianu este de părere că în astfel de cazuri transportul şcolar trebuie musai să aibă un însoţitor. „Sunt de acord că e foarte greu ca şoferul să intervină de fiecare dată, el trebuie să fie atent la drum. Are şi parte de culpă foarte mare, dar are şi parte de scuză. Partea de culpă este că nu a intervenit la timp şi că a oprit în locul unde n-ar fi trebuit”, a mai precizat aceasta. 

Despre problemele şcolii din trecut cu bullying-ul, inspectorul general şcolar a recunoscut: „Acum am aflat şi eu. Din păcate, nu cunosc toate problemele care au existat în şcolile vâlcene, înainte, şi pentru anul trecut a fost unul atipic din cauza pandemiei. Dincolo de proceduri şi de legi, este vorba totuşi despre nişte copii”

Vă mai recomandăm şi:

Cum a ajuns un copil să fie bătut de tatăl unui coleg, în microbuzul şcolar: „I-a spus să nu mai mănânce seminţe“

Copil de 13 ani bătut în microbuzul şcolar de tatăl unui coleg: „Totul s-a petrecut sub privirile terifiate ale altor opt copii“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite