Cum a ajuns un copil să fie bătut de tatăl unui coleg, în microbuzul şcolar: „I-a spus să nu mai mănânce seminţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul de 13 ani bătut într-un microbuz şcolar de tatăl unui coleg în Laloşu - Vâlcea Foto Adevărul
Copilul de 13 ani bătut într-un microbuz şcolar de tatăl unui coleg în Laloşu - Vâlcea Foto Adevărul

În cursul zilei de marţi, 9 martie, un copil de 13 ani, din Laloşu – Vâlcea, a fost bătut de tatăl unui coleg, în microbuzul şcolar.

Copiii de la Şcoala Mologeşti - Laloşu mergeau spre casă când un incident a izbucnit între un elev de clasa a VI-a şi un altul de clasa a VII-a

Totul s-a petrecut fără vreo reacţie din partea şoferului microbuzului şcolar, sub privirile la început amuzate, dar apoi pline de groază ale celorlalţi copii care terminaseră orele. 

După altercaţie, tatăl unuia dintre elevi a urcat nervos în microbuz şi i-a aplicat celuilalt băiat o „corecţie” de neuitat. Nu a cerut şi nici nu a oferit explicaţii pentru gestul său. 

S-a năpustit asupra elevului cu care fiul său avusese cearta şi l-a lovit atât de tare, cu pumnii şi palmele, că şi după câteva ore de la incident, încă se mai vedeau urmele degetelor pe faţa copilului de 13 ani, potrivit spuselor părinţilor acestuia. 

„A fost atât de tare lovit peste faţă, încât a fost aruncat peste scaune. De mai multe ori”, a declarat reporterului „Adevărul” tatăl băiatului.

Rămân în continuare nelămurite o serie de aspecte în acest caz: cum de s-a ajuns la o astfel de situaţie, de ce şoferul a oprit vehiculul într-un loc în care regulamentar nu avea voie - în faţa casei agresorului, de ce a staţionat minute bune acolo, de ce nu i-a interzis accesul părintelui nervos în microbuz şi mai ales de ce nu a încercat să aplaneze agresiunea adultului asupra minorului. 

Şcoala Mologeşti - Laloşu din Vâlcea şi microbuzul şcolar în care un elev a fost bătut de tatăl unui coleg Foto Adevărul

Microbuzul şcolar în timp ce aşteaptă să ia copiii de la Şcoala Mologeşti - Laloşu, să-i ducă acasă Foto Adevărul

Medicul legist l-a trimis pe băiat să facă o radiografie

După agresiunea din microbuz, nimeni nu a solicitat ajutor medical din partea specialiştilor, deşi părinţii au menţionat că băiatul avea faţa tumefiată şi la câteva ore de la incident. Au motivat că dată fiind situaţia cu pandemia, le este extrem de teamă de noul coronavirus. 

Din imaginile pe care ni le-au oferit marţi seara, la câteva ore după incident, se vede că băiatul este foarte îmbujorat.

Părinţii ne-au mai precizat că băiatul a acuzat după incident dureri de cap şi a adormit extrem de greu, noaptea târziu, în jurul orei 03:00. A doua zi, miercuri, 10 martie, după ce au mers la Medicină Legală, pentru un certificat constatator al agresiunii, s-au pronunţat dezamăgiţi de consult, pe care l-au catalogat drept superficial şi au refuzat să meargă să-i facă băiatului o radiografie, tot de teama COVID-ului. 

„Celălalt copil i-a interzis să mănânce seminţe, ca să nu facă mizerie” 

Mama băiatului agresat ne-a povestit ce a aflat că s-a întâmplat, după ce a discutat atât cu fiul ei, cât şi cu copiii care au asistat la scenele din microbuz. 

„Mi-a spus copilul că a vrut să mănânce seminţe în autobuz, când celălalt copil a sărit de la locul lui şi i-a interzis să mănânce, ca să nu facă mizerie. Băiatul a pus înapoi seminţele în buzunar, dar celălalt copil a continuat să-l jignească. Apoi l-a jignit şi al meu, a recunoscut acest lucru. Celălalt copil a sărit la el. S-au îmbrâncit. Între timp, maşina a ajuns la poarta copilului respectiv”, a mărturisit mama.

Şoferul a oprit neregulamentar şi a permis accesul unui părinte în microbuz

Deşi nu avea staţie în locul respectiv, conducătorul auto a fost de acord să oprească maşina, la solicitarea elevului implicat în altercaţie şi să-l aştepte pe fostul viceprimar, tatăl acestuia.

„Şoferul a oprit autobuzul la poarta celuilalt băiat care şi-a lăsat ghiozdanul în autobuz. I-a spus şoferului: ”Staţi aicişea, că mă duc să-l chem pe tati”. Asta au auzit toţi colegii. Şoferul a oprit maşina de tot. A văzut că părintele vine nervos şi nu i-a spus nimic. Nici el (părintele - n.r.) nu a întrebat ce s-a întâmplat, cine a fost de vină sau altceva. L-a luat direct pe copilul meu de gât, i-a dat cu pumnii în umeri...”, a mai menţionat mama despre cum a început agresiunea împotriva fiului său.

„Mami, nu mai puteam de frică, am început să fug prin autobuz”

Aceeaşi persoană ne-a mai povestit că minorul s-a speriat atât de rău, încât a încercat să scape de furia adultului, dar fără sorţi de izbândă. „Mi-a şi spus copilul: ”Mami, nu mai puteam de frică, aşa de tare m-am speriat! Am început să fug prin autobuz”. Apoi, acesta (agresorul - n.r.) a început să-l pălmuiască”. 

„Se cunoşteau urmele degetelor, după 3 – 4 ore de la incident” 

„Puteţi să-i întrebaţi şi pe poliţişti, să vă confirme, că atunci când am ajuns la Poliţie, faţa copilului era vânătă, se cunoşteau şi urmele degetelor, după 3 – 4 ore de la incident”, a mai spus mama băiatului agresat. 

În comunicatul Poliţiei se menţionează o „roşeaţă”. „În urma deplasării la faţa locului, s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, minorul prezentând la nivelul obrazului stâng o roşeaţă, susţinând că i-a fost produsă de bărbatul de 42 de ani, în timp ce se afla în microbuzul şcolar al comunei Laloşu”, se precizează în actul amintit.

„De faţă cu alţi opt elevi, l-a prins pe copil de gât”

Şi tatăl băiatului agresat se declară revoltat de ce s-a întâmplat. „De faţă cu vreo alţi opt elevi, l-a prins pe copil de gât, a început să-l lovească cu pumnii, să-l strângă de gât, să-l lovească cu palmele... Nu pot să vă descriu în cuvinte cât de tumefiat era!”, povesteşte părintele. 

„Putea să se întâmple o tragedie, de ce nu aţi sunat la 112?”

Acasă, băiatul a povestit tot ce păţise în microbuz, iar tatăl a sunat imediat la 112, după care a plecat la şcoală. 

Şcoala Mologeşti - Laloşu din Vâlcea Foto Adevărul

Şcoala Mologeşti - Laloşu, din judeţul Vâlcea Foto Adevărul

„Am ajuns eu nici o oră de la întâmplare. I-am spus directoarei: ”Doamnă scumpă, e copil, putea să fie omorât sau cine ştie ce se mai poate întâmpla peste o oră sau poate peste noapte! De ce nu aţi sunat la 112? Aşteptaţi să vină poliţistul?”. Mi-a zis să sun eu şi i-am spus că deja am făcut-o. Când au venit poliţiştii mi-au cerut să mergem să dăm o declaraţie”, mai spune tatăl declarându-se contrariat de reacţia oamenilor legii. 

„Unul dintre ei mi-a spus că şi el când era copil a luat bătaie de la părinţii altor colegi şi că nu e cazul să fac atâta vâlvă. Nu am avut replică. În ce fel de societate trăim!? Un copil e sechestrat într-un autobuz, aşteaptă să vină un părinte, să fie bătut cu pumnii - că şi acum după atâtea ore încă tremură, iar cazul nu este grav?”, întreabă părintele retoric. 

Poliţiştii i-au spus că dacă vrea poate să meargă la medicul legist. „Nu am ce să-ţi dau, te duci tu, dacă vrei să mergi”, i-ar fi spus unul dintre aceştia.

A mai existat un conflict, în trecut: „Ştiam că îi este teamă de tatăl băiatului”

Din discuţia cu părinţii băiatului agresat a reieşit şi că între cei doi copiii a mai existat un conflict în urmă cu un an, când, sub pretextul că ar fi răcit, băiatul a refuzat să mai meargă la şcoală câteva zile. 

„Mi-am întrebat copilul dacă a mai avut conflicte cu celălalt băieţel şi mi-a spus: ”Tati, crede-mă, nu m-am luat niciodată de el. Pentru că tati lui a fost viceprimar, tot timpul vorbeşte cu noi de sus”. De aici au plecat micile neînţelegeri”, este de părere părintele. 

„Mi-a reamintit copilul şi episodul petrecut în urmă cu un an. Mi-a spus: ”Tati, mai ţii minte când nu m-am dus eu la şcoală alea patru zile? Când am zis că sunt bolnav... Nu m-am dus pentru că tatăl lui m-a căutat şi atunci ca să mă bată”. Ştiam că i-a fost teamă de acesta, dar nu că l-a căutat şi atunci să-l bată. Abia acum am aflat”, mai spune părintele.

Mama consideră că ce s-a petrecut în urmă cu un an a fost o simplă întâmplare. „De atunci nu au mai fost probleme”, a mai precizat aceasta. 

Copilul a refuzat patru zile să meargă la şcoală

Tatăl susţine că vechea ceartă a plecat tot de la o hârjoneală între copii. „Eu nu am luat-o în serios. Ba chiar îmi amintesc că atunci am fost ferm convins că era răcit, că ştiu că m-am dus să-i iau Nurofen. Abia după patru zile, când părea că nu mai are nimic şi l-am întrebat de ce nu merge la şcoală, mi-a zis că a avut incidentul cu celălalt băiat. M-am dus la şcoală, am vorbit frumos cu toţi copiii, i-am rugat să nu se mai certe, să se poarte frumos unii cu ceilalţi. Atât, nimic mai mult, pentru că nu mi-aş fi permis”. 

Când l-a întrebat de la ce a pornit atunci cearta, copilul a motivat că celălalt elev l-a şicanat şi jignit. „Băieţelul mi-a spus că a fost făcut ţigan, că celălalt îl tot ameninţa cu ce îi va face tatăl lui... Mi-a spus că nu s-au bătut, dar s-au mai împins, s-au mai înjurat... Până ieri însă nu s-a mai întâmplat nimic”, mai susţine părintele.  

Mustrare scrisă pentru şoferul microbuzului

Băiatul agresat provine dintr-o familie cu patru copii, toţi extrem de silitori cu rezultate foarte bune la şcoală: „Fata mea a luat locul I pe şcoală, băiatul meu la fel şi gemenele sunt premiante. Nu aş vrea să ajung în situaţia ca ei să fie nişte copii timoraţi, să le fie frică să meargă la şcoală”, mai spune tatăl acestora. 

Directoarea şcolii, care i-a fost învăţătoare băiatului agresat, ne-a declarat că nu a avut niciodată probleme cu acesta, şi nici celălalt copil nu a ridicat vreodată probleme. 

Din discuţia cu aceasta a reieşit că într-o primă fază, şoferul microbuzului riscă doar o mustrare scrisă, potrivit Codului Penal. Se vor lua alte măsuri doar dacă vor exista dovezi care să impună acest lucru. De asemenea, el a justificat că nu a intervenit în altercaţia dintre părinte şi elev pe motiv că ar fi fost luat prin surprindere, iar faptele s-au derulat extrem de repede. 

Conducerea şcolii susţine că nu ştie de existenţa vreunei altercaţii între cei doi elevi şi că regretă profund cele întâmplate.

Poliţia a deschis în acest caz un dosar penal pentru „lovire sau alte violenţe” şi că se efectuează cercetări în acest caz. 

Vă mai recomandăm şi:

UPDATE Scene de coşmar în Mărginimea Sibiului. Şoferul unui BMW, surprins într-o manevră criminală de depăşire VIDEO

Copil de 13 ani bătut în microbuzul şcolar de tatăl unui coleg: „Totul s-a petrecut sub privirile terifiate ale altor opt copii“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite