Mită negociată și dublată ca la piață la Poliție. Cât de ieftin va scăpa mituitorul

0
Publicat:

Un șofer surprins pe șoselele din Vâlcea încălcând normele rutiere și sancționat ca atare a încercat să-l mituiască pe polițist. Doar că odată ajuns în fața instanței va beneficia de clemență.

Acțiuni în trafic ale polițiștilor de la vâlceni Foto Poliția Județeană Vâlcea
Acțiuni în trafic ale polițiștilor de la vâlceni Foto Poliția Județeană Vâlcea

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de dare de mită care a încheiat însă un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a fost prins circulând pe contrasens și când a aflat că va rămâne fără permis de conducere, s-a dus să negocieze mita chiar în sediul de Poliție. Numai că polițistul l-a denunțat și, în plus pe lângă amendă și suspendarea dreptului de a conduce, bărbatul s-a ales și cu un dosar penal. 

A circulat pe contrasens

În documentul amintit se menționează că este vorba despre o faptă petrecută în ziua de 2 septembrie 2023, când inculpatul conducea un autoturism pe raza localității Grădiștea Vâlcea.

Pentru că nu a respectat semnificația indicatorului rutier „Obligatoriu dreapta” și a circulat astfel pe contrasens, după ce a fost depistat în trafic i s-a adus la cunoștință faptul că va fi sancționat contravențional pentru fapta comisă. În plus, a aflat și că va rămâne fără permis de conducere timp de două luni.

Doar că atunci când s-a dus la sediul Postului de Poliție Grădiștea Vâlcea a încercat să-și negocieze problema cu lucrătorul de poliție care a constatat contravenția, căruia i-a oferit inițial 100 de euro, ca să nu-l lase fără permis.

Sediul Poliției Grădiștea Vâlcea Foto Daciana Stoica
Sediul Poliției Grădiștea Vâlcea Foto Daciana Stoica

Negociere „la sânge” pentru permisul de conducere

În urma refuzului polițistului, după cum au menționat și procurorii în referatul de trimitere în judecată: „A majorat suma la 200 de euro, pentru ca în schimb polițistul să nu îndeplinească un act care intra în atribuțiile sale de serviciu, respectiv pentru a nu-i întocmi proces verbal de constatare a contravenției și pentru a nu aplica măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pe o perioadă de 60 de zile aferentă contravenției”. 

Dosarul penal a fost constituit ca urmare a denunțului formulat în aceeași zi în care a fost constatată contravenția, iar șoferul vinovat s-a dus să-și negocieze permisul și implicit dreptul de a conduce. 

Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea și Anticorupție Vâlcea Foto Daciana Stoica
Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea și Anticorupție Vâlcea Foto Daciana Stoica

Prețul plătit în schimbul suspendării pedepsei cu închisoarea

„În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și patru luni închisoare cu suspendare a executării pedepsei sub supraveghere pe durata a doi ani și interzicerea drepturilor de a fi ales într-o funcție publică și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, ca pedeapsă complementară. De asemenea, prin acordul de recunoaștere a vinovăției s-a dispus și confiscarea sumei de 200 de euro“, au mai menționat procurorii în referatul de trimitere în judecată a mituitorului. 

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vâlcea pentru judecare. Procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea din cadrul Direcției Generale Anticorupție. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite