Video Semnal de alarmă. „N-ați crede cu ce combinații se droghează tinerii: acetonă ori spray de muște” VIDEO
0Doi tineri vâlceni au fost surprinși din întâmplare prizând droguri pe o bancă, în fața unui bloc din Râmnicu Vâlcea, de un echipaj de jandarmi. Combinația de substanțe folosită i-a uimit pe oamenii legii.
„Dacă în urmă cu un deceniu exista un număr limitat de droguri, astăzi piața narcoticelor este invadată de atât de multe substanțe că nici noi nu le mai știm pe toate”, a mărturisit pentru „Adevărul” șeful unui centru Antidrog. Specialiștii în domeniu recunosc că de multe ori se simt luați prin surprindere de noile droguri de sinteză și de combinațiile la care recurg consumatorii.
Un astfel de caz s-a petrecut la începutul acestei săptămâni, în Râmnicu Vâlcea. Reacția a doi tineri care stăteau pe o bancă la vederea oamenilor legii a părut suspectă unui echipaj de jandarmi care patrula prin zonă, pentru că băieții au încercat să se facă nevăzuți. Gestul lor a căpătat sens după percheziția corporală, când jandarmii au descoperit că tinerii se drogau cu o substanță ieșită din comun.
Șeful Centrului Antidrog Vâlcea, Ionuț Pîslaru, a confirmat pentru „Adevărul” că este vorba despre o combinație periculoasă de substanțe la care au ajuns să recurgă tinerii în ultima perioadă.
Combinație periculoasă de substanțe: acetonă cu spray de insecte
„Doi tineri și-au confecționat acasă substanțe interzise dintr-o combinație de acetonă și spray de insecte”, au explicat reprezentanții Jandarmeriei Județene Vâlcea (VEZI VIDEO).
Sursa citată a mai menționat și cum s-a ajuns la inedita captură: „Luni, 9 octombrie 2023, în jurul orei 16,00, doi tineri cu vârste de 17, respectiv 19 de ani, care se aflau pe o bancă din Cartierul Ostroveni al Municipiului Râmnicu Vâlcea, la vederea echipajului de Jandarmerie, s-au ridicat brusc și au încercat să evite contactul cu forțele de ordine, comportându-se suspect. Ulterior, jandarmii vâlceni i-au oprit și legitimat, după care au efectuat un control corporal preventiv, în urma căruia au descoperit, asupra unuia dintre tineri, fragmente vegetale bănuite că ar putea fi interzise de legislația în vigoare, precum și un cuțit”.
Întrebat despre proveniența fragmentelor vegetale, tânărul asupra căruia au fost găsite a susținut jandarmilor că le-a pregătit el însuși: „Conform declarației sale, acestea ar fi plante îmbibate cu acetonă și spray pentru insecte, pe care intenționa să le consume singur, folosindu-le pentru a-și confecționa o țigară”.
A fost condus la sediul Jandarmeriei Județene Vâlcea unde s-au întocmit actele în urma percheziției corporale, care au fost predate, împreună cu substanțele și cuțitul confiscate, Biroului pentru Combaterea Crimei Organizate din cadrul Poliției Râmnicu Vâlcea, pentru continuarea cercetărilor.
„Atragem atenția asupra consumului de substanțe interzise și a pericolului la care se expun tinerii care își confecționează artizanal substanțele. Acestea pot avea efecte grave si ireversibile asupra sănătății”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Județene Vâlcea, George Tacăle.
„Drogurile de sinteză au invadat piața”. De la cristale la spray de muște
„Este invadată piața nu doar local, ci la nivel național, de drogurile de sinteză”, recunoaște șeful Antidrog Vâlcea, legat de acest nou consum de droguri.
În categoria droguri de sinteză sau droguri sintetice apar atât substanțele elaborate în întregime prin sinteze chimice, precum metadona, LSD, amfetamină ori ecstasy și alte substanțe psihotrope obținute în laboratoare clandestine, cât și solvenții volatili și alte produse cu proprietăți asemănătoare drogurilor.
„Consumatorii au început în ultimii ani să recurgă la combinații de substanțe, cum s-a întâmplat și în cazul tinerei olimpice care a murit la Piatra Neamț din cauza unui drog cunoscut sub numele de Cristal / Crystal (drog sintetic obținut dintr-un amestec dubios de ”chimicale”, în laboratoare obscure din țări ale Europei de Est - n.red.)... Printre ultimele combinații de care am auzit sunt cele dintre țigări și un spray împotriva muștelor, dar și alte combinații, cu acetonă, spre exemplu. Practic, câte rețele sunt, avem cam tot atâtea rețete, concentrații”, a mai menționat Ionuț Pîslaru.
Doar că în cazul Sharei, olimpica din București care s-a dus la Piatra Neamț la un concurs și s-a cazat la un localnic cu care coresponda pe net, fără să știe că este dealer de droguri, a fost vorba despre o supradoză. După cum avea să se descopere ulterior, fata nu mai consumase droguri până atunci, și cel mai probabil substanța i-a fost dat fără să știe. Iar reacția corpului ei a fost extrem de virulentă și de rapidă.
„Crystal, cel mai ieftin și mai popular drog în Sibiu”
„Comunitățile de consumatori / traficanți de droguri folosesc denumiri de jargon pentru multe dintre droguri. Oricum lista drogurilor sau a substanțelor psiho-active se actualizează tot timpul. Spre exemplu, Crystalul, care a devenit extrem de popular din păcate în rândul copiilor și tinerilor, apare din luna februarie a acestui an pe lista drogurilor de mare risc pentru care se riscă închisoare de până la 20 de ani”, a mai atras atenția specialistul.
De altfel, chiar marți, 10 octombrie, și șeful Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, Tiberiu Ivancea, recunoștea: „Crystal este cel mai consumat drog în Sibiu și cel mai ieftin. Costă câteva zeci de lei doza”.
În ceea ce privește paleta vastă de droguri de pe piață, reprezentantul Centrului Antidrog Vâlcea a tras un nou semnal de alarmă pe această temă: „Și eu mă documentez în permanență, pentru că acum 17 ani erau doar câteva denumiri. Evoluția în ultimul deceniu și jumătate este de-a dreptul fulminantă. Înainte vorbeam doar despre canabis, cocaină, heroină și încheiam discuția, acum este nevoie de un adevărat și stufos glosar de termeni”.