FOTO VIDEO Inundaţii în Ţara Loviştei, pe Valea Lotrului: DN 7A blocat parţial, drumuri şi gospodării, sub ape

0
0
Gospodării inundate din cauza precipitaţiilor abundente în Tuţuleşti - Racoviţa judeţul Vâlcea Foto Adevărul
Gospodării inundate din cauza precipitaţiilor abundente în Tuţuleşti - Racoviţa judeţul Vâlcea Foto Adevărul

Din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele ore şi pe Valea Lotrului, în judeţul Vâlcea, s-au înregistrat marţi, 5 ianuarie, viituri şi inundaţii.

Vâlcea, se află de câteva zile sub avertizare de vreme rea: Cod portocaliu de ninsori abundente, în zona montantă, la altitudine de peste 1700 de metri şi de precipitaţii sub formă de ploaie însemnate cantitativ. De asemenea, a fost emis Cod portocaliu hidro pe râul Olt, în aval şi amonte, şi Cod Roşu pe râul Lotru. 

Specialiştii au atras atenţia asupra posibilităţii formării de torenţi, viituri, şi posibilitatea inundării anumitor zone. Toate aceste avertismente s-au transformat în realitate de la primele ore ale zilei de marţi, 5 ianuarie. 

GALERIE FOTO CU IMAGINILE DEZASTRULUI CAUZAT DE INUNDAŢII ÎN VÂLCEA

Circulaţia pe Valea Oltului a avut de suferit din cauza aluviunilor de pe versanţi, la fel şi traficul feroviar, dar şi circulaţia rutieră de pe Valea Lotrului şi din toată zona Ţării Loviştei.

Râul Lotru a ieşit din matcă, în zona Brezoi, iar apele au acoperit un drum care face legătura dintre un sat şi DN 7A. Zeci de gospodării au fost inundate. Drumarii au lucrat ore în şir, şi încă mai lucrează, pentru înlăturarea mâlului şi a pietrişului de pe drumul naţional. Probleme mari s-au înregistrat în zonele Brezoi - Păscoaia - Poenari, dar şi în localităţile Racoviţa, Perişani şi Tuţuleşti, unde apele au pus stăpânire nu doar pe drumuri, ci şi pe gospodăriile localnicilor.  

Urgie şi pe Valea Lotrului - Vâlcea: drumuri naţionale şi locale acoperite de ape, sau de aluviuni, gospodării inundate:

Inundaţii în Ţara Loviştei

Brezoi este una dintre zonele cele mai afectate de precipitaţiile abundente, după cum se observă şi din imagini. În zona podului care face legătura între DN 7A şi satul Vasilatu, râul Lotru a ieşit din matcă, acoperind partea carosabilă cu un strat de aproximativ 20 de cm. Cum mai există o cale de acces, nu s-a pus problema izolării populaţiei. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Brezoi împreună cu reprezentanţii ABA Olt au decis ca un excavator să închidă în amonte de pod breşa creată de viitură.

Localnicii au fost avertizaţi de la primele ore ale dimineţii, prin mesaje Ro-Alert, despre emiterea Codului Roşu pentru râul Lotru, fiind sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie, să nu folosească podurile şi podeţele, ori căile rutiere expuse pericolului, iar dacă se află în zone inundabile să se refugieze pe acoperişuri, sau zone mai înalte. 

Intervenţie la inundaţiile din Brezoi - Vâlcea:

Precipitaţiile înregistrate în ultimele ore, cedarea apei din stratul de zăpadă, evoluţia formaţiunilor de gheaţă au dus la scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, fiind raportate inundaţii locale şi creşteri importante de debite, inclusiv depăşirea cotelor de inundaţie pe unii afluenţi. 

„Pe timpul nopţii, angajaţii din cadrul ISU Vâlcea au acţionat pentru evacuarea apei provenită din precipitaţii în localitatea  Brezoi, pentru evacuarea apei din două beciuri şi două locuinţe; pe DN 7A, la km 5, în punctul Şindrila, au fost îndepărtate aluviunile de pe partea carosabilă; pe strada Mihai Sadoveanu au fost asigurate măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor la un branşament de alimentare cu energie electrică; iar în zona Gura Lotrului au fost inundate aproximativ 30 - 35 de gospodării, în care apa are o adâncime cuprinsă între 0,5 - 1 m - din primele informaţii sunt patru beciuri inundate; în zona Bisericii Catolice de pe strada Eroilor se intervine pentru evacuarea apei dintr-un beci şi curte”, au transmis reprezentanţii ISU Vâlcea.

Urgie şi în Tuţuleşti - Vâlcea din cauza ploilor şi viiturilor: case şi drumuri inundate; intervenţia autorităţilor; Sursa colaj: Niku Nicolae şi ISU: 

La Tuţuleşti, un sat din comuna Racoviţa de pe Valea Oltului, apa a intrat în case şi a acoperit drumurile, ajungând la un metru înălţime, după cum reiese dintr-o filmare de pe reţelele de socializare.  

Şi circulaţia rutieră între localităţile montane Perişani şi Racoviţa a fost blocată de inundaţiile provocate de viiturile de pe versanţi. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a decis trimiterea unor echipaje în zonă, cu motopompe pentru evacuarea avei acumulate inclusiv în case şi beciuri, în localităţile: Brezoi. Racoviţa, Frânceşti, Buneşti.  

Intervenţia pompierilor în zonele inundate, în urma ploilor abundente, în Racoviţa - Vâlcea:

Potrivit ISU Vâlcea: „În localitatea Racoviţa, pe DJ 703 M, circulaţia rutieră este blocată în urma inundaţiilor provocate de viitură de pe versanţi. La faţa locului s-a dispus trimiterea unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată. În satul Ţuţuleşti, un teren de aproximativ circa 6 hectare, unde se află patru gospodării, este inundat la fel ca două case. La faţa locului se află un echipaj care acţionează pentru evacuarea apei. S-a dispus trimiterea în sprijin a unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată. În localitatea Frâncesti s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-un beci, iar în Buneşti pentru evacuarea din două anexe. În localitatea Vlădeşti, partea carosabilă a DN 64 este afectată de aluviuni. Traficul se desfăşoară cu dificultate. Intervine SVSU Vlădeşti”.

Autorităţile au mai atras atenţia şi că este în continuare în vigoare o atenţionare Hidro Cod Portocaliu, valabilă până la ora 24:00, pe râul Lotru, în aval de Brădişor, dar şi un Cod Galben Hidro în vigoare până miercuri, 6 ianuarie, ora 06:00 pentru râurile Olteţ, Lotru şi AC Ioneşti.

Vă mai recomandăm şi:

UPDATE FOTO Tren personal deraiat pe Valea Oltului. Traficul feroviar, blocat total între Sibiu şi Vâlcea

Viituri pe Valea Oltului. Trafic rutier blocat 9 ore, din cauza aluviunilor şi a unui zid de sprijin prăbuşit VIDEO

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri