FOTO Pericol uriaş. Grenadă de mână antitanc activă din al Doilea Război Mondial, lângă o conductă de gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grenadă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsită vineri la prânz în curtea Inspectoratului Judeţean pentru Jandarmi Vâlcea.

GALERIE FOTO

În timpul unor lucrări executate de către angajaţii PRELCET la conducta ce transportă agentul termic, de la CET Govora în municipiul Râmnicu Vâlcea, aceştia au descoperit cu groază o grenadă. 

Descoperirea a avut loc chiar în curtea interioară a sediului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vâlcea.

„În urma cercetărilor, s-a constatat că este o grenadă de mână antitanc, care datează din al Doilea Război Mondial. Zona a fost izolată si au fost anunţaţi lucrătorii specializaţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, în vederea ridicării şi distrugerii acesteia”, au transmis reprezentanţii IJJ Vâlcea.

La rândul lor, pompierii vâlceni au confirmat că este vorba despre o grenadă ce risca să explodeze dacă ar fi fost lovită.

De aceea, pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au intervenit pentru „asanarea teritoriului de muniţie”. Aceştia au cercetat curtea interioară a Jandarmeriei pentru a vedea dacă mai există muniţie nedescoperită, apoi au ridicat grenada şi au transportat-o în condiţii de siguranţă pentru a o distruge într-un poligon amenajat. 

La operaţiune a participat echipajul pirotehnic al Detaşamentului ISU Râmnicu Vâlcea, cu un ofiţer şi un subofiţer. 

Sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea se află la ieşirea sudică din municipiul Râmnicu Vâlcea, pe bulevardul principal al oraşului, Calea lui Traian. 

Dacă ar fi fost lovită, grenada ar fi distrus tot pe o rază de 200 de metri pătraţi. Asta s-ar fi întâmplat în mod normal, fiindcă ceea ce nu s-a spus este faptul că în apropierea conductei de agent termic, la care se executau lucrările, se află şi conducta de gaz metan, deci pericolul ar fi fost uriaş. 

Potrivit Wikipedia, spre exemplu RPG-40, o grenadă de mână antitanc, proiectată de Uniunea Sovietică în anul 1940, ar fi putut perfora un blindaj cu o grosime de 20 mm. „În interiorul cutiei blindate se formau schije. Grenada RPG-40 era eficientă împotriva tancurilor germane uşoare, dar nu avea efect asupra tancurilor medii precum Panzer IV sau Panther”, de aceea ulterior a a fost înlocuită de modelul RPG-43. Cu toate acestea şi România a fabricat după război RPG-40.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite