Fenomene extreme în Vâlcea: turla unei biserici şi un stâlp de electricitate, puse la pământ şi o barcă răsturnată pe Olt FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turla unei mănăstiri celebre din Vâlcea, smulsă de o vijelie Foto ISU Vâlcea
Turla unei mănăstiri celebre din Vâlcea, smulsă de o vijelie Foto ISU Vâlcea

Sâmbătă, 2 iulie, în judeţul Vâlcea primele incidente cauzate de vremea extremă au avariat reţeaua de electricitate din două localităţi, o biserică şi au fost la un pas să se finalizeze şi pierderi de vieţi omeneşti.

În primul caz, din cauza vântului puternic, un stâlp de lemn, din reţeaua de distribuţie a energiei electrice, a fost pus la pământ blocând circulaţia pe o stradă (Topolog) din Râmnicu Vâlcea. 

Apoi, în zona de sud a judeţului, acoperişul turlă al Mănăstirii Şerbăneşti - Morunglavu a zburat efectiv peste firele de electricitate ale reţelei din apropiere. 

GALERIE FOTO CU EFECTELE VIJELIILOR ÎN VÂLCEA

În ambele cazuri a fost anunţat CEZ - compania care comercializează şi distribuie energia electrică în zonă. 

În al doilea caz la intervenţie a fost alocat şi un echipaj cu o autospecială de stingere incendiu cu apă şi spumă (ASAS) din cadrul Gărzii de Intervenţie Drăgăşani, după cum a anunţat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, colonel Dan Pascaru. 

Mănăstirea Şerbăneşti - Morunglavu, monument bisericesc reprezentativ al veacului al XVIII-lea, din comuna Ştefăneşti, este celebră pentru că a jucat un rol important în timpul Revoluţiei de la 1821. Aici au poposit pandurii lui Tudor Vladimirescu în drumul lor către Bucureşti şi tot aici şi-au stabilit turcii cartierul general înainte de luptele care s-au purtat la Drăgăşani şi Zăvideni.

Una din turlele celebrei Mănăstiri Şerbăneşti Morunglavu din Vâlcea smulsă de vijelie (Imagini ISU Vâlcea)

Un alt incident s-a înregistrat tot în Râmnicu Vâlcea, pe unul din lacurile de acumulare de pe râul Olt - cel de după Barajul Nord. O barcă de agrement cu două persoane în ea, de 50 şi respectiv 58 de ani, a fost răsturnată de o vijelie puternică, iscată din senin.  „Cele două persoane aflate în velier au reuşit să stabilizeze ambarcaţiunea, aceasta a fost tractată către mal cu sprijinul echipajelor trimise pentru salvarea acestora. Nu a fost solicitat sprijin medical”, au mai menţionat reprezentanţii ISU Vâlcea.

Barcă răsturnată de vijelie pe Olt, pe un lac de acumulare din Râmnicu Vâlcea: două persoane salvate (Imagini ISU Vâlcea)

De vineri, 1 iulie, Vâlcea se află sub atenţionare de Cod portocaliu de averse torenţiale, vijelii cu rafale de vânt puternice, grindină şi descărcări electrice, dar şi Cod Galben hidrologic. 

Vă mai recomandăm şi:

Sezonul sinuciderilor. „Filmul” salvării unui bărbat care voia se spânzure FOTO

Tentative de suicid: un tânăr a vrut să se spânzure, iar un asistent s-a aruncat de pe scările unui spital

Restricţii pe şosele pentru traficul greu. Unde şi când este interzisă circulaţia

Mirele căzut de pe o stâncă, pe Cozia, era în adidaşi: „S-a căţărat cu mâinile goale cinci metri” FOTO VIDEO

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite