Rezultate Bacalaureat 2022. Vâlcea, locul III pe ţară, cu 14 medii de 10, şi în topul celor mai bune licee
0În urma rezultatelor obţinute după soluţionarea contestaţiilor, judeţul Vâlcea se clasează pe locul III pe ţară ca număr de medii de 10 obţinute la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2022.
Podiumul în privinţa mediilor de 10 la BAC 2022 este ocupat de Bucureşti (34), Prahova (18), iar apoi de Vâlcea şi Iaşi, la egalitate (14). Vâlcea a mai câştigat cinci medii de 10, după recorectare.
Pentru judeţul din Oltenia poziţionarea într-un astfel de clasament nu este o noutate. Anul trecut, spre exemplu, s-a clasat în topul liceelor cu cele mai multe medii de 10, ocupând prima şi a treia poziţie şi, de asemenea, în topul judeţelor cu cele mai multe medii de 10, înainte de soluţionarea contestaţiilor.
Anul trecut, Vâlcea a ocupat primul loc la nivel naţional în „topul liceelor de 10” împreună cu un colegiu naţional din Iaşi, cu care pare să se bată în performanţe şcolare în ultimii ani.
Rata de promovare la examenul de BAC din acest an, în Vâlcea, este peste media pe ţară, de 77,75%, faţă de 75,2% şi cum mult peste cea de anul trecut, la nivel de judeţ - de 59,16%.
Ministerul Educaţiei a publicat deja pe site-ul dedicat, bacalaureat.edu.ro, rezultatele obţinute, după soluţionarea contestaţiilor, de absolvenţii care au susţinut probele examenului naţional de Bacalaureat. Rezultatele au fost afişate, de asemenea şi în centrele de examen, prin anonimizarea numelor candidaţilor.
La Vâlcea au fost depuse 850 de contestaţii, adică mai bine de 35% din candidaţi nu au fost de acord cu notele primite: 288 la Limba şi literatura română, 261 la proba obligatorie a profilului şi 301 contestaţii la proba la alegere a profilului şi a specializării.
Din totalul de 2.315 persoane prezente la BAC, în sesiunea iunie - iulie, au promovat 1800. Peste 94% au luat note peste 5 la Limba şi literatura română, la proba obligatorie a profilului - 85,44%, iar la proba la alegere a profilului şi a specializării - 89,6% din cei prezenţi la fiecare probă.
Graţie celor 14 medii de 10 obţinute la examenul de BAC 2022, Vâlcea se poziţionează pe locul trei la nivel naţional. Jumătate dintre acestea au fost obţinute de absolvenţii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, din Râmnicu Vâlcea. Alte cinci medii provin de la elevii Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” tot din Râmnicu Vâlcea.
Înainte de soluţionarea contestaţiilor, CNI „Matei Basarab” se afla în topul celor mai bune licee din România în funcţie de mediile de la Bacalaureat, cu o medie de 9,32 faţă de 9,44 cât avea liceul clasat pe primul loc - Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, potrivit unei analize a site-ului „edupedu.ro”.
Anul trecut, cele două colegii menţionate din Râmnicu Vâlcea atingeau o performanţă similară, doar că „Matei Basarab” obţinea mai multe medii de 10 decât „Mircea cel Bătrân”, fapt ce l-a clasat pe primul loc în topul celor mai bune licee din ţară, la vremea respectivă.
CNI „Matei Basarab”, în schimb, a mai atins o performanţă în acest an: este printre puţinele licee din ţară cu promovabilitate 100%.
Câte un absolvent de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea şi Colegiul Naţional „Gib Mihăescu” din Drăgăşani au atins de asemenea performanţa maximă la examenul de BAC din acest an.
Chiar dacă cea mai facilă probă pentru majoritatea liceenilor vâlceni s-a dovedit a fi cea la Limba şi literatura română, ţinând cont de procentul de promovare, cele mai multe note de 10 au fost obţinute la proba obligatorie a profilului (132), precum şi la cea la alegere, atât a profilului, cât şi a specializării (124), faţă de 78, la română.
Vâlcea nu are nici un liceu cu promovabilitate 0, în acest an.
Vă mai recomandăm şi:
Bacalaureat 2022 Vâlcea. Au fost 2.400 de candidaţi. Cinci absolvenţi au cerut condiţii speciale