Sezonul sinuciderilor. „Filmul” salvării unui bărbat care voia se spânzure FOTO

0
0
Conducta de termoficare de pe care un vâlcean a ameninţat că se va arunca Foto DMS
Conducta de termoficare de pe care un vâlcean a ameninţat că se va arunca - în stânga fotografiei este nucul de care intenţionase să se spânzure; Foto DMS

În Vâlcea, în ultima săptămână au existat mai multe tentative, dar şi cazuri de sinucidere. Dacă pentru unii dintre sinucigaşi nu s-a mai putut face nimic, există şi un caz în care poliţiştii au reuşit să convingă un bărbat să renunţe la planurile sale, după ore de discuţii.

Ultimul caz de sinucidere a fost raportat în Vâlcea joi, 30 iunie, după ce un bărbat de 60 de ani, din Preoţeşti - Bălceşti, s-a aruncat într-o fântână. De acolo a fost scos fără suflare de pompierii militari din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea. 

Cu o zi înainte, miercuri, 29 iunie, un asistent de 59 de ani, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea s-a aruncat de pe scara de incendiu a unităţii, din motive încă necunoscute. Urmare a leziunilor suferite a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. 

Tot în cursul acestei săptămâni, un bărbat de 39 de ani din Râmnicu Vâlcea a intenţionat să se spânzure de un nuc. Când a fost găsit se afla cocoţat la mai bine de şapte metri înălţime, pe conductele de termoficare ale oraşului, într-o zonă limitrofă. A fost convins de poliţişti să renunţe la planul său de a-şi pune capăt zilelor.

Interesant în acest caz este nu doar ce anume l-a determinat să-şi dorească să-şi încheie socotelile cu viaţa, ci şi cum au reuşit oamenii legii, în lipsa unui negociator profesionist, să-l convingă să nu-şi ducă planul la capăt.

Un bărbat care a vrut să se sinucidă convins de o poliţistă de la Investigaţii Criminale să renunţe la plan Foto colaj

Imagini din timpul negocierilor purtate de poliţiştii de la Investigaţii Criminale Vâlcea cu un sinucigaş Foto colaj

Cazul a fost pomenit şi într-o postare pe Facebook de Sindicatul Europol, dar reporterul „Adevărul” a reuşit să afle şi alte amănunte, pe surse, despre această poveste, pentru a le prezenta în exclusivitate. 

Supărat din cauza divorţului cerut de soţie

Aşadar, soţia sinucigaşului a fost cea care l-a dat dispărut, după ce a plecat de acasă şi a primit de la el mai multe mesaje în care o anunţa ce are de gând să facă. Un alt mesaj trimis mamei sale, în care o ruga să-l ierte, i-a determinat pe poliţişti să concluzioneze că situaţia se poate transforma într-o cursă contracronometru.

Nu este foarte clar dacă bărbatul de 39 de ani din Râmnicu Vâlcea a plecat de bună voie sau a fost dat afară din casă, cert este că existau de luni bune discuţii în familie pe tema unei separări. În ultima perioadă, femeia părea mai decisă ca niciodată să nu mai treacă peste problemele de cuplu, cauzate şi de viciile soţului căruia îi cam plăceau jocurile de noroc, deşi nu avea un venit stabil.

Situaţia între cei doi a degenerat la finele săptămânii trecute, mai exact duminică, 26 iunie, când femeia a decis să plece singură la un chef. Când s-a întors acasă noaptea şi-a găsit soţul aşteptând-o pe scări. Bărbatul a început să-i reproşeze situaţia şi au urmat o serie de fricţiuni specifice unui cuplu în destrămare, ceartă care a fost auzită şi de vecini. 

Poze cu ştreangul de gât, trimise soţiei

Cert este că după scandal, bărbatul a plecat de acasă. De atunci, cei doi nu au mai vorbit. Comunicau doar prin mesaje pe telefon, în care bărbatul o anunţa că intenţionează să-şi pună capăt zilelor. 

Un bărbat care a vrut să se sinucidă convins de o poliţistă de la Investigaţii Criminale să renunţe la plan Foto colaj

Sinucigaşul din Vâlcea în timpul discuţiilor cu poliţiştii de la Investigaţii Criminale care încercau să-l determine să renunţe la planul său Foto colaj

Şi cum nu era la prima tentativă, soţia a început să se îngrijoreze, mai ales că printre mesajele trimise existau, potrivit surselor apropiate de anchetatori, şi fotografii în care bărbatul apărea cu o funie legată de gât. 

În apartamentul cuplului, poliţiştii au găsit-o şi pe mama sinucigaşului. Aceasta nu mai avea de multă vreme o relaţie cu cei doi soţi, dar renunţase la supărarea ei în momentul în care fiul i-a trimis mesaje prin care îşi cerea iertare. Cu ajutorul ei, anchetatorii au reuşit să ia legătura telefonic cu bărbatul. 

Găsit după trei ore de căutări şi discuţii

Au urmat negocieri purtate la telefon pentru a-l determina să spună unde se află. „După primele date furnizate de soţie, colegii noştri din cadrul IPJ Vâlcea au încercat să ia legătura telefonic cu bărbatul, dar acesta ignora să le răspundă la apeluri şi la mesaje, dar într-un final acesta a răspuns când a fost sunat de pe telefonul unei rude. Cu toate că la începutul discuţiilor bărbatul se arăta ferm în decizia lui de a se sinucide, după aproape trei ore de la sesizare, acesta a făcut un prim pas înapoi şi le-a divulgat poliţiştilor locaţia unde se află”, au divulgat sindicaliştii de la Europol informaţii din anchetă.

Sinucigaşul a fost găsit în apropierea sediului Jandarmeriei Vâlcea, peste drum de bulevardul principal al oraşului - Calea lui Traian. Bărbatul se urcase în vârful unui nuc şi de acolo se cocoţase pe conductele termice de distribuţie ale oraşului, aflate la mai bine de şapte metri înălţime. În zonă, reţeaua de termoficare trece pe deasupra căii ferate care leagă Vâlcea de judeţele Sibiu, spre nord şi Olt, spre sud.

Nucul de care voia să se spânzure un vâlcean înainte de a fi convins de poliţişti să renunţe la plan Foto DMS

Nucul în care se urcase vâlceanul cu intenţia de a se spânzura Foto DMS

A ameninţat că sare în gol de la şapte metri înălţime

Vorbea la telefon, având o sfoară în jurul gâtului şi un rucsac în spate. Orice clipă de neatenţie i-ar fi putut fi fatală. Şansele să supravieţuiască unei căderi de la o asemenea înălţime erau destul de reduse. „A fost găsit urcat pe nişte conducte de apă, deasupra unei linii ferate, cu o sfoară legată de gât, de unde ameninţa că se va arunca. După aproape o oră de „consultaţie psihologică”, experienţa colegilor noştri a fost definitorie, aceştia au reuşit să-l convingă să renunţe la gestul suicidal, fiind preluat imediat de o ambulanţă în vederea unei evaluari psihiatrice, deşi acesta nu era cunoscut cu astfel de afecţiuni”, au menţionat şi sindicaliştii Europol.

O poliţistă şi-a asumat rolul de negociator

Cei patru poliţişti vâlceni l-au convins cu greu să coboare, temându-se în permanenţă de neprevăzut. Între timp, la faţa locului au sosit şi echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, dar şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru că exista riscul fie să cadă, fie să se arunce. 

Când a realizat efectele gestului său şi s-a văzut înconjurat de atâtea forţe de intervenţie, bărbatul a început să devină neliniştit. Poliţista care şi-a asumat rolul de negociator a reuşit însă până la urmă să-l determine să se liniştească şi să renunţe la planul său. 

Conducta de termoficare de pe care un vâlcean a ameninţat că se va arunca Foto DMS

Conducta de termoficare de pe care un vâlcean a ameninţat că se va arunca - în stânga fotografiei este nucul de care intenţionase să se spânzure; Foto DMS

„Pe această cale le transmitem felicitări colegilor noştri Nicoleta Viorel, Cosmin Teodorescu, Mihaela Străulea şi Mălina Niţu din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale şi Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea care au gestionat cu profesionalism această speţă, astăzi bărbatul fiind în afara oricărui pericol”, au transmis reprezentanţii Europol.

Cadrele medicale l-au convins să accepte ajutor de specialitate

Ceea ce nu se ştie este că la spital au continuat problemele, pentru că mama bărbatului a refuzat să-şi dea acordul ca acesta să fie internat, de teama repercusiunilor pe care le-ar putea avea în viitor o astfel de decizie. Până la urmă, cadrele medicale au fost cele care au decis că bărbatul are nevoie de ajutor şi tratament sub observaţie, pentru a-şi reveni. Până la urmă şi el a fost de acord să se interneze. Important, spun specialiştii, în astfel de situaţii este sprijinul care se acordă din partea celor apropiaţi pentru a trece peste astfel de momente. 

Martor la o parte din trauma bărbatului a fost, din păcate, şi fiul acestuia, un băiat de liceu, pe care bunica a avut proasta inspiraţie de a-l aduce la spital. 

Vă mai recomandăm şi:

Tentative de suicid: un tânăr a vrut să se spânzure, iar un asistent s-a aruncat de pe scările unui spital

Sute de migranţi, ascunşi în frigidere şi sicrie pentru a tranzita România. Cât câştigau traficanţii VIDEO

Restricţii pe şosele pentru traficul greu. Unde şi când este interzisă circulaţia

Mirele căzut de pe o stâncă, pe Cozia, era în adidaşi: „S-a căţărat cu mâinile goale cinci metri” FOTO VIDEOUltima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite