Chinurile spitalului închis și redeschis de același ministru, la 11 ani distanță

0
Publicat:

Închis în 2011, pe motiv că nu are suficienți pacienți, alături de alte zeci de unități medicale din țară, Spitalul din Bălcești – Vâlcea se află astăzi în plin proces de reabilitare și modernizare.

Vechiul Spital Orășenesc Bălcești   Vâlcea Foto Daciana Stoica jpg
Vechiul Spital Orășenesc Bălcești Vâlcea Foto Daciana Stoica jpg

Cel care a semnat în urmă cu 11 ani pentru închiderea unuia dintre primele spitale rurale din România, Cseke Attila, ministru al Sănătății la acea vreme, asigură acum fondurile pentru reînființarea unității, în calitate de ministru al Dezvoltării.

Instituția funcționa de un secol, dar s-a decis să i se pună lacăt în condițiile în care era proaspăt renovată și dotată la standarde europene cu echipamente în valoare de 100.000 de euro, care au rămas în tot acest timp nefolosite.

UDMR, partidul catalogat drept „balama politică”, l-a închis pe când era aliat cu dreapta (PDL), iar acum îl reînființează când e aliat cu stânga (PSD), dând astfel dovadă de o flexibilitate totală.

Un om a murit în ziua în care s-a pus lacătul pe unitate

Spitalul din Bălcești - Vâlcea, care deservea în jur de 60.000 de suflete, a fost pe lista celor 67 de unități medicale propuse a fi reprofilate în aziluri de bătrâni. Închiderea unităților medicale s-a dovedit a fi o controversată decizie politică intens contestată de-a lungul timpului.

În ziua în care a fost închis, un bărbat de 41 de ani murea la poarta instituției medicale de unde spera să primească ajutor, pentru că rudele nu știau că aceasta nu mai funcționa. N-a mai apucat să ajungă în altă parte, cele mai apropiate spitale fiind cele din Craiova sau Drăgășani, la mai bine de 50 de kilometri depărtare.

Localnicii din oraș și din alte 14 localități limitrofe au rămas de atunci fără servicii medicale în zonă, fiind nevoiți în cele mai multe dintre cazuri să străbată 90 de kilometri până la Spitalul Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea.

Nici căminul de bătrâni înființat ulterior nu a avut o soartă mai bună, fiind desființat în 2018 din lipsa banilor și a pacienților, potrivit oficialităților.

Din 2019, fostul spital din Bălcești a fost transformat în Centru de Recuperare Balneo - Fizio - Terapie, o secţie exterioară a Spitalului Judeţean Vâlcea.

Alți bani, altă modernizare

Un an mai târziu, cu câteva zile înainte de startul campaniei electorale, Guvernul (PNL) a emis, la finele lunii august 2020, planurile s-au schimbat din nou și s-a decis redeschiderea Spitalului Bălcești.

S-a luat astfel o nouă hotărâre pentru reînființarea spitalului din Bălcești, semnându-se un nou contract pentru redeschiderea unuia dintre cele mai vechi spitale rurale din țară.

Clădirea va fi reabilitată, modernizată extinsă și dotată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, valoarea totală depășind 4,2 milioane de euro.

Noul spital va avea în jur de 50 de paturi repartizate în trei secții, un laborator de analize medicale, unul de radiologie și imagistică, dar și farmacie.

Lucrările au început în luna mai și se vor finaliza la începutul anului 2024.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite