Protecția Copilului Vâlcea și zeci de domicilii, percheziționate. Fraudă cu certificate de handicap false

0
Publicat:

Zeci de percheziții au fost efectuate marți dimineața, 30 august, la sediul a două instituții publice și unui ONG, precum și la domiciliile unor persoane fizice suspectate că au eliberat sau au obținut ilegal certificate de handicap.

Persoane audiate la Parchetul Județean Vâlcea pentru corupție cu certificate handicap. Foto DMS
Persoane audiate la Parchetul Județean Vâlcea pentru corupție cu certificate handicap. Foto DMS

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, după percheziții o mare parte dintre persoanele suspectate vor fi duse la audieri.

Printre instituțiile vizate de procurorii anticorupție se află și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, referitoare la obținerea certificatelor de încadrare în gradul de handicap”, au precizat anchetatorii.

În cursul zilei de marți, 30 august, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au loc 14 percheziții domiciliare în județul Vâlcea.

„Două sunt la sediul unor instituții publice, una la sediul unui ONG, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea urmează a fi prezentate în vederea audierii mai multe persoane. În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție”, au mai menționat anchetatorii.  

Zeci de persoane anchetate și trimise în judecată într-o cauză similară, la Timiș

Vâlcea nu se află pentru prima dată în mijlocul unui scandal legat de persoanele cu dizabilități. Doar că de această dată se suspectează o fraudă cu certificate false de handicap.

Anul trecut, un șef din cadrul DGASPC Timiș a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru întocmirea a aproximativ 500 de certificate de handicap false. Acestea au fost vândute doritorilor cu sume cuprinse între 500 și 2.600 de euro, persoana acuzată obținând astfel peste 50.000 de euro, potrivit anchetatorilor.

Practic mita era obținută pentru a întocmi formalitățile necesare  pentru obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap, pentru sute de persoane care în realitate nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

În respectiva cauză s-a stabilit că în acest mod a fost cauzat un prejudiciu statului român de 5,3 milioane de euro. Alături de șeful de la DGASPC, zeci de persoane au fost trimise în judecată pentru luare și dare de mită, complicitate la luare de mită, fraudă informatică și fals informatic. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite