32 de balcoane ale unui bloc din centrul orașului Râmnicu Vâlcea s-au dezintegrat FOTO VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucăți din zeci de balcoane ale unui bloc masiv cu opt etaje din centrul orașului Râmnicu Vâlcea au început miercuri, 18 ianuarie, să cadă pe carosabil, spre disperarea trecătorilor și locatarilor.

UPDATE  La finalizare operațiunii de intervenție pentru înlăturarea pericolului, autoritățile au comunicat că numărul balcoanelor care ar fi putut pune în pericol trecătorii din zona centrală / Piața principală a municipiului Râmnicu Vâlcea, se ridică la 32. 

„Ora 17:50, intervenție finalizată. A fost îndepărtată tencuială și materialul de zidărie de la un 32 de balcoane care puneau în pericol trecătorii”, a precizat Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea a fost alertat că tencuiala unui bloc situat chiar la kilometrul zero al municipiului reședință de județ Râmnicu Vâlcea, lângă Piața Centrală a orașului, cade pe carosabil. La fața locului, echipajele au înțeles care este problema, dar și amploarea ei. Blocul construit în urmă cu patru decenii și jumătate a fost reabilitat doar parțial, în urmă cu patru ani.

„Angajații din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) General Magheru al județului Vâlcea au fost solicitați miercuri, 18 ianuarie, în jurul orelor prânzului, pentru degajarea mai multor elemente de tencuială aflate în echilibru precar, la balcoanele mai multor apartamente din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, pe strada Regina Maria, Bloc Cozia”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Potrivit sursei citate, la fața locului, pompierii militari au constatat că sesizările locatarilor și trecătorilor se confirmă, fiind identificate 15 balcoane ale căror elemente constructive erau pe cale să cadă, balcoane dezintegrate parțial.

„Acestea reprezentau un pericol real, atât pentru locatarii blocului, cât și pentru trecătorii care tranzitau zona. După restricționarea accesului trecătorilor și eliberarea curții blocului de autoturisme parcate, s-a acționat cu ajutorul autoplatformei de lucru la înălțime, pericolul căderii de tencuială și alte elemente din componența balcoanelor fiind înlăturat”, a mai menționat reprezentantul ISU Vâlcea.

Din imaginile furnizate de la fața locului (vezi galeria foto și video) se observă bucăți din balcoane de diverse dimensiuni, dintre care unele capabile să suprime vieți, având în vedere și înălțimea considerabilă de la care acestea puteau să cadă. 

Blocul din 1977 trebuia reparat odată cu reabilitarea termică din urmă cu patru ani

Blocul Cozia ale cărui balcoane au început să se dezintegreze a fost planificat să i se reabiliteze fațada în urmă cu patru ani când se aproba documentaţia tehnico-economică, faza DALI şi indicatorii tehnico-economici. Lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice în valoare de peste 4,4 milioane de lei au 

Imobilul este alcătuit din trei tronsoane cu regim de înălţime S+P+M+7E+8E retras plus etaj tehnic, separate prin rosturi seismice şi de tasare. Construcţia a fost proiectată în anul 1976, iar execuția ei a început un an mai târziu. 

Blocul este prevăzut cu subsol tehnic general, având la parter și mezanin spații comerciale și un număr total de 111 apartamente.

La vremea respectivă s-a consemnat faptul că expertiza tehnică nu relevă faptul că are nevoie de lucrări de consolidare sau intervenție la structura de rezistență a clădirii, ba chiar expertul considera că aceasta prezintă un grad adecvat de siguranţă, inclusiv în cazul unui seism.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare termică, potrivit raportului Primăriei Râmnicu Vâlcea, pe lângă creșterea performanței energetice a construcției, trebuiau identificate și remediate și alte degradări. Numai că reabilitarea s-a realizat doar parțial, la unul dintre cele trei tronsoane, tronsonul din mijloc fiind printre cele care nu au beneficiat de proiect. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite