Sală de festivități în loc de bazin olimpic de înot, după o investiție eșuată de 4 milioane de euro FOTO
0În Vâlcea, o clădire ce ar fi trebuit să fie bazin olimpic de înot, neterminată din cauza unor grave probleme de structură, a fost concesionată unui întreprinzător privat și va deveni sală de festivități.
Aprobată la finanțare în 2014, de către ADR Sud Vest Oltenia, o investiție a Primăriei Râmnicu Vâlcea, evaluată inițial la 7,2 milioane de euro, a cărei execuție a început în 2015, iar contractul reziliat în 2019, a fost concesionată cu 16.000 euro pe an, pentru următorii 49 de ani.
Este vorba despre o clădire care s-a dorit a fi bazin olimpic de înot, acoperit, în cadrul Bazei de agrement „Ștrand Ostroveni” din Râmnicu Vâlcea, cunoscută drept „Marea Olteniei” - pentru că aici vin anual mii și mii de turiști din toată țara.
Milioane de euro înghițiți de un bazin de înot olimpic fantomă
Nu s-a spus niciodată exact câți bani s-au investit în total în această clădire, care stă nefolosită de ani de zile, suma variază în funcție de vorbitor. Spre exemplu, primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău (PER), menționează 2 milioane de euro, dar nu spune clar dacă această sumă reprezintă banii care au fost dați înapoi Uniunii Europene, având în vedere că proiectul a demarat inițial cu fonduri europene și fonduri locale, în procent egal. Mai apoi s-a ajuns la procentul de 70 / 30, pentru ca în final Primăria Râmnicu Vâlcea să fie nevoită să achite întreaga sumă.
Viceprimarul Virgil Pârvulescu (PNL) susține că din acte reiese că s-au achitat către firma de construcții 2,6 milioane de euro, la care se adaugă 600.000 de euro pentru studii de fezabilitate, proiect etc., care alături de banii cheltuiți pentru rezilierea contractului fac ca suma investită până acum să fie de cel puțin 4 milioane de euro, bani din bugetul local.
Centru multifuncțional pentru 49 de ani al unui investitor controversat
Investiția nu a putut fi terminată, întrucât proiectanții nu au ținut cont de un aspect extrem de important – lacul adiacent al bazei de agrement, a cărui apă inundă în continuu subsolul clădirii, fundul bazinului fiind practic sub nivelul apei -, menționează autoritățile. Deși, în urmă cu câțiva ani, acestea susțineau că de vină ar fi burlanele clădirii, a căror scurgere a fost proiectată în pământ, la patru metri adâncime.
Indiferent de cauză și de vinovați, Primăria Râmnicu Vâlcea s-a văzut nevoită să înapoieze fondurile europene primite pentru construcție, dar nimeni până acum nu a fost tras la răspundere pentru acest proiect eșuat.
Nici măcar Curtea de Conturi nu a efectuat vreun control, cel puțin în ultimii patru ani, deși este vorba în final despre o investiție cu bani din bugetul local.
Sub pretextul că nu există nici o soluție tehnică pentru finalizarea proiectului, administrația publică locală a scos clădirea la licitație, la finele anului trecut.
Imobilul finalizat în mare parte și terenul aferent au fost concesionate firmei Xavitel SRL Râmnicu Vâlcea cea care a cumpărat, în urmă cu cinci ani, la mai puțin de jumătate de preț (față de evaluarea inițială) - mai puțin de 1 milion de euro, un simbol turistic al orașului - Motelul Capela, pe care mai apoi l-a demolat, cu promisiunea că o altă construcție grandioasă îi va lua locul.
Firma și-a luat angajament și de această dată că va investi peste 2 milioane de euro în reabilitarea clădirii de la Ștrandul Ostroveni și transformarea ei într-un Centru multifuncțional de relaxare și agrement, mai exact sală de festivități. Se așteaptă semnarea contractului de concesiune, în cursul acestei luni. Câștigătorul licitației are la dispoziție un an pentru obținerea autorizației de construire și încă trei ani pentru executarea lucrărilor.
Controversele pe marginea investiției
Proiectul bazinului de înot acoperit din Râmnicu Vâlcea a iscat de-a lungul anilor mai multe controverse.
„Proiectul a fost lansat în 2011. Nu există nici o soluție tehnică. Am fost obligat să mă lupt în instanță cu firma care a construit imobilul, procesul fiind câștigat de administrație. Uniunea Europeană ne-a somat să dăm banii înapoi. Am considerat că este normal să o scot la licitație, poate se găsește un privat care dorește să facă acolo o bază de agrement. Scoaterea la licitație a fost aprobată în Consiliul Local, nu s-a făcut încredințare directă”, a ținut să menționeze primarul Mircia Gutău.
Viceprimarul Virgil Pîrvulescu s-a declarat împotriva perioadei mare pe care s-a realizat concesiunea, susținând că ar fi fost suficienți 25 de ani și de schimbarea destinației, convins că de la bun început nu s-a dorit finalizarea investiției: „Să nu uităm că tot în apropierea lacului, practic peste stradă, există un spital privat al cărui subsol are nouă metri adâncime, nu patru sau cinci metri, în cazul căruia s-au găsit soluții tehnice și nu există infiltrații”. De altfel nu este singura clădire de mari dimensiuni construită pe marginea sau în apropierea lacului de agrement, după cum se poate observa și în galeria foto atașată.
Și nu este nici prima clădire din Râmnicu Vâlcea care se confruntă cu astfel de probleme. Primul din cele două mall-uri din municipiu, construit în zona centrală, s-a confruntat cu infiltrări la subsolul clădirii, de la apele râului Olănești, lângă care a fost construit. În acest caz însă s-au găsit soluții tehnice.
Despre dorința vâlcenilor de a avea un bazin de înot olimpic se discută de ani de zile, fără nici o finalitate, proiectele și propunerile administrative eșuând de fiecare dată din diverse motive: ba din cauza locației, ba din lipsa de teren într-o zonă cât mai facilă sau de finanțare. Astfel s-a ajuns ca în loc de bazin olimpic să se vorbească în final de bazine didactice pentru înot.