Averea candidaţilor pentru primăria Râmnicu Vâlcea: ex-primarul condamnat la închisoare, printre bogaţii oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircia Gutău a fost şi rămâne unul dintre cei mai bogaţi râmniceni, deşi, de când şi-a anunţat candidatura pentru al treilea mandat de primar în Râmnicu Vâlcea susţine că a sărăcit brusc şi singura care aduce bani în casă ar fi soţia, cunoscutul notar Mariana Gutău.

Conform unui document oficial-o ultimă declaraţie de avere din vremurile bune, dinainte de condamnarea definitivă la patru ani de închisoare cu executare, Mircia Gutău deţine o casă de vacanţă  în suprafaţă de 120 metri pătraţi şi un teren de peste 7000 metri pătraţi în Ocnele Mari, un teren de peste 400 metri pătraţi şi o casă  în buricul târgului, în Râmnicu Vâlcea, plus un apartament într-un bloc de locuinţe de lângă Arhiepiscopia Râmnicului, bloc ridicat în perioada cât acesta a fost primar şi despre care s-a scris că i-ar aparţine.

Potrivit declaraţiei de avere, în 2008, de exemplu, familia Gutău deţinea bijuterii în valoare de 30 000 de euro şi realiza un venit anual de peste  900 000 de lei, din care 856 000 de lei venituri realizate de Mariana Gătău, al cărui cabinet  notarial a cunoscut  o dezvoltare înfloritoare începând cu anul în care Mircia Gutău a intrat în administraţia publică locală. 

În 2010, Mircia Gutău a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, fiind eliberat condiţionat doi ani mai târziu. În 2014, fostul primar din Râmnicu Vâlcea a mai primit o condamnare definitivă, dar cu suspendare, şi tot pentru fapte de corupţie.  În ultimii ani, Mircia Gutău şi-a „omorât” timpul liber la clubul de fiţe pe care şi l-a deschis în Râmnicu Vâlcea, dar care nu-i aduce venituri  la fel de consistente ca afacerile derulate înainte de momentul condamnării definitive la închisoare.  

Romeo Rădulescu, mai sărac de când a intrat în Parlament 

Deputatul Romeo Rădulescu, unul dintre susţinătorii şi oamenii de încredere ai lui Mircia Gutău până în 2010, fost membru PDL,  candidează la alegerile din iunie 2016 pentru un mandat de primar din partea PSD. De când a ajuns în Parlamentul României (2012), afacerile par să nu-i mai meargă la fel de bine lui Romeo Rădulescu. Conform ultimei declaraţii de avere, parlamentarul locuieşte şi acum în casa de 300 metri pătraţi construită în 2004, deţine trei terenuri achiziţionate între 2002-2005 şi conduce acelaşi Jaguar achiziţionat în 2008. De menţionat este faptul că parlamentarul a început să-şi înstrăineze din bunuri, printre care un apartament ( bun vândut în 2014 pentru 24 000 de euro) şi terenul forestier de aproape 800 metri pătraţi de la marginea Ostroveniului  din Ostroveni  (35 000 de euro).

Parlamentarul a încasat într-un singur an aproape 84 000 lei de la Camera Deputaţilor. De asemenea, acesta deţine  jumătate din S.C. Extins SRL, valoarea la zi a acţiunilor deţinute depăşind 90 000 lei. 

valcea

Grigore Crăciunescu, unul dintre cei mai bogaţi consilieri locali FOTO Adevărul

Printre aspiranţii la funcţia de primar în Râmnicu Vâlcea se numără şi liberalul Grigore Crăciunescu, în prezent unul dintre cei mai bogaţi consilieri municipali. Proprietarul unei firme care deţine tonomate de cafea  în multe instituţii publice din Vâlcea, Grigore Crăciunescu locuieşte la bloc, într-un apartament de 120 metri pătraţi, şi nu deţine pe numele său nici măcar o maşină. Cu toate acestea, potrivit ultimei declaraţii de avere, Grigore Crăciunescu a strâns ceva bănuţi de-a lungul timpului, candidatul optând să-şi ţină economiile în bănci ori să-i investească, după cum urmează: 

-12.000 de euro într-un depozit bancar deschis la BRD; 

-50.000 de dolari într-un fond de investiţii, la ING; 

-71 000 într-un fond de investiţii;

72 696 lei la Grawe România Asigurări;

-60 000 lei la ING Asigurări de Viaţă.

La polul opus, Remus Grigorescu este unul dintre cei mai săraci aspiranţi la funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Director al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” încasează anual un salariu de 22 689 de lei şi 9 000 de lei de la Consiliul Judeţean Vâlcea. Candidatul ALDE a contractat în 2011 un împrumut în valoare de 52 500 euro, din care mai are de rambursat circa 45 000 de euro. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite