Pelerinajul cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou în Capitală și în două județe. Mii de credincioși sunt așteptați

0
Publicat:

Arhiepiscopia Bucureștilor se pregătește pentru a marca prima sărbătorire a Aducerii moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la București. Sărbătoarea, înscrisă de Sfântul Sinod în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române în data de 13 iulie, va fi precedată de un pelerinaj cu moaștele sfântului prin zeci de biserici din întreaga eparhie.

Moaștele Sf Dimitrie. FOTO Basilica
Moaștele Sf Dimitrie. FOTO Basilica

Astfl, în perioada 4 martie - 16 aprilie va avea loc un pelerinaj de amploare cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou. Racla va ajunge în biserici din 13 protoierii din Prahova, Ilfov și din Capitală, potrivit basilica.ro

Moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou vor fi purtate în pelerinaj pe la câte patru parohii și o mănăstire din fiecare protopopiat.

Astfel, moaștele vor ajunge în județele Prahova și Ilfov, apoi în cele șase sectoare ale Capitalei, conform următorului program orientativ:

4 martie – Protoieria Câmpina

5 martie – Protoieria Ploiești Nord

6 martie – Protoieria Ploiești Sud

11 martie – Protoieria Vălenii de Munte

12 martie – Protoieria Protoieria Urlați

26 martie – Protoieria Ilfov Nord

27 martie – Protoieria Ilfov Sud

1 aprilie – Protoieria Sector 1 Capitală

2 aprilie – Protoieria Sector 2 Capitală

8 aprilie – Protoieria Sector 3 Capitală

9 aprilie – Protoieria Sector 4 Capitală

15 aprilie – Protoieria Sector 5 Capitală

16 aprilie – Protoieria Sector 6 Capitală”, anunță basilica.ro.

În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, au fost alese cu prioritate unități de cult care oferă sprijin pastoral în instituții medicale și de îngrijire a bătrânilor”, a explicat ierodiaconul Macarie Grigoriu pentru Basilica.ro.

La celelalte biserici unde se intră cu sfintele moaște se staționează aproximativ o oră și este oficiată o slujbă alcătuită de comisia întrunită pentru acest eveniment aniversar.

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost aduse la București de generalul rus Ivan Piotr Saltîkov, care le-a luat din satul Basarabi, de lângă Ruse (în Bulgaria de astăzi), pentru a le proteja de invazia turcilor. Negustorul Hagi Dimitrie şi Mitropolitul Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti l-au convins să lase moaştele poporului român. De atunci, sfântul a făcut numeroase minuni în Capitala României.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite