A început pelerinajul la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae din Biserica Sfântul Gheorghe-Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelerinajul la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae din Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Capitală a început luni.

Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie. Foto: wikipedia (Arhivă)

  „A început pelerinajul la moaştele (mâna dreaptă) a Sfântului Ierarh Nicolae din Biserica Sfântul Gheorghe-Nou, Km Zero, în prezenţa icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Siriaca, adusă de la mănăstirea Ghighiu, în perioada 4-7 decembrie 2023!", conform unei postări pe pagina de Facebook a lăcaşului de cult.

  Potrivit aceleiaşi surse, programul manifestărilor duhovniceşti prilejuite de prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni, este următorul:

 Marţi, 5 decembrie:  

  8.30 - Slujba Utreniei;

10.00 - Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie;

18.00 - Slujba de Priveghere dedicată hramului bisericii, Sfântul Ierarh Nicolae;  

 Miercuri, 6 decembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae:

  08.30 - Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae;

09.30 - Primirea delegatului Preafericirii Sale, la Sfânta Liturghie;

10.00 - Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie;

12.30 - Slujba de parastas;

18.00 - Slujba Acatistului Sfintei Muceniţe Filofteia.  

  Joi, 7 decembrie:

08.30 - Slujba Utreniei;

10.00 - Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie;

18.00 - Slujba Acatistului icoanei Maicii Domnului "Siriaca";

20.00 - Plecarea delegaţiei cu icoana Maicii Domnului "Siriaca".  

Acest odor de mare preţ duhovnicesc, mâna făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, se află în Biserica Sfântul Gheorghe-Nou de 420 de ani, din anul 1600, atunci când marele Voievod întregitor de neam Mihai Viteazul l-a dăruit acestui sfânt locaş", declara pentru AGERPRES parohul bisericii, părintele Emil-Nedelea Cărămizaru.

Cel mai de preţ odor al Mănăstirii Ghighiu este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Siriaca", dăruită la 25 februarie 1958 de Preasfinţitul Vasile Samaha, episcop de Serghiopolis din cadrul Patriarhiei Antiohiei, precizează https://doxologia.ro/.

Viața Sfântului Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie, conform Agerpres.

S-a născut în cetatea Patara, Asia Mică, din părinţi dreptcredincioşi şi bogaţi. Tatăl său se chema Teofan şi mama sa, Nona. De la naştere a primit numele Nicolae, care înseamnă „biruitor de popor", iar cu adevărat s-a arătat biruitor al răutăţii pentru folosul de obşte al lumii (vol. „Vieţile Sfinţilor").

După naşterea Sfântului Nicolae, părinţii săi nu au mai avut un alt copil, mama sa mărturisind că nu este cu putinţă a mai naşte un alt fiu, numai pe acesta putea să-l aibă şi întâi şi pe urmă, căci din pântecele sale a fost sfinţit.

  A primit din copilărie o creştere aleasă şi din propria sa voie a urmat de mic reguli de viaţă deosebită, cu multă rugăciune, post şi priveghere.

Sfântul Nicolae a fost dat de tânăr în grija unui unchi care era episcop şi purta acelaşi nume ca al său. A fost hirotonit preot, apoi a fost ales episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichiei. Sfântul Nicolae a fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Alături de alţi Părinţi ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinţei creştine împotriva ereziei ariene.

În această zi este prăznuit unul dintre cei mai mari şi mai iubiţi sfinţi. Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţe şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi.

  Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca Sfântul Nicolae, spune părintele Ilie Cleopa. El împărţea la săraci tot ce avea iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni în Mira Lichiei, se află astăzi la Bari, în sudul Italiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite