Biserica Sfântul Nicolae din Brăila, de la foişor de foc ars de un pompier, la loc de pelerinaj pentru mii de credincioși

0
Publicat:

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Brăila este una dintre cele mai înalte construcții din oraș și a deservit, în perioada interbelică, ca punct de observaţie pentru pompieri. În prezent, este loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.

Biserica Sfântul Nicolae din Brăila FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Biserica Sfântul Nicolae din Brăila FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos

De Ziua Ocrotitorului Spiritual al municipiului, în fiecare an, pe 6 decembrie, în catedrala cu hramul Sfântului Nicolae sunt aduse moaştele Ierarhului, iar mii credincioşii merg în pelerinaj pentru a se ruga şi închina la sfintele odoare.

Puţini cunosc, însă, adevărata poveste a acestei biserici care a luat foc chiar din cauza unui pompier care a fumat în foişor. 

Lăcașul de cult a fost construit între anii 1835 și 1838, pe strada Ana Aslan, din centrul orașului Brăila. Potrivit istoricilor, a fost a două biserică ridicată în Brăila după eliberarea de sub turci a orașului, dar și cea mai înaltă construcție din localitate.

Mii de credincioși în pelerinaj la Biserica Sf. Nicolae FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Mii de credincioși în pelerinaj la Biserica Sf. Nicolae FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Acesta a fost motivul pentru care autoritățile de la acea vreme au decis să fie „foișorul de foc” al Brăilei. Biserica fiind folosită și ca punct de observații, fiind locul de unde se dădea alarma de incendiu. Ironia face să fie incendiată, dintr-o eroare, chiar de un pompier, care a fumat în turn și a uitat să stingă țigara. 

„A fost ridicată pe vremea lui Cuza, pe locul unei mai vechi biserici, distrusă de un incendiu, în 1859. La acea dată era tot foişor de foc şi incendiul a fost provocat de un pompier, care fumase în turnul de observaţie. Prima carte tipărită la Brăila, în 1838, de către pitarul Ioan Penescu - primul profesor al şcolii publice - «Cuvânt la sfinţirea bisericii Sf. Nicolae», a fost scrisă la inaugurarea vechii biserici, arsă după numai 20 de ani”, au povestit reprezentanții parohiei, pentru ziarul Adevărul.

Turnul bisericii Sf. Nicolae din Brăila FOTO: Arhivă, Adevărul
Turnul bisericii Sf. Nicolae din Brăila FOTO: Arhivă, Adevărul

Biserica „Sfântul Nicolae” a fost ridicată cu bani proveniţi din donaţiile ctitorilor Filip Banu, Ioan Ceauşoglu, George Papazovici, Dimitrie Stan, Hagi Dimitrie Cristodulo şi Vasile Paleologu.

În anul 1894, biserica a primit rangul de catedrală a orașului, curtea a fost transformată în parc, iar în față ei a fost amenajată o piațeta.

„După 1990 a revenit la același rang și datorită proclamării la 6 decembrie 1993 a Sfântului Mare Ierarh Nicolae, ocrotitorul corăbierilor foarte numeroși în portul Brăila, drept patron al orașului fapt pentru care anual se organizează mari festivități”, scrie Maria Stoica în cartea „Brăila: Memoria Orașului”. 

ÎPS Casian Crăciun, în mijlocul pelerinilor FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
ÎPS Casian Crăciun, în mijlocul pelerinilor FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhitectura Bisericii este una impozantă, cu stiluri arhitectonice dintre cele mai diverse. Biserica „Sfântul Nicolae” este construită pe temelie de piatră, cu zidărie de cărămidă.

„Este primul monument religios de mari dimensiuni construit la Brăila, din zidărie masivă de cărămidă pe fundație de piatră, în stilul neogotic promovat în Europa de mișcarea romantică. Nava centrală este marcată de turnul clopotniță etajat, înzestrat cu un ceas cu patru cadrane. Ușile de la intrare sunt fixate în ancadramente din marmură albă”, mai scrie în cartea „Brăila: Memoria Orașului”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite