Nicolae Boaru, fostul director al bibliotecii Iorga, cetăţean de onoare post-mortem al Ploieştiului

0
0
Profesorul Nicolae Boaru a murit pe 9 octombrie 2013. FOTO phonline.ro
Profesorul Nicolae Boaru a murit pe 9 octombrie 2013. FOTO phonline.ro

Profesorul emerit Nicolae Boaru, fostul director al Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga” a fost propus pentru acordarea, post-mortem, a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti

Consilierii locali din Ploieşti au pe ordinea de zi a şedinţei din 19 decembrie un proiect prin care se propune conferirea, post-mortem, a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti „profesorului emerit Nicolae Boaru, fost director al Bibliotecii Judeţene Nicolae Iorga, pentru substanţiala contribuţie adusă la îmbogăţirea vieţii culturale autohtone, precum şi pentru promovarea imaginii municipiului Ploieşti în ţară şi în lume“.

Profesorul Nicolae Boaru s-a născut pe 28 decembrie 1949, la Ploieşti. A urmat Facultatea de Litere, din Bucureşti, secţia română-franceză, pe care a terminat-o în anul 1972. A predat la Filipeştii de Pădure şi Măneşti, iar în perioada 1988 – 1992 întregeşte echipa profesorală de elită a liceului Mihai Viteazul din Ploieşti unde este, de altfel, şi director, timp de 3 ani.

Începând cu anul 1992 îşi continuă cariera de profesor la liceul Nichita Stănescu, iar în 1998 a devenit director al Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga”, funcţie pe care a ocupat-o până la moartea sa, la doar 63 de ani, pe 9 octombrie 2013.

Sub directoratul său, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” a fost un reper al vieţii culturale locale. Astfel, de-a lungul anilor, cât a fost la conducerea acesteia, instituţia şi-a îmbogăţit substanţial fondul de carte, Nicolae Boaru fiind un achizitor de veritabile valori, adesea chiar de rarităţi.

A fost şi unul dintre primii directori de bibliotecă din ţară care reuşeşte informatizarea bibliotecii şi, nu în ultimul rând, găzduieşte în generosul spaţiu creat de arhitectul Toma T. Socolescu evenimente literare unice, atât prin tematica aleasă cât şi prin invitaţii de seamă care l-au onorat cu prezenţa. În paralele, a fost un prolific autor de eseuri, editoriale, articole critice şi alte felurite scrieri.

„Trecerea sa în nefiinţă, la numai 63 de ani, a însemnat o pierdere fără egal pentru viaţa culturală prahoveană. Atribuirea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului, post mortem, nu face decât să gireze preţuirea şi recunoştinţa pe care întreaga comunitate ploieşteană i-o datorează“, se arată în motivarea hotărârii prin care se propune acordarea titlului de cetăţean de onoare profesorului Nicolae Boaru.

Alte articole recomandate

A murit Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga“ din Ploieşti şi o mare personalitate a culturii din Prahova

Scriitorul Dan Gulea despre Nicolae Boaru: „Admirator necondiţionat al anticomunismului, respectuos până la cele mai înalte culmi“


 

Ploieşti


Ultimele știri
Cele mai citite