A murit Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga“ din Ploieşti şi o mare personalitate a culturii din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Boaru a fost mereu în preajma cărţilor. FOTO phonline.ro
Nicolae Boaru a fost mereu în preajma cărţilor. FOTO phonline.ro

Profesorul Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga“ din Ploieşti, a murit miercuri după-amiază, în urma unei suferinţe îndelungate, provocată de o afecţiune cronică

Cunoscut ca un mare orator şi  iubitor al cuvintelor, pentru care nutrea un respect profund, dar pe care nu ezita să le atragă în jonglerii semantice, totdeauna surprinzătoare pentru public, profesorul Nicolae (Nicu) Boaru a fost, pentru viaţa culturală din Prahova, o redută încăpăţânată, care a refuzat să se predea în faţa imposturii şi lipsei de valori. Şi a încercat mereu, prin editoriale, pledoarii şi numeroase emisiuni, să educe şi să readucă în sufletul publicului dragostea pentru cărţi, istorie şi limba română, taxând cu severitate derapajele.

Iar ca director al Bibliotecii judeţene Nicolae Iorga, funcţie pe care a ocupat-o până în momentul morţii, timp de 17 ani, a avut mereu uşa deschisă pentru tinerii sau mai vechii autori, găzduind numeroase lansări de cărţi.

Iată cum caracteriza Nicolae Boaru instituţia în care s-a străduit să atragă cât mai mulţi cititori. „Biblioteca Judeţean N. Iorga este o instituţie de cultură puternică şi (deci) vie. Asta înseamnă că în pofida deceniilor care îi stau în spate - este întemeiată în 1921, 20 martie - se vrea conectată la toate ritmurile prezentului. Veniţi şi o să constataţi acest lucru! Veţi vedea carte din secolul XVI şi ultimele succese ale ale marilor edituri, un cenaclu literar, şi o conferinţă a unui savant, o lansare de carte şi o întalnire cu un mentor spiritual. Biblioteca Judeţeană N.Iorga este, aşa cum v-am spus şi cum puteţi constata, o redutabilă citadelă a cărţii“.

Profesorul Nicolae Boaru a murit miercuri după-amiază, la vârsta de 63 de ani, la Spitalul Judeţean din Ploieşti, unde era internat de câteva zile din cauza unei afecţiuni cronice.

Toţi cei care vor să-şi ia rămas bun de la profesorul Nicolae Boaru o pot face sâmbătă, la ora 13.00, la Biserica Sfinţii Voievozi, unde se va desfăşura slujba de înmormântare. Înhumarea va avea loc la cimitirul Bolovani.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite