Scriitorul Dan Gulea despre Nicolae Boaru: „Admirator necondiţionat al anticomunismului, respectuos până la cele mai înalte culmi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii judeţene Nicolae Iorga. FOTO phonline.ro
Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii judeţene Nicolae Iorga. FOTO phonline.ro

Scriitorul şi profesorul ploieştean Dan Gulea îşi ia un altfel de „adio“ de la Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Nicolae Iorga, printr-un text-omagiu pentru omul, profesorul şi formatorul de public şi de lume a cărui moarte a lăsat mai săracă viaţa culturală din Prahova

Nicolae Boaru, neopaşoptistul (1949-2013), rezumă Dan Gulea formaţia şi vocaţia lui Nicolae Boaru. Şi explică. „Format în valorile anilor 90, admirator necondiţionat al anticomunismului, cu fior metafizic atunci cînd vorbea despre cultura mare, respectuos pînă la cele mai înalte culmi cu aproape oricine îi călca pragul de la Biblioteca „Nicolae Iorga”, Nicolae Boaru, profesorul, a avut ştiinţa relaţiilor interumane, persistenţa benedictinului atunci cînd cerea un pachet de cărţi în plus de la o editură sau alta, esenţiale pentru o bibliotecă judeţeană, ignorată prin definiţie de autorităţile ce o patronează.

Începînd cu 1995, Biblioteca „Nicolae Iorga” a însemnat mult în viaţa culturală a unui oraş mare, dar cu ambiţii (culturale) mici. Era o lume în mic; aici veleitarii, cu corul lor de moşuleţi nomenclaturişti, mai lansau o carte despre importanţa urbei pe vremea lui Mihai Bravul sau a cine ştiu cui. Dincolo, juna aspirantă la gloria literaturii, pe care maître i-o întreţinea savant; alături, scriitorii de Bucureşti, aflaţi pe nepregătite aici, în faţa unui public avid sau doar întîmplător. Mai sus, personilităţile politice, care se bucurau la fiecare gratulare, cu emfază, dar şi cu grabă spre următorul eveniment.

Din cînd în cînd, un preot luminării noastre intelectuale (fireşte) îşi spunea predicile, iar cîte un aurolac cultural mai fura cîte un pişcot de pe mese; la teveul local, alte şi alte voci, acelaşi invitat, vorbind despre probleme curente ale culturii şi inculturii.

Schimburi de experienţă, drumuri, filialele din Basarabia, de la Cimişlia, peregrinările bucureştene, la Gaudeamus sau la „George Enescu”, la Stavropoleos, excursiile lungi, cămine de bătrîni, de copii, filantropii şi prefăcătorii, totul a cuprins Biblioteca „Nicolae Iorga”; zilele Bibliotecii, din martie, tîrgurile de carte, aşa cum erau ele, sau doar tarabele şi relaţiile cu cărţi, mereu cu cărţi. Invitaţii, nume importante, ce s-au adunat de-a lungul atâtor ani: mulţi, dar pînă la urmă puţini.

Totul, în numele unui paşoptism (neopaşoptism, cum spunea Marino), al unei vocaţii a întemeierii, al fondării, ce îşi asumă şi latura negativă, de a fi expus, de a fi ridiculizat, dar conştient în cele din urmă de rolul său; şi a fondat zile culturale şi manifestări pe care Ploieştiul neocomunist nu le visa, nu le gîndea, a format un public şi o lume, a educat receptarea şi sensibilitatea culturală, lansîndu-se în zeci de proiecte, adesea finalizîndu-le.

dan gulea ploiesti

Scriitorul Dan Gulea. FOTO literaturcoaz.blogspot.ro

Acum, la a doua despărţire (prima fiind precum orice despărţire de model), regretul că acesta este doar primul meu text despre cel care textualiza, care făcea, din orice, discurs, continuitate, despre Nicolae Boaru“, scrie Dan Gulea pe literaturcoaz.blogspot.ro.

Directorul Bibliotecii Judeţene Nicolae Iorga din Ploieşti, Nicolae Boaru, a murit miercuri după-amiază, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, din cauza unei afecţiuni cronice. Dispariţia acestuia, la doar 63 de ani, i-a luat prin surprindere pe toţi cei care l-au cunoscut, mai mult sau mai puţin, ori l-au ascultat cel puţin o dată, la o emisiune sau faţă în faţă, întâlnire de la care plecai cu nevoia acută de a deschide dicţionarul limbii române sau măcar o carte.

Cei care vor să-şi ia rămas bun de la profesorul Nicolae Boaru o pot face sâmbătă, la ora 13.00, la Biserica Sfinţii Voievozi, unde se va desfăşura slujba de înmormântare. Înhumarea va avea loc la cimitirul Bolovani.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite