Patru sportivi au devenit cetăţeni de onoare ai Ploieştiului: Celestina Popa, Tamara Costache, Cătălin Burlacu şi Mirela Dulgheru
0Gimnasta Celestina Popa, înotătoarea Tamara Costache, căpitanul echipei Asesoft Cătălin Burlacu şi atleta Mirela Dulgheru au devenit, de vineri, cetăţeni de onoare ai Ploieştiului. Consilierii locali au votat proiectele în unanimitate, cu excepţia celui care îl priveşte pe Cătălin Burlacu
Pe ordinea de zi a şedinţei din octombrie a Consiliului Local Ploieşti au fost, vineri, patru proiecte care vizau acordarea titlului de cetăţean de onoare unor mari sportivi care au sau au avut legături cu Ploieştiul.
În cazul Celestinei Popa, Tamarei Costache şi Mirelei Dulgheru, toţi cei 25 de consilieri prezenţi în sală au votat pentru, mai puţin în cazul baschetbalistului Cătălin Burlacu, căpitanul echipei Asesoft, proiect care a trecut doar cu 18 voturi pentru şi 7 abţineri.
Nici unul dintre proaspeţii cetăţeni de onoare ai oraşului nu au venit la şedinţa de Consiliu Local pentru a-şi ridica diplomele.
Cine sunt cei patru cetăţeni de onoare
Gimnasta Celestina Popa, născută în Ploieşti, a fost medaliată cu argint, pe echipe, la Jocurile Olimpice de vară de la Seul, din 1998 şi este Maestră Emerită a Sportului. Rezultatul de la Seul a situat ţara noastră pe locul al doilea în ierarhia gimnasticii mondiale, după Rusia.
Pe lângă succesul repurtat la Jocurile Olimpice de vară de la Seul, Celestina Popa a fost distinsă cu numeroase alte premii şi medalii, primite în semn de recunoaştere a performanţelor extraordinare pe care gimnasta le-a obţinut de-a lungul timpului:
La rândul ei, ploieşteanca Tamara Costache, înotătoarea cu braţe de aur, a înregistrat, de-a lungul anilor, performanţe greu de egalat.
Este declarată campioană europeană de juniori, în 1985, la 100 m liber, campioană mondială de seniori, în 1986, la 50 m liber şi doboară 4 recorduri europene consecutive la 50 m liber.
Primeşte titlul de campioană europeană la senioare, la 50 m liber, cucereşte medalia de bronz la 100 m liber, in 1987 şi ocupă un onorant loc VI la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988.
Tamara Costache este sportiva care înregistrează primul record mondial stabilit de un înotător român, în 1986, rezultat care, alături de celelalte performanţe stabilite de-a lungul cariere sale o înscrie în rândul celor 16 sportivi din lumea înotului răsplătiţi cu titlul de Maestru Emerit al Sportului.
Mirela Dulgheru, lector univesitar doctor la Universitatea Petrol-Gaze, maestră a sportului, este deţinătoarea unui număr impresionant de titluri de campioană, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Se clasează pe locul IV la Jocurile Olimpice de la Barcelona, în 1992 iar în 1993, în Statele Unite (Buffalo) este declarată campioană mondială universitară.
În anul 1992, înregistrează un nou record, la Jocurilor Balcanice de la Sofia, cu o săritură de 7.14m, cu care se înscrie în topul mondial al celor mai bune 20 performanţe din toate timpurile.
Are nu mai puţin 73 participări internaţionale la diferite competitţii de atletism şi 33 titluri de campioană naţională şi este declarată, de 12 ori, recordmenă naţională la sprint şi săritura în lungime.
Cariera sa sportivă este încunată cu cel mai râvnit titlu, în rândul sportivilor – acela de Maestră Emerită a Sportului.
Multiplul campion naţional la baschet Cătălin Burlacu, născut la Iaşi, a devenit fiul adoptiv al Ploieştiului. Este unul dintre cei mai valoroşi jucători de baschet din ţară.
Ce drepturi au cetăţenii de onoare ai Ploieştiului
Acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare“ al Ploieştiului conferă titularului, printre altele, dreptul de acces gratuit la instituţiile social-culturale şi locurile publice din municipiu; dreptul de a circula gratuit în toate mijloacele de transport în comun în Ploieşti; accesul gratuit la toate spectacolele cultural-artistice şi sportive organizate de Primărie, cazarea cu prioritate prin reducerea cu 50% din cost, în imobilele care aparţin Consiliului Local, sprijin privind rezolvarea problemelor de sanatate precum şi internarea cu prioritate în camine sau azile de bătrâni, în caz de nevoie. În caz de deces, la cererea familiei, cetăţenii de onoare ai Ploieştiului pot primi, la cerere, un loc în unul din cimitirele din municipiu. Titlul de „Cetăţean de Onoare" nu se acordă persoanelor române sau străine care au suferit condamnări.
Vă mai recomandăm