Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu, despre alegeri: „Le mulţumesc românilor că n-au fost proşti precum francezii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marie-Hélène Fabra Brătianu locuieşte la Paris FOTO: Denis Grigorescu
Marie-Hélène Fabra Brătianu locuieşte la Paris FOTO: Denis Grigorescu

Marie-Hélène Fabra Brătianu (57 de ani), strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu, a comentat pentru „Adevărul“ rezultatele alegerilor europarlamentare din România şi Franţa.

”Le mulţumesc românilor că nu au fost proşti precum francezii şi pentru că şi-au păstrat spiritul cu ocazia votului lor european. Oricare ar fi opinia pe care o avem despre politicile noastre naţionale, acestea sunt garantul unei forţe superioare: cea a democraţiei şi a republicii. Profit de onoarea de a fi avut nişte strămoşi excepţionali în România pentru a împărtăşi cu dumneavoastră credinţa mea în Europa. La 70 de ani, aproape o viaţă umană, Europa are una dintre cele mai puternice monezi din lume, are cea mai veche Curte a Drepturilor Omului. Europa este spaţiul comercial cel mai înfloritor al planetei şi în afară de tragedia iugoslavă nu a cunoscut vreun război în ciuda amplorii bulversărilor politice pe care le-a cunoscut în Est. Trăim o utopie ce devine realitate. Iar recentele alegeri europarlamentare mă fac să cred că Românii, prin istoria şi poziţia lor geografică, au o conştiinţă mai ascuţită decât a francezilor în contextul actualelor provocări”, a declarat Marie-Hélène Fabra Brătianu pentru Adevărul.

Marie-Hélène Fabra Brătianu este fiica Ileanei Brătianu şi nepoata Elenei Brătianu şi a istoricului şi omului politic liberal Gheorghe Brătianu.

Marie-Hélène, care locuieşte în Franţa, a ajuns prima oară în ţara de origine a mamei sale de-abia după Revoluţia din 1989, iar în ultimii ani a venit tot mai des din cauza unor procese în care s-a trezit implicată fără voie.

Asta după ce, în 2006, mamei sale i s-au retrocedat, prin diverse manevre suspecte ale autorităţilor din Argeş, 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, asta deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde Gheorghe Brătianu avusese o moşie. Respectiva retrocedare face acum obiectul unui dosar la DNA cu nouă persoane urmărite penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Fostă jurnalistă la publicaţiile „Le Monde“ şi „Les Échos“, Marie-Hélène Fabra Brătianu este pictoriţă la Paris. În 2012 a publicat la Editura Humanitas cartea „Memoria frunzelor moarte“, în care combină memoriile bunicii sale cu propriul jurnal început după moartea mamei sale, în 2009. În 2016 a apărut şi versiunea în franceză a cărţii, la editura pariziană L’Harmattan.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite