Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu vrea să scrie o carte despre procesele prin care a fost târâtă pentru un teren moştenit de mama ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marie Helene Fabra Brătianu este târâtă de ani de zile în procese în care nu are nicio implicare FOTO: Denis Grigorescu
Marie Helene Fabra Brătianu este târâtă de ani de zile în procese în care nu are nicio implicare FOTO: Denis Grigorescu

Marie Helene Fabra Brătianu, strănepoata lui Ion I.C. Brătianu şi nepoata istoricului Gheorghe Brătianu, va scrie o carte privind neregulile pe care susţine că le-ar fi comis autorităţile din România legate de un teren moştenit de mama sa.

Aceasta se declară hărţuită de o serie de procese legate de acest teren. În 2006, Ilenei Brătianu, mama lui Marie Helene Fabra Brătianu şi nepoata lui Ion I.C. Brătianu, i s-au retrocedat 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, asta deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde bunicul său, istoricul Gheorghe Brătianu, avusese o moşie. Respectivul teren, pentru care titlul de proprietate a fost emis în februarie 2007, a fost vândut de mama sa lui Nicolae Ivănescu, un om de afaceri influent din Argeş (care deţine şi Hotelul Muntenia din Piteşti, cel mai mare din judeţ), pentru 550.000 lei, iar ulterior omul de afaceri a vândut mai departe jumătate din teren pentru 2,3 milioane euro.

În iulie 2009, la aproape trei ani după ce terenul a fost vândut şi la doar trei luni după ce Ileana Brătianu a murit, autorităţile au descoperit, povesteşte Marie Brătianu, că terenul a aparţinut statului, iar în toamna lui 2013 au cerut şi obţinut în instanţă anularea titlului de proprietate. DNA a deschis în 2015 un dosar legat de transferul terenului, cu 9 persoane inculpate pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, printre acestea numărându-se fostul primar de la Răteşti şi procuratorul Ilenei Brătianu-Costel Ungureanu. Acum o lună şi jumătate, Tribunalul Argeş a admis solicitarea Direcţiei Silvice Argeş de anulare a contractelor de vânzare-cumpărare prin care 32,8 hectare de teren, mutate suspect de la Răteşti în Pădurea Trivale, au ajuns de la Ileana Brătianu la omul de afaceri Nicolae Ivănescu. Sentinţa nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 30 de zile de la comunicare.

Marea problemă e că cei care au cumpărat terenurile pe milioane de euro, şi care acum au rămas fără ele, se vor îndrepta împotriva lui Marie Helene Fabra Brătianu.

„Voi începe să scriu cartea după ce mă voi detaşa un pic de toată această poveste dureroasă”

Marie Helene Fabra a fost târâtă ca pârâtă în mai multe procese, deşi spune că nu are nici cea mai mică legătură cu respectivul teren

„Voi scrie o carte despre toate neregulile şi detaliile incredibile privind mutarea terenurilor mamei mele de la Răteşti în Pădurea Trivale. E clar că autorităţile din Argeş au fost implicate în această poveste cu multe nereguli. Voi începe să scriu cartea după ce mă voi detaşa un pic de toată această poveste dureroasă. Voi depune şi o plângere penală la DNA. Întrebarea mea este cum să fac să nu ies ruinată din această poveste foarte dubioasă, cum să nu ajung să mă trezesc cu statul român şi cu cei care au cumpărat terenurile pe care le-au pierdut că se îndreaptă asupra mea pentru a recupera prejudiciul. Eu nu am nici cel mai mic amestec în tot acest dosar. Şi de când a început povestea asta, eu nu fac decât să mă apăr. Toate oficialităţile care au semnat actele corecte legate de mama mea şi terenurile ei au semnat acte ce la ora actuală sunt anulate, iar acest lucru mi se pare incredibil”, a declarat Marie Helene Fabra Brătianu pentru Adevărul.

Marie-Hélène Fabra Brătianu (56 de ani) este fiica Ileanei Brătianu şi nepoata Elenei Brătianu şi a istoricului şi omului politic liberal Gheorghe Brătianu. Marie-Hélène a ajuns prima oară în ţara de origine a mamei sale de-abia după Revoluţia din 1989, iar în ultimii ani a venit de zeci de ori în România din cauza proceselor în care s-a trezit implicată fără voie.

Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu mai are deja o carte scrisă. În 2012, Marie Helene Fabra Brătianu a publicat la Editura Humanitas cartea „Memoria frunzelor moarte“, în care combină memoriile bunicii sale cu propriul jurnal început după moartea mamei sale, în 2009. În vara lui 2016 a apărut şi versiunea în franceză a cărţii, la editura pariziană L’Harmattan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite