Salvamontiștii care au găsit o borsetă cu mii de euro pierdută de o turistă din Israel au fost premiați
0Trei salvamontiști au fost premiați de Consiliul Județean Argeș pentru profesionalism, operativitate și spirit civic. Salvatorii au găsit borseta cu zeci de mii de euro a unei turiste din Israel și i-au înapoiat-o.
Cei trei salvatori montani premiați, săptămâna aceasta, sunt Silviu Valentin Dina, Robert Marian Năstase și francezul Julien Michel Roger Berquez.
La începutul lunii, cei trei salvamontiști au restituit o borsetă cu bani unei turiste care o pierduse pe drum în fața Bazei Salvamont Argeș.
În borseră erau euro, dolari și shekeli
Femeia, cetățean israelian, făcea parte dintr-un grup de motocicliști care au traversat Transfăgărășanul. În borsetă mai erau, pe lângă suma mare de bani, telefonul și actele personale.
„Colegii noștri au observat că unui motociclist i-a căzut ceva din mers, iar acel "ceva" era o borsetă cu euro, dolari și shekeli în valoare de câteva mii de euro și cu toate actele personale ale unei... motocicliste de fapt, dar deh, cu casca pe cap, toți sunt la fel! Persoana a fost contactată după apelarea mai multor numere de telefon din agenda telefonului și prin alertarea tuturor motocicliștilor care au trecut spre Bâlea, dinspre Argeș”, explica Salvamont Argeș.
Din fericire, turista din Israel a aflat că a pierdut borseta când se afla deja la Bâlea Cascadă, așa că s-a întors ca să se întâlnească cu salvatorii montani.
„Totul e bine când se termină cu bine, dar și când este un dram de noroc... borseta putea să nu cadă fix în fața bazei Salvamont Argeș”, remarca, la momentul evenimentului, Salvamont Argeș.
„Ce facem noi, ca cetățeni cinstiți, când găsim pe stradă un portofel?”
Nu sunt puțini cei care pierd anual bunuri de valoare, fie ele telefoane, bagaje, haine sau portofele cu bani. Din păcate, sunt puțini care și le mai recuperează, pentru că nu toți găsitorii acționează precum cei trei salvamontiști.
„Ce facem noi, ca cetățeni cinstiți, când găsim pe stradă un portofel? Nu ne bucurăm, ba chiar trebuie să luăm situația în serios. Are legătură cu spiritul civic, dar, pe lângă asta, ce vă invităm noi să faceți e simplu: puneți-vă puțin în locul celui care l-a pierdut… și astfel va fi ușor să decideți: predați-l la cea mai apropiată secție de poliție!”, este recomandarea oamenilor legii.
Același lucru trebuie făcut și în cazul altui bun găsit. Legea prevede chiar și un termen de predare a bunurilor: 10 zile. Ulterior, cei care l-au găsit riscă să fie cercetați pentru însușirea bunului găsit, infracțiune prevăzută de Codul Penal.