Opt tineri, în pericol de moarte pe munte. Salvamont: „Sunt câteva sute de mii de potențiale victime”

0
Publicat:

După acțiunea de salvare a opt turiști cu pretenții de alpiniști, șeful Salvamont Argeș spune că sunt câteva sute de mii de alte potențiale victime care nu știu cu ce se confruntă când urcă pe munte.

Operațiunea de salvare a durat 11 ore. FOTO Salvamont Argeș
Operațiunea de salvare a durat 11 ore. FOTO Salvamont Argeș

În weekend, opt turiști cu pretenții de alpiniști au intrat in perete cu doar două hamuri, pe traseul Dunăreanu de la Umerii Pietrei Craiului. Au fost la un pas să sfârșească tragic.

„După 11 ore, acțiunea s-a încheiat cu bine. Grupul era mult în afara liniei traseului. Ar putea fi o învațătură și pentru alți doritori. Nu intrați în situații unde aveți si cea mai mică bănuială ca vă depășesc, pentru că, cel mai probabil, așa va fi! Zona este extrem de friabila și ar fi putut cădea pietre peste oricare dintre participanții la acțiune... Sincer, a fost una dintre situațiile de viață si de moarte!”, explică Salvamont Argeș.

Turiștii au ajuns într-o zonă foarte periculoasă. FOTO Salvamont Argeș
Turiștii au ajuns într-o zonă foarte periculoasă. FOTO Salvamont Argeș

„Au fost într-un pericol de moarte”

Din fericire, în acest caz salvatorii montani din formația Câmpulung, care și-au riscat viața împreuna cu colegii lor din Zărnești, le-au salvat tinerilor viața. Din nefericire, astfel de situații, în care turiștii cred că e floare la ureche să urci pe munte, sunt frecvente.

„Partea bună este că cei opt își dau seama că au fost într-un pericol de moarte, situație în care au fost și colegii mei. Partea proastă este că mai sunt câteva sute de mii de potențiale victime, persoane care citesc pe net despre diverse ture de munte, și cred cu sinceritate că și ei pot, că doar au citit cărți motivaționale care le-au povestit că pot orice... chiar dacă sar etape”, spune Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș.

Și salvatorii montani și-au riscat viața. FOTO Salvamont Argeș
Și salvatorii montani și-au riscat viața. FOTO Salvamont Argeș

„Mersul pe munte nu începe cu Moldoveanu”

Șeful salvatorilor montani din Argeș le-a transmis un mesaj dur celor care pornesc pe munte total nepregătiți sau/și neinformați.

Credeți-mă, nu tot ce zboară se mănâncă, nu tot ce citești pe net poate fi făcut a doua zi. Încă un sfat, mersul pe munte nu începe cu Moldoveanu, sau cu trasee de alpinism cotate ca ușoare. Așa sunt cotate de către alpiniști, care au o experiență serioasă în spate”, a mai spus Ion Sănduloiu.

Omagiu „tastaturiștilor” 

Nu sunt singurii apostrofați de Ion Sănduloiu. Unul dintre mesaje a fost adresat celor care îi contrazic din tastatură pe salvatorii montani.

„Aș mai aduce un omagiu deosebit tastaturiștilor (taste + turiști), adică utilizatorii fervenți de taste care au și eventuale vagi veleități de turiști montani. Un fel de auto-băgători în seamă, care au tot felul de probleme de formă: de ce postăm, că doar ne facem treaba, de ce spunem ca altitudinea e 1820 cand in realitate e 1865 etc... tot felul de "probleme grele" din dorința de a se face văzuți. Tuturor celorlalți, drum bun, în siguranță!”, a încheiat directorul Salvamont Argeș.

Muntele e plin de pericole. FOTO Salvamont Argeș
Muntele e plin de pericole. FOTO Salvamont Argeș
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite