Româncă dată în judecată simultan de Adidas, Puma şi Lacoste. Giganţii din industria de fashion îi cer daune de mii de euro

0
0

În luna februarie, la Judecătoria Piteşti va începe un proces în care companiile Adidas, Puma şi Lacoste cer daune de mii de euro unei femei care vindea haine şi încălţăminte contrafăcute la magazinul pe care îl deţinea într-un centru comercial din Mioveni.

Pârâta, Ramona Florica, este acuzată de săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

Instrumentarea dosarului de către procurorii Parchetului Judecătoriei Piteşti a durat aproape şase ani, asta şi din cauza numeroaselor expertize legate de autenticitatea produselor.

Pe 8 ianuarie 2013, mai mulţi poliţişti au efectuat un control la magazinul pe care Ramona Florica îl deţinea în Mioveni, prilej cu care au identificat sute de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte ce purtau siglele a patru mărci consacrate, şi anume Adidas, Nike, Puma şi Lacoste. Şi cum Ramona Florica nu a putut să pună la dispoziţie echipei de control certificate de calitate sau conformitate a mărfii, de la titularii mărcilor respective, poliţiştii au ridicat toată marfa. Este vorba de 131 de articole de îmbrăcăminte (dintre care 59 treninguri) şi 6 perechi de pantofi sport cu sigla Adidas; 15 articole de îmbrăcăminte şi 10 perechi pantofi sport cu sigla Nike; 6 perechi de pantalon cu sigla Lacoste; 9 articole de îmbrăcăminte şi 5 perechi de pantofi cu sigla Puma.

Audiată de procurori, Ramona Florica a recunoscut că nu deţine vreun contract de colaborare cu Adidas, Nike, Puma sau Lacosta. După cum precizează procurorii, „din declaraţiile inculpatei, date pe parcursul urmăririi penale, rezultă că aceasta cunoştea că produsele achiziţionate şi ulterior comercializate, erau contrafăcute. La momentul achiziţionării produselor cu sigla Adidas, Nike, Puma şi Lacoste, inculpata cunoştea că acestea nu erau originale, acest lucru fiind menţionat şi cumpărătorilor din magazinul său, întrucât preţul de vânzare era mult mai mic, în comparaţie cu cele originale. Inculpata a declarat că doreşte să ia legătura cu reprezentanţii titularilor mărcilor, în vederea achitării prejudiciului”.

Ulterior, poliţiştii au trimis celor patru mari companii fotografii cu articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte confiscate pentru a le analiza, cerând totodată informaţii cu privire la autenticitatea acestora.

De ce nu a cerut daune şi Nike

Ulterior, Adidas, Puma şi Lacoste au formulat plângeri penale împotriva româncei, constituindu-se şi părţi civile împotriva acesteia. În schimb, cei de la Nike, deşi au precizat că nu au autorizat producerea articolelor respective şi au cerut tragerea la răspundere a Ramonei Florica, nu s-au constituit parte civilă în proces, motivând că prejudiciul cauzat, în cuantum de 5.000 de lei, este redus.

În procesul ce va începe luna viitoare la Judecătoria Piteşti, Puma s-a constituit parte civilă cu suma de 1.500 euro, Lacoste cu suma de 900 euro. Cei de la Adidas au precizat că se constituie parte civilă cu suma de 2.321 euro, sumă ce reprezintă 15% din valoarea produselor originale. Pentru fapta sa, Ramona Florica riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite