Primar condamnat pentru transport ilegal de lemne. A fost depistat la volanul unui camion plin cu lemne fără acte

0
Publicat:

Un primar a fost condamnat de Judecătoria Curtea de Argeș pentru transport ilegal de lemne. Acesta a primit 15.000 de lei amendă și i-a fost confiscat camionul și lemnele. Dacă decizia rămâne definitiv, își va pierde și mandatul.

Primarul a fost depistat în timp ce transporta ilegal lemne Foto: Adevărul
Primarul a fost depistat în timp ce transporta ilegal lemne Foto: Adevărul

Cristian Hristu-Dică, primarul PSD al comunei Vlădești (Argeș), aflat la al treilea mandat, a devenit primul edil din țară condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de transportul materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice.

Primarul a fost depistat, pe 27 octombrie 2020, de polițiști și de reprezentanții Gărzii Forestiere în timp ce transporta lemne fără acte, cu autocamionul care aparținea firmei familiei sale. S-a constatat că transportul de 38,73 metri cubi de fag și brad a fost făcut ilegal. Ulterior, în noiembrie 2021, procurorii l-au trimis în judecată pentru infracțiuni la regimul silvic.

Pe 25 mai 2023, Cristian Hristu-Dică a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Curtea de Argeș la pedeapsa de 15.000 de lei amendă. Instanța i-a interzis și dreptul de a fi ales sau de a ocupa o funcție publică. S-a dispus și confiscarea ansamblului auto format din autoutilitară și două remorci. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Primarul a transportat ilegal lemne cu autocamionul familiei SURSA Facebook Cristian Dică-Hristu
Primarul a transportat ilegal lemne cu autocamionul familiei SURSA Facebook Cristian Dică-Hristu

În baza art. 396 al. 1 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul DICĂ-HRISTU CRISTIAN, necunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 15.000 lei amendă (200 de zile amendă cuantumul unei zile amendă fiind suma de 75 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport, prevăzută de art. 68 alin. 21 din Legea nr. 46/2008. În baza art. 67 alin. 1 C.p. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.p., pe o perioadă de 2 ani, de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri…”, se arată în hotărârea Judecătoriei Curtea de Argeș.

Primarul ar putea beneficia de prescripția răspunderii penale

După ce inculpatul va face apel, dosarul va fi înregistrat pe rolul Curții de Apel Pitești. Dacă până pe 26 octombrie 2023 nu se va da o soluție finală, cauza ar putea fi afectată de prescripție, fiind împlinit termenul de trei ani de la săvârșirea faptei. Astfel primarul ar putea beneficia de prescripția răspunderii penale.

Edilul a precizat că s-a urcat la volan pentru că firma soției nu a avut șofer disponibil

Cristian Dică-Hristu a fost depistat în trafic, pe 27 octombrie 2020, pe raza comunei Corbi, în timp ce transporta, fără documente legale, o cantitate de peste 38 mc de lemne. Edilul explica atunci că s-a aflat la volanul camionului deoarece firma soţiei lui, pentru care avea loc transportul, nu avea un şofer disponibil.

După ce edilul a fost depistat transportând lemne ilegal, polițiștii au verificat a doua zi, pe 28 octombrie 2020, și firma prin care era transportat lemnul. Au fost constatate noi nereguli, fiind acordate două amenzi în valoare totală de 13.000 lei.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite