Detalii din dosarul fostului primar al Piteștiului Tudor Pendiuc, condamnat definitiv și închis la Mioveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al Piteștiului Tudor Pendiuc și alți doi oameni de afaceri s-au predat autorităților și au fost transferați la Penitenciarul Mioveni, după ce au fost condamnați definitiv de Curtea de Apel București la câte patru ani de închisoare cu executare.

Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești Foto - Universitatea „Constantin Brâncoveanu”
Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești Foto - Universitatea „Constantin Brâncoveanu”

Curtea de Apel București a dat, pe 5 mai, hotărârea definitivă în dosarul Publitrans,  în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local.  Tudor Pendiuc și oamenii de afaceri Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA) au fost condamnați definitiv la câte patru ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Deși a primit, în primă instanță, opt ani de închisoare, la apel lui Pendiuc i-a încetat procesul penal cu privire la infracţiunea de luare de mită, întrucât faptele au fost prescrise. În final, Curtea de Apel București l-a condamnat la patru ani închisoare, din care opt luni a executat, deja fiind scăzută din pedeapsă perioada în care fostul edil a stat în arest preventiv şi arest la domiciliu, pe parcursul cercetărilor.

Cei trei inculpați au fost obligați de instanță și la plata a peste 23 de milioane de lei către Publitrans 2000 S.A.

La câteva ore după ce a fost dată sentinţa, Pendiuc, Scarlat și Văsîi s-au predat la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. Aceștia au fost transferaţi la Penitenciarul Mioveni.

„Cred că MÂINE nu ne putem vedea”

Restul inculpaților din dosar au fost fie achitați, fie s-a încetat procesul penal împotriva lor, întrucât a intervenit prescripția. Între ei, Emanuela Pendiuc, fiica fostului primar, dar și omul de afaceri Valentin Vișoiu.

De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal și față de Doru Alexandru Petriea, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), la data faptelor. Acesta a fost acuzat de procurori că i-a comunicat tatălui său, Mihai Petriea, data la care urmau să aibă loc perchezițiile în cauză.

În rechizitoriul procurorilor se arată că Mihai Petriea i-a atenționat pe apropiații lui Pendiuc printr-un mesaj: „Cred că MÂINE nu ne putem vedea”. Procurorii susțin că mesajul conținea data efectuării perchezițiilor, 6 noiembrie 2014, cuvântul „mâine”, fiind scris cu majuscule pentru a atrage atenția. 

După ce a primit mesajul prin secretara sa (căreia primarul îi spunea „iubăriță“), Pendiuc a fost prins pe interceptări în timp ce spunea resemnat că se duce să se bărbierească ca să nu îl găsească DNA-ul nebărbierit.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite