Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, despre alpiniştii surprinşi de avalanşă în ascensiunea spre Everest: „Avalanşa nu ţine cont de antrenament. Ţine de baftă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Salvamont Argeş spune despre cei doi alpinişti argeşeni din grupul celor patru români surprinşi de efectele cutremurului din Nepal că sunt antrenaţi să facă faţă celor mai dificile situaţii ce pot apărea pe munte, doar că avalanşele nu ţin cont de antrenamente. Unul dintre cei patru alpinişti români aflaţi în ascensiune spre Everest este Teo Vlad, salvator montan în cadrul Formaţiei Salvamont Piteşti.

Ion Sănduloiu ţine în permanenţă legătura cu familia piteşteanului Teo Vlad, aflat pe partea chineză a muntelui. 

“Teo Vlad se află pe versantul nordic pentru cel mai mare asalt al său. A optat pentru varianta aceasta, deşi traseul este mai greu, tocmai pentru că este mai ferit de avalanşe. Piteşteanul nostru este ok! A luat legătura cu familia… Cutremurul s-a simţit şi pe partea de nord, dar fară pierderi umane. Potrivit celor anunţate de Teo, în urma cutremurului a apărut o crevasă foarte mare”, a declarat, pentru Adevărul, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

"Am ajuns în tabăra de bază. Sunt bine. Teo."

Teo Vlad a reuşit să ia astăzi legătura cu familia cărei i-a transmis că se află în siguranţă.

"Am ajuns in tabăra de bază. Sunt bine. Teo.",  a scris alpinistul Piteştean într-un sms recepţionat duminică 26 aprilie 2015, la 12:50, ora României.

Piteşteanul Teofil Vlad, este instructor de alpinism şi salvator montan voluntar în cadrul Formaţiei Salvamont Piteşti şi are o vastă experienţă în urcări la altitudini mari sau cu grad mare de dificultate tehnică ridicat. În urmă cu doi ani a făcut parte din echipa de cinci alpinişti români care a escaladat Nanga Parbat (8.125 m), din Himalaya, al nouălea vârf din lume ca înălţime.

 

A plecat să escaladeze Vârful Everest  - 8.848 m - împreună cu trei englezi, un ucrainian şi un mongol, pe 6 aprilie 2015, în  cadrul expediţiei “Everest 2015 Expedition”, un proiect al Asociaţiei Române pentru Alpinism şi Explorare, desfăşurat în colaborare cu Asociaţia Club Sportiv Climb Again.

Expediţia din care Teo face parte a fost programată pentru două luni (până pe 5 iunie), opţiunea fiind cea a ascensiunii pe partea chineză a muntelui. La începutul săptămânii trecute, Teo a ajuns în Tabăra de Bază, de unde efectuează ascensiuni repetate, pentru aclimatizare, către Tabăra de Bază Intermediară aflată la 6.100 m şi către cea Avansată, situată la 6.500 m.

    

Celălalt alpinist argeşean Alex Găvan, urmează o ascensiune din tabăra de bază clasică, aflată pe partea din Nepal a Muntelui. Şi el a transmis celor de acasă că este bine. 

“Si ceilalţi români care sunt în urcare spre vârful Everest, sunt toţi ok...! Alex Găvan, Zsolt Torok şi Iustin Ionescu. Toţi sunt antrenaţi să facă faţă celor mai  grele situaţii care pot apărea în cursul unor asemenea ascensiuni. Numai că avalanşa nu ţine cont de antrenament. Ţine de baftă”, mai spune Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Reamintim că 14 alpinişti au murit în urma avalanşelor declanşate de cutremurul de ieri din Nepal. Din fericire toţi cei patru români porniţi să escaladeze Everestul, din tabere diferite, sunt, la această oră, în siguranţă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite