Cutremur în Nepal. Starea românilor de pe Everest, unde au avut loc alte trei avalanşe. Operaţiuni de salvare pentru 100 de alpinişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi răniţii de pe Everest au fost evacuaţi cu elicopterul, iar operaţiunile de salvare continuă pentru alţi peste o sută de alpinişti blocaţi la baza muntelui, a anunţat pe Facebook alpinistul român Alex Găvan. 14 alpinişti au murit în urma avalanşelor declanşate de cutremurul din Nepal, însă toţi cei patru români “sunt bine”, potrivit informaţiilor MAE.

Tabăra de bază, locul în care sunt blocaţi cei mai mulţi dintre alpiniştii de pe Everest, a fost zguduită în această dimineaţă de alte trei avalanşe declanşate de o replică a cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, ce a lovit sâmbătă Nepalul.

„Tocmai s-a produs un nou cutremur şi încă trei mici avalanşe, dar totul este în regulă”, a scris Alex Găvan pe Facebook.

Alpinistul român a mai spus că toţi răniţii grav au fost evacuaţi cu elicopterul în cursul unei nopţi lungi, la operaţiunile de salvare participând foarte multe persoane. De asemenea, elicopterele au mai adus funii şi alte ajutoare pentru alpiniştii blocaţi deasupra cascadei de gheaţă Khumbu.

“Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, dacă vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii”, este mesajul postat aseară de alpinistul român pe pagina de Facebook.

Cutremur în Nepal. Cum arată muntele Everest după avalanşă

Cei patru români de pe Everest sunt bine

Patru români se află pe Everest, potrivit informaţiilor MAE, şi toţi „sunt bine”. Mai exact, alpinistul arădean Zsolt Torok a anunţat că se află pe partea sudică a masivului, regiune în care ar trebui să se afle şi Justin Ionescu, un alt alpinist despre care nu se cunosc informaţii. De asemenea, alpinistul Teo Vlad a anunţat că va încerca să ajungă astăzi în tabăra de bază pe versantul nordic, unde are acoperire GSM şi poate transmite update-uri.

MAE a anunţat duminică că, după cutremurul din Nepal, au fost identificaţi 19 cetăţeni români, care au fost contactaţi şi se află în afara oricărui pericol.

Până la acest moment misiunea diplomatică a României din zonă ”nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime”, a precizat MAE citat de Mediafax.

Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 1.900 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.

Poliţia nepaleză a mai anunţat că bilanţul răniţilor este de 4.625, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite