Hristos a înviat! Pastorala transmisă de ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, la Învierea Domnului Iisus Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de argeşeni ortodocşi au întâmpinat Învierea Domnului, ca şi fraţii lor catolici şi protestanţi, în faţa lăcaşelor sfinte.

La catedrala Sfânta Vineri din Piteşti, câteva sute de credincioşi ortodocşi au luat Lumina Sfântă şi au cântat, în cor, la miezul nopţii, "Hristos a înviat".

După slujba de Înviere, ţinută, ca în fiecare an, de un sobor de preoţi, feţele bisericeşti au dat citire Pastoralei transmise argeşenilor de ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

"Iubiţi fraţi şi surori în Domnul nostru Iisus Hristos, unii dintre înţelepţii lumii, din trecute vremi, ne arată cele şapte bucurii, pe care trebuie să le aibă omul:

1. Bucuria sănătăţii depline;

2. Bucuria lipsei de datorii;

3. Bucuria rămânerii în ţara natală;

4. Bucuria relaţiilor cu oameni cumsecade;

5. Bucuria unui mijloc sigur de a trăi;

6. Bucuria de a nu-ţi fi primejduită viaţa;

7. Bucuria de a fi împăcat cu Dumnezeu, cu semenii şi cu tine însuţi!

image


Cine nu ştie dintre noi, din experienţa proprie, că bucuria şi durerea, prosperitatea şi restriştea, dobândirea şi pierderea, moartea şi viaţa, dau, rând pe rând, peste fiecare dintre noi. De aceea este înţelept să ne bucurăm, pentru că toate sunt în grija lui Dumnezeu şi să nu-L întristăm cu deznădejdea noastră. Iisus Hristos, Domnul şi Mântuitorul nostru, a trecut prin dureri de moarte, învăţându-ne şi pe noi trecerea aceasta! Dar la capătul acestor treceri ne aşteaptă bucuria, ştiind acum şi mai mult din viaţa pământească a lui Iisus Hristos, că nu se dobândeşte bucuria fără a trece prin amărăciunea durerilor”, le-a transmis argeşenilor, IPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. 
 

image


ÎPS Calinic: "Suferinţa care apasă asupra vieţii noastre este o născocire omenească"

Piteştenii care au avut răbdare să rămână în vaţa catadralei până la finele pastoralei, au ascultat nu doar învăţătura bucuriei, ci şi pe cea a suferinţei

   

image

"Noi, oamenii, aşteptăm să vină asupra noastră bucuria, aşa ca din senin. Ea vine şi astfel, dar trebuie ca fiecare dintre noi să împărtăşească bucurie din bucuria proprie şi celor care sunt adesea, mohorâţi şi întristaţi de greutăţile acestei vieţi trecătoare.Suferinţa care apasă asupra vieţii noastre, la drept vorbind, este o născocire omenească, dar o realitate, din primăvara vieţii noastre. Cu stăruinţă, trebuie să evităm toate cauzele şi să nu fim noi înşine creatori de suferinţă. Cred că omenirea, adică noi toţi, dacă am fi cu mai mult optimism în viaţa de toate zilele, am fi mai sănătoşi, deoarece vinovaţii de toate întristările personale suntem doar noi, oamenii", le-a mai transmis argeşenilor, IPS Calinic Argeşeanul.

image
image
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite