Drum Expres crucial pentru industria auto din România, amânat pe termen lung. Care sunt motivele

0
Publicat:

La finalul anului 2022 ar fi trebuit dată autorizația de construcție pentru Drumul Expres Piteşti-Mioveni, ce va face legătura dintre autostrada Bucureşti-Piteşti şi uzina Dacia şi furnizorii săi.

Drumul expres Pitești-Mioveni va face legătura cu autostrada București-Pitești FOTO Denis Grigorescu
Drumul expres Pitești-Mioveni va face legătura cu autostrada București-Pitești FOTO Denis Grigorescu

Tot proiectul va fi amânat cu cel puțin doi ani deoarece firma Search Corporation, cea care câștigase în 2020 contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, a solicitat rezilierea pe cale amiabilă a contractului deoarece nu a mai reușit să respecte graficul și termenele.

Pentru ca proiectul să nu fie blocat, Consiliul Județean Argeș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au încheiat un parteneriat în vederea implementării în comun a elaborării studiului de fezabilitate pentru drumul expres Pitești – Mioveni. Acesta va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Transport (POT) 2021-2027.

Acum, la Consiliul Județean Argeş, se lucrează la Caietul de Sarcini pentru studiul de fezabilitate al proiectului. Pentru realizarea lui se face schimb de informații și documente suplimentare cu CNAIR.

„După realizarea caietului de sarcini pentru studiul de fezabilitate, acesta va fi încărcat pe SEAP pt realizarea studiului de fezabilitate. Firma ce va face achiziția va trebui să facă studiul de fezabilitate până la sfârșitul anului 2023. Studiul va fi predat apoi către CNAIR care il va depune pe POT 2021 - 2027 pentru finanțare”, au declarat pentru ”Adevărul” reprezentanții Consiliului Județean Argeș.

Anumite valori financiare trebuie revizuite. Aceste valori actualizate vor fi oferite Consiliului Județean Argeș de către CNAIR. Se va porni de la documentația care a fost primită conform protocolului, respectiv analizele multicriteriale pentru variantele de traseu (au fost cinci inițial), ulterior analize multicriteriale pentru primele două variante, urmând ca elaborarea studiului de fezabilitate să continue din acel punct.

Ulterior va trebui realizat și proiectul tehnic de execuție, durata acestuia fiind de minimum 9 luni. Toate aceste probleme vor face ca autorizația de construcție să nu poată fi dată mai devreme de finalul anului 2024, cu doi ani mai târziu decât era prevăzut în proiectul inițial. 

Datele inițiale ale proiectului

Pe 29 octombrie 2020 a fost semnat contractul de elaborare studiu de fezabilitate si proiect tehnic de execuţie pentru viitorul drum expres Piteşti-Mioveni cu firma Search Corporation, durata contractului fiind de 18 luni, dintre acestea 9 luni fiind alocate pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Numai că firma câștigătoare, singura ce a depus o ofertă, nu a respectat termenele prevăzute în contract, nefinalizând în aprilie 2022 proiectul – așa cum era prevăzut- și având întârzieri mari. Fapt ce a dat peste cap peste cap tot proiectul viitorului drum expres Pitești-Mioveni, în condițiile în care până în acest an ar fi trebuit obținută și autorizația de construcție. 

Perspectiva

Viitorul drum expres Pitești-Mioveni va avea o lungime de aproximativ 10 kilometri și va fi unul de o importanţă esențială pentru industria auto din țara noastră, având în vedere faptul că va asigura o legătură extrem de rapidă între Bucureşti şi platforma industrială de la Mioveni. Aici, în afară de uzina Dacia, sunt peste 50 de companii producătoare de componente auto şi aproape 40.000 de salariaţi.

La Pitești, drumul va avea punctul de plecare la ieșirea de pe autostrada București-Pitești.

Valoarea estimată a proiectului drumului expres Pitești-Mioveni este de 222,71 milioane lei fără TVA.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite