Drum expres crucial pentru industria auto din România, construcție amânată. Care sunt motivele

0
Publicat:

Până la finalul acestui an ar fi trebuit dată autorizația de construcție pentru drumul expres Piteşti-Mioveni, ce va face legătura dintre autostrada Bucureşti-Piteşti şi uzina Dacia şi furnizorii săi.

Lucrările la drumul expres Pitești-Mioveni ar putea începe în toamna lui 2023 FOTO: Denis Grigorescu
Lucrările la drumul expres Pitești-Mioveni ar putea începe în toamna lui 2023 FOTO: Denis Grigorescu

Numai că tot proiectul va fi amânat din cauza faptului că firma Search Corporation, cea care câștigase în 2020 contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, a solicitat rezilierea pe cale amiabilă a contractului deoarece nu a mai reușit să respecte graficul și termenele.

”Am avut un studiu de fezabilitate contractat pentru drumul expres Pitești-Mioveni. Însă firma ce îl realiza nu a reușit să mențină nivelul. Drept urmare, firma respectivă a solicitat rezilierea amiabilă a contractului, conform prevederilor. Partea de studiu de fezabilitate deja realizată nu va fi reluată”, spune Cristian Pistol, directorul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere).

Pe 29 octombrie 2020 a fost semnat contractul de elaborare studiu de fezabilitate si proiect tehnic de execuţie pentru viitorul drum expres Piteşti-Mioveni cu firma Search Corporation, durata contractului fiind de 18 luni, dintre acestea 9 luni fiind alocate pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Numai că firma câștigătoare, singura ce a depus o ofertă, nu a respectat termenele prevăzute în contract, nefinalizând în luna aprilie a.c. proiectul și având întârzieri mari. Fapt ce dă peste cap tot proiectul viitorului drum expres Pitești-Mioveni, în condițiile în care până în acest an ar fi trebuit obținută și autorizația de construcție.

”Nu e normal ce s-a întâmplat, faptul că firma care a câștigat contractul nu a reușit să termine studiul de fezabilitate. Cum e posibil: pleci la vânătoare fără gloanțe? Reprezentanții firmei ne-au făcut tot felul de expuneri, iar acum trebuie să o luăm de la capăt. Firma ar fi putut face cumva o înțelegere cu o altă firmă pentru a nu se pierde atât timp. Se puteau găsi soluții”, a declarat pentru ”Adevărul” Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni

Pentru ca proiectul să nu fie blocat, Consiliul Județean Argeș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor încheia un parteneriat în vederea implementării în comun a elaborării studiului de fezabilitate pentru drumul expres Pitești – Mioveni. Acesta va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020.

În baza protocolului de colaborare, compartimentele de specialitate ale Consiliului Județean Argeș și CNAIR vor întocmi documentațiile necesare și vor scoate la licitație acest studiu.

Viitorul drum expres, în lungime de aproximativ 10 kilometri, va fi unul de o importanţă esențială pentru industria auto din România, având în vedere faptul că va asigura o legătură extrem de rapidă între Bucureşti şi platforma industrială de la Mioveni, unde în afară de uzina Dacia sunt peste 50 de companii producătoare de componente auto şi aproape 40.000 de salariaţi.

Valoarea estimată a proiectului drumului expres Pitești-Mioveni se ridică la 222,71 milioane lei fără TVA.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite