De ce este cititul înainte de culcare unul dintre cele mai bune somnifere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cititul înainte de somn îmbunătăţeşte şi creativitatea FOTO: criterii.ro
Cititul înainte de somn îmbunătăţeşte şi creativitatea FOTO: criterii.ro

Pentru cei care au probleme cu insomnia, cititul câtorva pagini înainte de culcare poate fi o soluţie foarte eficientă. Efectele benefice ale cititului înainte de culcare sunt multiple.

Cercetătorii de la mai multe universităţi din Marea Britanie au realizat un studiu pentru a verifica dacă nivelul stresului poate fi redus prin lectură, şi în special citind înainte de a merge la culcare. Rezultatul studiului făcut pe aproape 300 de subiecţi a fost foarte încurajator: nivelul stresului a scăzut cu până la 70% la cei care au citit cel puţin patru pagini. Aşadar, dacă doriţi să reduceţi nivelul de stres, puteţi citi câteva pagini dintr-o carte ce vă place înainte de culcare.

După cum spune psihologul Laura Pârvulescu, ”cititul înainte de somn îmbunătăţeşte memoria. Şi asta deoarece creierul are tendinţa de a reţine pentru mai mult timp ultimele lucruri înregistrate înainte de a adormi. Dacă doriţi să memoraţi mai uşor anumite informaţii, citiţi-le înainte de a merge la culcare şi este posibil să le reţineţi mai uşor sau mai în detaliu”.

Şi tot cititul înainte de somn are un rol important în îmbunătăţirea creativităţii. ”Este că şi cum v-aţi uita la lume prin alţi ochelari de fiecare dată. Începeţi să vedeţi oamenii, problemele, situaţiile cu mai multă deschidere şi din cu totul alte unghiuri. Cititul este o formă de exerciţiu mental”, precizează Laura Pârvulescu.

De ce îmbunătăţeşte cititul calitatea somnului? Pentru că, aşa cum declară Laura Pârvulescu, ”practic, cititul vă mută gândurile pe un alt plan, ceea ce induce somnul. Probabil aţi observat cât de uşor adorm copiii dacă le citiţi o poveste înainte de culcare. Cititul este una dintre cele mai simple modalităţi de a avea parte de un somn odihnitor”.

Cititul înainte de culcare vă ajută şi să vă concentraţi mai bine, pentru că vă forţează să procesaţi informaţia, fără toate zgomotele cauzate de computer sau telefonul mobil.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite