Cum a ajuns o florăreasă faimoasă să fie condamnată pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Ionică, fostul primar al Piteştiului, oferindu-i un premiul Olgăi Panaete, florăreasa condamnată pentru trafic de influenţă FOTO: Denis Grigorescu
Cornel Ionică, fostul primar al Piteştiului, oferindu-i un premiul Olgăi Panaete, florăreasa condamnată pentru trafic de influenţă FOTO: Denis Grigorescu

La finalul săptămânii trecute, Tribunalul Argeş a dat sentinţa în procesul în care Olga Panaete, cea mai cunoscută florărească din judeţ, a fost acuzată că ar fi cerut şi primit sume mari de bani pentru intervenţii pe lângă funcţionari publici, în vederea obţinerii permisului de conducere, respectiv pentru obţinerea unui post la Centrul „Sf. Andrei“, aflat în subordinea DGASPC Argeş.

Magistraţii Tribunalului Argeş au condamnat-o pe Olga Panaete la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, sentinţa putând fi atacată cu apel. Olga Panaete are şi un termen de supraveghere de patru ani, judecătorii luând decizia şi ca aceasta să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Piteşti sau în cadrul Primăriei Comunei Cocu-Argeş.

Judecătorii au dispus şi confiscarea de la Olga Panaete a sumelor de 350 euro şi 2.000 de lei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au trimis-o în judecată pe Olga Panaete în decembrie 2018, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Conform anchetatorilor, aceasta ar fi pretins şi obţinut de la Răţoi Elena suma de 15.000 lei, promiţându-i că o va sprijini să fie angajată ca asistent generalist debutant la Centrul de Copii Sf. Andrei Piteşti, prin intermediul unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul DGASPC Argeş şi a consilierului judeţean Florin Tecău. Extrem de cunoscută în Argeş, Olga Panaete era prezentă anual la Simfonia Lalelelor, cea mai mare expoziţie florală din România, unde avea constant un stand. Printre cei cărora le-a oferit flori s-au numărat mai mulţi ambasadori, primari şi oameni politici. Primăria Piteşti a premiat-o de mai multe ori pentru participarea la expoziţie.

 Cum erau codate dialogurile telefonice

Problemele pentru Olga Panaete au început acum trei ani, după ce Constantin Florinel, patron al unei şcoli de şoferi din Piteşti, a făcut un denunţ prin care scria că unul dintre elevii săi, Ionuţ Mărunţelu, i-a spus pe 26 februarie 2018 că i-ar fi dat Olgăi Panaete 200 de euro pentru a interveni pe lângă un angajat din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Argeş, „pentru a-l ajuta cu programare la proba practică a examenului de permis auto, întrucât are relaţii“.

După cum spun anchetatorii, pe 26 iulie 2018, denunţătorul Constantin Florinel a avut o discuţie ”înregistrată în mediul ambiental cu inculpata Panaete Gherghina legată de reprogramarea investigatorului sub acoperire Anton Adrian la o dată cât mai apropiată în timp în vederea susţinerii probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, ocazie cu care inculpata i-a pretins lui Constantin Florinel suma de 300 euro pentru a interveni la şeful SRPCIV Argeş, Angheloiu Emil, prevalându-se de influenţa pe care ar fi avut-o asupra acestuia, pentru a-l determina să-l reprogrameze pe investigator, dând de înţeles că va remite o sumă de bani numitului Angheloiu Emil”. Investigatorul sub acoperire a promovat ulterior examenul pentru categoria B.

Din probatoriul administrat în dosar de către procurori, reiese că florăreasa, conform martorului Vasile Dumitru, „avea relaţii în aproape toate mediile, atât la paşapoarte, cât şi la Poliţia Argeş, la Primăria Piteşti, la Prefectură, pentru că la diverse evenimente realiza aranjamente florale pentru aceste instituţii, fără a percepe bani”.

Audiat ca martor, comisarul-şef Emil Angheloiu a spus că, în primăvara anului 2018, Olga Panaete, ”pe care o cunoaşte de circa 14 ani, l-a rugat să o programeze cât mai repede pe o persoană, Mărunţelu, rugăminte căreia i-a dat curs, programând-o pe această persoană la trei luni de la data la care a susţinut proba teoretică, astfel cum îi era şi rândul. Acelaşi martor (n.red.-Emil Angheloiu) a susţinut că Panaete Gherghina nu l-a rugat să îl ajute pe Mărunţelu în legătură cu promovarea probei practice pentru obţinerea permisului de conducere categoria B”.

Tot Emil Angheloiu a mai declarat că Olga Panaete a folosit în cadrul unei conversaţii telefonice pe care au avut-o termenul de ”doctor”, afirmând ”mă duc la doctor la operaţie”, referindu-se, de fapt, la un examinator din cadrul SRPCIV Argeş şi la proba de traseu. Faptul că Olga Panaete discuta codificat a fost confirmat şi de fostul prefect Gheorghe Davidescu, precum şi de denunţătorul Constantin Florinel, audiaţi în dosar, aceştia declarând că sintagma ”doctor” se referea la un funcţionar din cadrul SPCRPCIV Argeş. Alte expresii codificate folosite de către Olga Panaete, conform procurorilor, ar fi fost „să scoată măseaua cu totul”-ce făcea referire la programarea la proba practică şi promovarea acestei probe pentru permisul de conducere, precum şi „operaţie”-ce se referă la proba de traseu a examenului pentru obţinerea permisului.

Vă mai recomandăm şi:

Cum a ajuns o florăreasă faimoasă să fie judecată pentru trafic de influenţă în formă continuată. Limbaj codificat: „Doctorul scoate măseaua cu totul“

Olga Panaete, cea mai cunoscută florăreasă a Piteştiului: „Plantele, ca şi oamenii, sunt sensibile la muzică“


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite