Copil mort după o zi de la internare. Medicii vinovați au primit pedeapsa după opt ani

0
Publicat:

Doi medici de la Spitalul Curtea de Argeș au fost condamnați definitiv la închisoare cu suspendare pentru uciderea din culpă a unui copil în urmă cu opt ani.

Poza lui Andrei a împânzit zona Spitalului Curtea de Argeş în 2015
Poza lui Andrei a împânzit zona Spitalului Curtea de Argeş în 2015

Andrei a fost dus la spitalul din Curtea de Argeș în aprilie 2015. Aici, a fost preluat de medicul pediatru Sanda Cernat.

După câteva investigații medicale, doctorul a pus rapid diagnosticul: enterocolită. A doua zi, copilul a intrat în îngrijirea medicului Tomiță Perju, dar starea sa se agrava pe fiecare minut care trecea.

Pe parcursul serii, băiețelul de opt ani s-a stins din viață.

Cei doi medici au fost acuzați de către organele de cercetare că nu au aplicat protocolul și nu au efectuat investigațiile medicale obligatorii: „Nu au acordat dispozițiile legale care reglementează activitatea de pediatrie și protocolul existent la nivelul spitalului astfel încât au acordat asistență medicală în mod necorespunzător minorului, în vârstă de 8 ani. Nu au efectuat investigații paraclinice obligatorii, iar în lipsa acestor investigații paraclinice investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului, provocând astfel din culpă decesul minorului”, conform www.ziare.com.

Cauza decesului

Conform procurorilor, „minorul a decedat în ziua de 18.04.2015, ora 18.15, din cauza asistenței medicale acordată în mod necorespunzător de către inculpați, care s-a transpus în neefectuarea unor investigații paraclinice obligatorii, iar, în lipsa acestor investigații paraclinice, investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului.

Mai precis, diagnosticul la internarea în spital a fost corect stabilit, însă nu au fost efectuate de către cei doi inculpați investigații paraclinice obligatorii conform protocolului, pentru a stabili diagnosticul complet, în final minorul decedând ca urmare a unei insuficiențe multiple organo-sistemică pe fondul stării septice consecutivă unei infecții virale cu multiple diseminări (cerebrale, pulmonare, cardiace, în sfera tubului digestiv-cu pancreatită acută necrotico-hemoragică) care a evoluat rapid și nefavorabil cu mare probabilitate pe fondul unor deficiențe imunologice (multiple infecții respiratorii intercurente)“.

La data de 18.04.2015 au fost recoltate probe de exudat faringian și urină pentru un examen bacteriologic, însă aceste analize au fost efectiv efectuate în ziua de 20.04.2015, după decesul pacientului, așa cum rezultă din buletinele de analize medicale.

Medicii spun că în cursul dimineții de sâmbătă nu existau specialiști care să lucreze în laboratorul de analize medicale și în unitatea de imagistică, motiv pentru care nu au putut face analize amănunțite.

Când starea copilului s-a agravat, mama lui, Gheorghița Turcu,  a cerut ca băiatul să fie transferat la Spitalul Judeţean de la Piteşti sau trimis la o unitate spitalicească din Capitală.

Medicii au refuzat transferul, invocând tocmai starea gravă a copilului. Băiatul a murit înainte ca cineva să mai facă ceva pentru a-l salva.

Inițial, judecătorii i-au achitat pe medici

Inițial, magistrații de la Judecătoria Curtea de Argeș i-au achitat pe cei doi medici, motivând că fapta nu există. Procurorii au depus apel, iar judecătorii de la Curtea de Apel au schimbat, în 30 mai 2023, total sentința: medicii Sanda Cernat și Tomiță Perju au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare pe un termen de doi ani.

Cei doi au fost obligați să presteze muncă în folosul comunității la una dintre instituțiile din subordinea Primăriei Curtea de Argeș pentru o perioadă de 60 zile.

De asemenea, aceștia nu vor mai avea voie să lucreze în sistemul public de sănătate pe o perioadă de doi ani.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite