Controale privind costul celui mai scump WC din România: „Sume fără pic de legătură cu realitatea”

0
0
WC-ul de 400.000 de euro de la Piteşti a revoltat mulţi oameni FOTO: Denis Grigorescu
WC-ul de 400.000 de euro de la Piteşti a revoltat mulţi oameni FOTO: Denis Grigorescu

Prefectura Argeş are reacţie după dezvăluirile exclusive din „Adevărul” privind WC-ul public de 400.000 de euro de la Piteşti, cel mai scump din România. Prefectul Emilia Mateescu a cerut Primăriei Piteşti toate documentele legate de realizarea acelui WC exorbitant de scump.

Mai mult, acelaşi prefect a cerut tuturor primăriilor din Argeş documentele privind toaletele publice realizate din bani publici.

 „Am trimis o circulară la toate localităţile toate localităţile din judeţ. Vreau să ştiu ce bani au cheltuit pe toalete. Dorim să verificăm cât de responsabil a fost cheltuit banul public, inclusiv privind toaleta de aproape 400.000 de euro de la Piteşti. Şi aceasta în contextul în care o casă cu finisaje superioare costă la dezvoltator 700 euro metrul pătrat şi ajunge la 1.100 euro metrul pătrat în zonă centrală”, spune prefectul Emilia Mateescu.. 

„Eu apreciez ca nespecialist suprafaţa acelei toalete publice din centrul Piteştiului la maximum 120 de metri pătraţi. Dar nu s-a făcut acolo vreo reţea subterană de metrou. Şi pentru 120 de metri pătraţi de construcţie nu avea cum să se ridice costurile la aproape 400.000 euro, cu tot cu lift. Toaleta publică s-a făcut pe un teren public, nu pe o proprietate privată. Voi verifica toate documentele alături de colegii mei şi după aceea voi putea spune ce măsuri voi lua mai departe”, adaugă Emilia Mateescu. 

„Preţul unui lift este de aproximativ 10.000 de euro”

Prefectul de Argeş consideră că preţul WC-ului public de la Piteşti este unul exagerat şi în condiţiile în care „nu s-a făcut acolo vreun adăpost antiatomic. Iar preţul unui lift este în general în jurul sumei de 10.000 de euro, inclusiv pentru mall-uri se poate verifica şi pe internet”. 

„Vreau să văd toate documentele şi apoi în funcţie de ce răspunsuri voi primi, voi vedea şi dacă trebuie sesizat vreun organ de cercetare penală. Constat că asta este o practică la nivelul autorităţilor locale, de a supraestima construcţiile, pentru că nimeni nu verifică sumele. Nu e normal să se plătească nişte sume fără pic de legătură cu realitatea”, a mai spus Emilia Mateescu.

Prefectul de Argeş Emilia Mateescu a avut iniţiativa controalelor FOTO: arhiva personală

emilia mateescu prefect arges

Din 12 martie, la Piteşti funcţionează cel mai scump WC public din România, în valoare de 2,09 milioane lei, cu lift pentru opt persoane şi trepte acoperite cu granit. Noul WC subteran cu lift a fost inclus într-un amplu proiect de reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti, care a costat peste 14 milioane lei şi a fost realizat cu bani de la bugetul local.

WC-ul public subteran cu lift ce a costat 400.000 de euro şi este cel mai scump din România are cinci cabine pentru bărbaţi, cinci pentru femei şi o cabină pentru persoane cu dizabilităţi. Pereţii sunt din beton armat, iar luminatoarele, din aluminiu cu geam termoizolant.

În topul celor mai scumpe toalete publice din România, WC-ul din Piteşti este urmat de o toaletă de la Alba Iulia - 370.000 de euro, WC-ul public de la şcoala Voivodeasa din comuna Suceviţa – 200.000 euro şi WC-ul public amplasat în zona centrală a oraşului Huedin – 120.000 euro.

Vă mai recomandăm şi:

Autostrada Sibiu-Piteşti, întârziată de indolenţa unor primari şi birocraţie

Prima femeie prefect din istoria Argeşului: „Nu vreau ca oamenii să mai stea la cozi la instituţiile publice”

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite