„Giuvaierul” din Piteşti: cum arată WC-ul public în care edilii au băgat 400.000 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
WC-ul public realizat la preţuri exorbitante a revoltat mulţi oameni FOTO: Denis Grigorescu
WC-ul public realizat la preţuri exorbitante a revoltat mulţi oameni FOTO: Denis Grigorescu

Din 12 martie, la Piteşti funcţionează cel mai scump WC public din România, în valoare de 2,09 milioane lei, cu lift pentru opt persoane şi trepte acoperite cu granit

Noul WC subteran cu lift a fost inclus într-un amplu proiect de reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti, care a costat peste 14 milioane lei şi a fost realizat cu bani de la bugetul local. Atât reabilitarea Pieţei Primăriei, cât şi WC-ul public au revoltat mulţi piteşteni, care consideră investiţia o cheltuială exorbitantă plătită din bani publici. În Piaţa Primăriei Piteşti a fost montat granit cu aspect de gresie banală, materialele fiind aduse din China şi India. Noile plăci galben-maronii le-au înlocuit pe cele gri montate în mandatul lui Tudor Pendiuc (PSD), a căror rezistenţă a început să cedeze încă dinaintea recepţiei de atunci a lucrării.

Este cea de-a doua intervenţie majoră efectuată în zonă în ultimii 13 ani, o investiţie de peste 14 milioane de lei, realizată după ce precedenţii primari au pompat aici sume uriaşe. Ultima reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti a fost realizată în mai 2008.

Iniţiativa noii reabilitări a Pieţei, inclusiv realizarea unui WC public la costuri exorbitante, i-a aparţinut fostului primar Cornel Ionică (PSD).

„Va fi ultramodernă. Piteştiul merită”

Iată cum motiva Cornel Ionică, în februarie 2020, într-o conferinţă de presă, cheltuielile exorbitante pentru reabilitarea Pieţei Primăriei: „Colegii au fost în vizită la Oradea, la Braşov, ne-am inspirat şi de afară, de peste tot. Va arăta extraordinar şi va fi de lungă durată. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm spaţiile verzi, chiar s-a ţinut cont de lucrul acesta, dar şi o toaletă publică îngropată, cu 8 compartimente. Va fi ultramodernă. Piteştiul merită. Centrul Piteştiului trebuie să arate impecabil şi va arăta”.

Şi tot în februarie 2020, pe site-ul Primăriei Piteşti se anunţa pompos: „Primăria Municipiului Piteşti a demarat lucrările pentru proiectul „Reabilitare Piaţa Primăriei", proiectul fiind iniţiat în urmă cu doi ani, la cererea publicului piteştean”. Numai că piteştenii nu au cerut vreodată o reabilitare de trei milioane de euro din bani publici.

wc public pitesti lift

WC-ul public subteran cu lift ce a costat 400.000 de euro şi este cel mai scump din România are cinci cabine pentru bărbaţi, cinci pentru femei şi o cabină pentru persoane cu dizabilităţi. Pereţii sunt din beton armat, iar luminatoarele, din aluminiu cu geam termoizolant.

„Este jenant de scump”

„Adevărul” a dorit să stea de vorbă cu fostul primar Cornel Ionică pentru a spune ce justificare are pentru acest WC public excesiv de scump plătit din bani publici. În pofida apelurilor repetate, Cornel Ionică, în prezent consilier local, nu a răspuns la telefon.

wc public pitesti 02

Dotările interioare ale toaletei publice sunt demne de un hotel de cinci stele FOTO: Denis Grigorescu

Actualul primar Cristian Gentea ne-a declarat: „Nici nu ştiam că această toaletă publică are un asemenea preţ. Mi se pare enorm. Îmi pare rău… Este jenant de scump. În Consiliul Local Piteşti nu ne-a comunicat nimeni preţul acestei toalete publice atunci când s-a discutat proiectul reabilitării Pieţei Primăriei. Dacă aş fi ştiut că are un asemenea preţ, aş fi ripostat clar în Consiliul Local, m-aş fi opus unei asemenea investiţii”.

Alte WC-uri publice excesiv de scumpe

Din păcate, în ultimii ani a devenit pentru autorităţile locale o obişnuinţă construirea sau reabilitarea de WC-uri publice la preţuri exorbitante, plătite din bani publici sau fonduri europene.

În topul celor mai scumpe toalete publice din România, Piteşti este urmat de o toaletă de la Alba Iulia - 370.000 de euro, WC-ul public de la şcoala Voivodeasa din comuna Suceviţa – 200.000 euro şi WC-ul public amplasat în zona centrală a oraşului Huedin – 120.000 euro.

wc public pitesti 01

A doua cea mai scumpă toaletă publică din România, amenajată ca un muzeu, este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia şi a fost finalizată în 2015. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor. Spaţiul cu vestigii reprezintă un traseu de zid medieval, al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea.

Lucrarea de 1,67 milioane lei (370.000 de euro) aăfuct parte dintr-un proiect mai amplu, cu o valoare estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, de 23.000.000 lei. Valoarea contractului după licitaţie a fost de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro) şi a cuprins mai multe amenajări şi restaurări în zona interioară a Cetăţii Alba Carolina.

La Şcoala Voivodeasa din comuna Suceviţa din judeţul Suceava a fost construit în 2019 un grup sanitar în valoare de 928.957,90 lei, adică aproximativ 200.000 de euro, contractul fiind finanţat prin PNDL II.

În 2019, Primăria oraşului Huedin, judeţul Cluj, a cheltuit peste 540.000 de lei (120.000 de euro) pentru un WC public amplasat în zona centrală, dotat cu opt cabine.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum îl lăuda fostul primar PSD al Piteştiului pe mafiotul condamnat pentru spălare de bani pentru Camorra: „O surpriză extraordinară“

Revine parada de la Simfonia Lalelelor. Copii de grădiniţă, puşi să defileze în frig şi îmbrăcaţi sumar în faţa oficialităţilor la Piteşti


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite