Epopeea WC-ului „de aur” de la Piteşti continuă. Preţul iniţial era şi mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
WC-ul din Piteşti este cel mai scump din România FOTO: Denis Grigorescu
WC-ul din Piteşti este cel mai scump din România FOTO: Denis Grigorescu

Cristian Gentea, primarul Piteştiului, a prezentat documente conform cărora preţul iniţial propus în proiect pentru cel mai scump WC public din România era de 500.000 de euro, adică cu 100.000 de euro mai mult decât valoarea finală, şi aşa una extrem de mare.

Din 12 martie, la Piteşti funcţionează cel mai scump WC public din România, în valoare de 2,09 milioane lei, cu lift pentru opt persoane şi trepte acoperite cu granit. Noul WC subteran cu lift a fost inclus într-un amplu proiect de reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti, care a costat peste 14 milioane lei şi a fost realizat cu bani de la bugetul local.

Într-o declaraţie făcută pentru săptămânalul „Jurnalul de Argeş”, arhitectul Pompiliu Soare, cel care a supervizat proiectul revoltător, a afirmat că iniţial WC-ul public de lângă Piaţa Primăriei Piteşti costa în proiect 200.000 de euro şi că autorităţile locale ar fi decis ulterior mărirea preţului. Numai că arhitectul Pompiliu Soare nu a prezentat vreun document care să probeze acuzele sale.

A venit în schimb cu documente Cristian Gentea, primarul Piteştiului. Conform acestuia, în DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii), arhitectul Pompiliu Soare, cel care a supervizat lucrările întregului proiect, a propus pentru WC-u public suma totală de aproximativ 2,5 milioane lei, adică 500.000 de euro.

„Domnul arhitect Pompiliu Soare a făcut o declaraţie mincinoasă, susţinând că respectiva toaletă publică din centrul Piteştiului ar fi costat în proiect 200.000 de euro. Evaluarea iniţială făcută de către domnul arhitect Soare pentru respectiva toaletă publică a fost de aproximativ 2,5 milioane lei, sumă ce se poate vedea negru pe alb în documente. Suma propusă iniţial era mai mare cu 100.000 de euro decât suma finală”, precizează Cristian Gentea, primarul Piteştiului.

wc pitesti poze noi

Şi tot arhitectul Pompiliu Soare a decis cu mai mulţi angajaţi ai Primăriei, conform documentelor aflate în arhiva Primăriei Piteşti, ca amplasamentul iniţial al WC-ului, sub parcarea de lângă Teatrul Al. Davila, să fie schimbat, motivând că toaleta publică subterană ar afecta parcarea şi staţia de încărcare electrică a maşinilor.

WC-ul are şi instalaţie de extracţie aer viciat

Am intrat în posesia documentelor privind preţul iniţial propus de arhitectul Pompiliu Soare pentru WC-ul public cu lift. Suma iniţială propusă se ridica la 2,53 milioane lei. Din această sumă, 985.630 lei urma să fie alocaţi pentru rezistenţă şi arhitectură, 1,46 milioane lei- pentru instalaţii de extracţie aer viciat, lift, instalaţii sanitare şi instalaţii electrice, iar 77.000 de lei pentru dotările WC-ului care şi aşa a costat extrem de mult, ajungând cel mai scump din România. 

„Adevărul a dorit să vorbească şi cu arhitectul Pompiliu Soare în privinţa controverselor legate de preţul celui mai scump WC din România, însă acesta nu a răspuns apelurilor şi mesajelor repetate trimise.

Iniţiativa noii reabilitări a Pieţei Primăriei Piteşti, inclusiv realizarea unui WC public la costuri exorbitante, i-a aparţinut fostului primar Cornel Ionică (PSD).

WC-ul public subteran cu lift ce a costat 400.000 de euro şi este cel mai scump din România are cinci cabine pentru bărbaţi, cinci pentru femei şi o cabină pentru persoane cu dizabilităţi. Pereţii sunt din beton armat, iar luminatoarele, din aluminiu cu geam termoizolant.

În topul celor mai scumpe toalete publice din România, WC-ul din Piteşti este urmat de o toaletă de la Alba Iulia - 370.000 de euro, WC-ul public de la şcoala Voivodeasa din comuna Suceviţa – 200.000 euro şi WC-ul public amplasat în zona centrală a oraşului Huedin – 120.000 euro.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum au pus angajaţii Primăriei Piteşti beţe-n roate unei investiţii de 80 de milioane de euro

Piteştenii care nu-şi îngrijesc clădirile şi terenurile ar putea plăti impozite  majorate cu 500%


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite