Bărbatul acuzat că și-a masacrat cinci rude, în Argeș, s-a inspirat din filmele americane

0
Publicat:

Viorel Letcan, bărbatul de 53 de ani din comuna argeșeană Bascov care și-a masacrat familia în luna august, i-a șocat pe procurori și pe judecători prin violența celor cinci crime, dar și cu meticulozitatea cu care a planificat totul.

Viorel Letcan este în arest de peste trei luni FOTO Denis Grigorescu
Viorel Letcan este în arest de peste trei luni FOTO Denis Grigorescu

Viorel Letcan și-a ucis în seara zilei de 8 august 2022, cu o violență ieșită din comun fratele, mama și tatăl, după care le-a lăsat moarte în casă. În dimineața zilei de 9 august 2022. a traversat strada și și-a ucis sora și nepoata în vârstă de doar șase ani.

„Adevărul” a intrat în posesia rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, iar detaliile privind cele cinci crime comise și planul minuțios al lui Viorel Letcan sunt înfiorătoare și cutremurătoare. Procesul lui Viorel Letcan va începe în ianuarie 2023.

Trebuie spus că Viorel Letcan a pus la cale și un plan de scăpare ulterior uciderii victimelor, acesta fiind găsit de polițiști având asupra sa o geantă de voiaj, o geantă de umăr și o sacoșă mare cu numeroase obiecte prin care și-ar fi asigurat traiul zilnic, de la haine de schimb și articole de igienă, până la alimente.

În gențile și sacoșa lui Viorel Letcan au fost găsite printre altele și șase spray-uri lacrimogene, nouă cuțite, un topor și cardurile de sănătate ale celor cinci rude pe care le-a ucis. Toate bagajele aveau urme de sânge. Au fost găsite de asemenea urme de sânge pe mai multe obiecte din bagaje.

În fața uneia dintre case, anchetatorii au găsit mai multe file arse parțiale dintr-o carte de anatomie, file unde erau descrise părți ale corpului. Iar aceste file reprezintă o dovadă că Viorel Letcan s-a documentat temeinic pentru a știi unde să aplice loviturile fatale asupra celor cinci rude.

Conform declarațiilor lui Viorel Letcan, coroborate cu probele și cercetările procurorilor, acesta și-a conceput planul teribil încă din 3 august, când și-a adus în cameră un bolovan de 10 kilograme. Prima victimă a fost Marius Letcan, fratele său.

În seara zilei de 8 august, Viorel Letcan a luat bolovanul de 10 kilograme și l-a lovit în cap pe fratele său, de profesie taximetrist, care dormea.

„L-a lovit încă de două ori și acesta încă mai horcăia, motiv pentru care a vrut să îl lege cu bandă adezivă de gură, de mâini și de picioare cum a văzut în filmele americane. În practică, a observat că nu este ca în filme și nu prea a reușit să facă asta. Întrucât tot nu decedase, s-a dus în camera sa, a luat un ciocan mare și l-a lovit de două ori pe fratele său în cap, după care acesta nu a mai mișcat”, spun procurorii în rechizitoriu.

După un sfert de oră, Viorel Letcan a mers în cameră la Iulia Letcan, mama sa. Inițial, aceasta i-a spus să plece din cameră, deoarece vrea să doarmă. După 10 minute, Viorel Letcan a revenit cu ciocanul cu care își ucisese fratele, lovind-o pe mama sa de două ori în cap în zona urechii. Viorel Letcan le-a spus anchetatorilor că după ce și-a lovit cu violență mama, aceasta „a mai horcăit aproximativ o oră, fără a se mai mișca deloc”.

După alte câteva minute, Viorel Letcan l-a observat prin geamul ușii de la baie pe tatăl său cum se spăla pe dinți. În clipa în care tatăl său a ieșit din baie, Viorel Letcan i-a pulverizat întreg conținutul unui spray lacrimogen în față, după care l-a lovit de șapte ori în cap cu același ciocan cu care își ucisese fratele, după care i-a mai dat o lovitură cu o toporișcă.

A ascultat muzică după primele trei crime

„Inculpatul a menționat că a terminat cu toți trei în jurul orelor 23,00 și apoi a mers la el în cameră, unde a ascultat muzică ca să se calmeze, deoarece mai avea alți doi, sora și nepoata, de terminat a doua zi”, precizează anchetatorii.

În dimineața zilei de 9 august, Gheorghe Rusu, cumnatul lui Viorel Letcan a plecat la serviciu în jurul orei 6,40, lăsându-le pe soție și fetiță dormind.

Înainte să iasă din curte, a observat în curtea socrilor săi taxi-ul cumnatului său Marius Letcan, care este taximetrist și i s-a părut ciudat că acesta nu este la muncă, în condițiile în care pleca de obicei dimineața devreme, dar s-a gândit că probabil acesta nu avea clienți.

Viorel Letcan a așteptat să plece cumnatul său la serviciu, după care a traversat strada și și-a ucis sora cu 10 lovituri de ciocan și nepoata, cu mai multe lovituri de toporișcă. După ultimele două crime, bărbatul a pus un lanț cu lacăt în curte, nefiind sigur dacă sora și nepoata au murit.

Ulterior, Viorel Letcan s-a dus în camera sa, și-a strâns mai multe bagaje foarte grele, după care a plecat pe un drum ocolit, cu intenția de a ajunge la drumul principal. După ce a auzit lătrat de câini și voci de oameni, acesta a avut mai multe tentative nereușite de a se sinucide, fiind găsit de poliție și dus într-o ambulanță.

La audieri, Viorel Letcan le-a precizat procurorilor că „de-a lungul timpului a ținut niște caiete în care își nota planurile de acest gen, chiar și în dimineața faptei a scris în acel caiet planul său. Conștientizează ceea ce a făcut, însă consideră că este o răzbunare justificată, având în vedere ura și răutatea cu care rudele sale l-au tratat”.

La expertiza medico-legală psihiatrică efectută la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din București în această toamnă, experții au concluzionat că Viorel Letcan a avut capacitatea de apreciere critică a conținutului și a consecințelor social-negative ale faptelor pentru care este cercetat și și-a păstrat discernământul.

„Ferocitate ieșită din comun”

În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș evidențiază „aspectul de ferocitate ieșit din comun cu care infractorul a săvârșit cele cinci omoruri”. Trebuie precizat că atunci când polițiștii și procurorii au intrat în camerele unde fuseseră comise cele cinci crime, acestea erau pline de sânge pe pereți, pe așternuturi și pe lângă victime.

Rudele victimelor s-au constituit părți civile la proces, cerând daune de 500.000 de euro.

Procurorii concluzionează că planul final al lui Viorel Letcan „a urmărit să îi prindă pe membrii de familie în situații vulnerabile, dormind sau luați prin surprindere, astfel încât să minimalizeze șansele ca aceștia să riposteze”.

Viorel Letcan suferă de schizofrenie de peste două decenii și, deși acesta are probleme psihice de peste trei decenii, nu mai fusese evaluat din 2004 de către o comisie de specialitate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite