Voluntarul crescut în orfelinate care dăruiește un spital comunității din Bicaz. Investiția, din donații private

0
Publicat:

Un spital este noul proiect de anvergură finalizat, recent, de Ionuţ Ursu, la Bicaz, în Neamţ, voluntarul crescut în orfelinate de la naştere fiind implicat şi în alte acţiuni din ţară şi din străinătate.

Ionuț Ursu, la deschiderea bazei de la Bicaz FOTO Facebook
Ionuț Ursu, la deschiderea bazei de la Bicaz FOTO Facebook

Noua provocare pentru tânărul de 34 de ani a început de ceva vreme. Iniţiativa i-a aparţinut, a găsit sprijin la diverse companii, persoane fizice, chiar şi la autorităţi, la uşa cărora, înarmat cu răbdare, a bătut insistent. La unele nu a găsit înţelegere, iar la altele, da. Şi pe data de 7 noiembrie 2023, în oraşul de sub baraj a avut loc inaugurarea.

„Pornit în 2021 ca un centru de recuperare medicală pentru persoanele afectate de virusul SARS CoV2, Baza de recuperare medicală, kinetoterapie, balnefizioterapie şi de recuperare medicală Bicaz este acum singura de acest fel din întreg Neamţul, putând avea o adresabilitate de peste 100.000 de mii de persoane doar din judeţ“, spune Ionuţ Ursu.

Preşedintele organizaţiei non-guvernamentale „Volunteer for Life“ a mai precizat că investiţia pentru centru a fost de peste 600.000 de euro. UniCredit Bank şi Heidelberg Materials România au fost principalii parteneri privaţi ai proiectului, care a fost materializat în incinta Spitalului Bicaz, sprijin oferind şi primăria oraşului, conducerea unităţii sanitare, OMV Petrom, Dinamic 92, Austroterm, etc.

Ce a rezultat este o construcţie de 400 de metri pătraţi spaţiu util şi dotări, inclusiv o salină. Aparatura şi echipamentele achiziţionate cu bani de la Ministerul Sănătăţii  şi cofinanţare locală se cifrează la 781.974 de lei (peste 367.000 de euro). Ionuţ Ursu şi Letiţia Dămoc, managerul Spitalului Bicaz, pentru a obţine fonduri, au fost în audienţă la ministrul Alexandru Rafila, pe care l-au convins.

Aspect de la deschiderea unității sanitare FOTO Facebook
Aspect de la deschiderea unității sanitare FOTO Facebook

Baza este acreditată de Direcţia de Sănătate şi de minister, având toate avizele necesare. Iniţial, preşedintele de la „Volunteer for Life“ dorea să modernizeze şi să doteze Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. A făcut multiple demersuri, a întocmit documentaţiile necesare, s-au cheltuit bani, dar proiectul, din motive obscure, nu s-a materializat.

„S-a blocat în TVA-uri de plată, în minţi obtuze sau meschinărie, dar nu l-a oprit nimic“  

„Mai bine de 20 de ani, casa lui a fost un orfelinat din Piatra Neamţ. A rămas acolo, pe un pat care i-a fost acasă, până a terminat şi Facultatea de Geografie din Bucureşti. În timpul studenţiei a început să facă voluntariat la Ambulanţa Bucureşti unde a continuat să dea ajutor aproape zece ani. Aici a priceput că destinul poate fi răzbunat doar punându-se în postura de a repara cât mai multe din nenorocirile sistemului“.

Irina Păcurariu, alături de Ionuț Ursu, la Bicaz FOTO Facebook
Irina Păcurariu, alături de Ionuț Ursu, la Bicaz FOTO Facebook

Aşa îl descrie Irina Păcurariu, cunoscuta realizatoare de emisiuni TV, pe Ionuţ Ursu, continând: „Fiecare dintre centimetrii din această construcţie şi dotările ei (...) au fost desenaţi de mintea acestui băiat. Şi-a pus cravată şi costum şi a bătut la toate uşile după care putea exista ajutor, care uneori a venit generos, alteori deloc. S-a blocat în TVA-uri de plată pentru aparatură, în costuri ce depăşeau bugetul, în minţi obtuze sau meschinărie, dar nu l-a oprit nimic“.

Alt proiect de anvergură a lui Ionuţ Ursu, voluntarul crescut în orfelinate, a fost cel ce a vizat clinici stomatologice pentru copii instituţionalizaţi şi tineri aflaţi în situaţii de risc, care provin din familii fără posibilităţi materiale. Ele sunt numite Dental Life Social, funcţionând la Târgu Neamţ, Piatra Neamţ şi Taşca. Înfiinţarea lor au presupus investiţii de peste 200.000 de euro, una fiind chiar în orfelinatul unde a crescut.

Clinica a fost realizată cu ajutorul unor sponsori FOTO Facebook
Clinica a fost realizată cu ajutorul unor sponsori FOTO Facebook

Despre Ionuţ Ursu se poate spune că a avut o experienţă de viaţă tristă, dar şi-a depăşit condiţia. Părăsit de mamă la câteva zile după naştere, a trăit 26 de ani în case de copii din Piatra Neamţ. A absolvit o facultate de geografie, iar primul contact cu voluntariatul l-a avut la Ambulanţă (la Piatra Neamţ şi Bucureşti). Ulterior, s-a implicat în proiecte de anvergură, ajungând în Nepal, Siria şi Irak.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite