Peisaje superbe, create de venirea iernii în Neamţ. Instantanee reuşite abundă în spațiul virtual FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venirea iernii în Neamţ a fost pe neaşteptate, albul zăpezii înlocuind ruginiul toamnei. Peste noapte, au apărut peisaje superbe, iar instantanee reuşite au fost postate în spațiul virtual.

Mănăstirea Văratec, 18 noiembrie 2023 FOTO Mănăstirea Văratec
Mănăstirea Văratec, 18 noiembrie 2023 FOTO Mănăstirea Văratec

Prognozele meteorologilor, care anunţau că iarna îşi va face simţită prezenta în acest final de săptămână, s-au adeverit în judeţul străjuit de masivul Ceahlău. Ploaia care a început să cadă din seara zilei de vineri, 17 noiembrie 2023, s-a transformat în zăpadă, astfel că dimineaţa următoare decorul era unul de iarnă autentică.

Zimbri la Parcul Vânători Neamț FOTO Gradina Zoologică Dragoș Vodă
Zimbri la Parcul Vânători Neamț FOTO Gradina Zoologică Dragoș Vodă

Până aproape de ora 16.00 a zilei de sâmbătă, 18 noiembrie, în judeţul Neamţ precipitaţiile solide nu au creat probleme. Nu a fost înregistrat vreun eveniment nedorit pe şosele, dar autorităţile recomandă prudenţă participanţilor la traficul rutier. Pe toate drumurile se acţionează pentru păstrarea carosabilului în condiţii cât mai bune.

„În urma ninsorilor care au început în noaptea trecută în judeţul Neamţ, echipele de drumari sunt mobilizate pentru a asigura condiţii optime de circulaţie. Echipele acţionează non-stop, 24 de ore din 24, pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi combaterea formării poleiului“, a declarat Adrian Niţă, prefectul judeţului. 

Mănăstirea Pângarați FOTO Loredana Mitrea
Mănăstirea Pângarați FOTO Loredana Mitrea

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis că va continua să ningă, actualizând avertizarea cod galben de vreme rea. S-au anunţat cantităţi însemnate de precipitaţii, ninsori şi vînt puternic în intervalul 18 noiembrie, de la ora 10.00 şi până la aceiaşi oră a zilei de duminică. Sunt vizate toate judeţele regiunii Nord-Est, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Vaslui.

Vârful Toaca și Cabana Meteo din Ceahlău FOTO Iulian Iuga
Vârful Toaca și Cabana Meteo din Ceahlău FOTO Iulian Iuga

„În jumătatea estică a teritoriului şi la munte vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, local de 25-35 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte (...) în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55-65 km/h. La munte, temporar va fi viscol“, conform Administraţiei de Meteorologie.

Iarna pe... drum FOTO Vali Puică
Iarna pe... drum FOTO Vali Puică

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ a transmis că efective mărite acţionează astăzi, 18 noiembrie, pe şosele, pentru supravegherea, îndrumarea şi controlul traficului rutier. Se fac verificări pentru respectarea echipării vehiculelor cu anvelope de iarnă şi se recomandă conducătorilor auto să ţină cont de avertizarea meteo cod galben de ninsori.

Verificări în trafic FOTO Poliția Neamț
Verificări în trafic FOTO Poliția Neamț

Chiar dacă în Codul Rutier şi în alte reglementări nu este prevăzută o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii, maşinile trebuie să fie dotate cu astfel de cauciucuri atunci când şoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În contextul condiţiilor meteo nefavorabile, pentru creşterea gradului de siguranţă, poliţiştii au câteva recomandări:

„Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte-amendă (între 1.305 şi 2.900 de lei), eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie“.

Piatra Neamț FOTO Facebook
Piatra Neamț FOTO Facebook

Alte sfaturi sunt: acţionarea pedalei de acceleraţie trebuie făcută cu moderaţie, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei; curătaţi în permanenţă farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz; înainte de a pleca la drum, verificaţi starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, etc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite