Escroci din Neamț s-au folosit de numele şi imaginea unor vedete. Ultimul pe „listă” este Gigi Becali

0
Publicat:

Escrocii din Neamţ s-au folosit, pentru a înşela diverse persoane credule, de numele şi imaginea unor vedete cunoscute în ţară, între care şi Gigi Becali, finanţatorul FCSB şi fost politician

Gigi Becali, cunoscut om de fotbal din țară FOTO Arhiva Adevărul
Gigi Becali, cunoscut om de fotbal din țară FOTO Arhiva Adevărul

O femeie din Piatra Neamţ, care avea o problemă ce putea fi rezolvată doar cu o sumă consistentă, mult peste posibilităţile ei, a dat dovadă de naivitate, rămânând şi fără banii personali. Nemțeanca a fost păcălită de indivizii pe care i-a contactat și cărora le-a dat câteva mii de lei, crezând că va primi un ajutor substanțial în euro.

Femeia i-a găsit pe cei care aveau să o escrocheze, prin intermediul unui anunţ postat pe o reţea de socializare. Pentru a fi convingători, autorii infracţiunii s-au folosit de numele „Asociaţiei non-profit Gigi Becali“, finanţatorul clubului de fotbal FCSB, cunoscut pentru actele caritabile. Când şi-a dat seama că a fost înşelată, femeia de 57 de ani a sesizat poliția, pe 7 noiembrie 2023.

„În urma verificărilor efectuate de poliţişti a rezultat că persoana vătămată ar fi trimis în mai multe tranşe suma de 4.350 de lei, pentru a putea intra în posesia unui ajutor în valoare de 50.000 de euro. Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorului“, a declarat inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Alte nume sonore de care s-au folosit infractorii

Nu doar de numele lui Gigi Becali s-au folosit infractorii din Neamţ. În iulie 2023, la Tribunal înceta procesul în care patru persoane erau acuzate că au păcălit 273 de persoane pentru „cauze nobile“, uzând de numele vedetelor Teo Trandafir, Andreea Marin, Iulia Vântur, Rodica Bitănescu, Sofia Vicoveanca şi Stela Popescu.

Instanţa a constatat că infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, fals informatic şi înşelăciune s-au prescris, astfel că inculpaţii nu au fost condamnaţi. Ei au de achitat sume infime păgubiţilor, 700 euro, 1.300 de lei, 250 de lire sterline şi 50 de dolari, pentru că doar 21 dintre păcăliţi s-au constituit părţi civile.

Gruparea infracţională, care era formată din trei fraţi din Neamţ şi un clujean, a creat pe reţelele de socializare, începând din 2016, pagini de profil false, folosind ilegal date și imaginea unor vedete. Ulterior, membrii grupării au demarat campanii umanitare imaginare şi au strâns aproape 34.000 de dolari.

Andreea Marin a fost cea care a depus plângere.

„Contul a fost clonat, cu aceeaşi fotografie, oamenii primeau cerere de prietenie şi li se cerea să doneze bani în privat. (...) Nu pot să nu văd naivitatea unor oameni, unii au intrat la mine pe cont şi m-au întrebat. Cum îşi poate imagina cineva că intru în  privat să cer bani?“, declara, la vremea respectivă, vedeta de televiziune Andreea Marin.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite