Un zimbru a apărut într-un sat din Neamț. ISU a emis un mesaj RO-ALERT

0
0

Un zimbru şi-a făcut apariţia, duminică, 25 septembrie, în satul Târpeşti, comuna Petricani, Neamț, speriindu-i pe localnici. ISU Neamţ a transmis un mesaj RO-ALERT cetăţenilor din zonă.

Prezența zimbrului i-a speriat pe localnicii din satul Târpești FOTO arhivă Adevărul
Prezența zimbrului i-a speriat pe localnicii din satul Târpești FOTO arhivă Adevărul

Oamenii au sunat la 112 şi au semnalat apariţia animalului în localitate. ISU Neamţ a transmis un mesaj RO-ALERT cetăţenilor din zonă. La faţa locului se deplasează poliţiştii şi jandarmii pentru a încerca îndepărtarea zimbrului.

La circa 10 - 15 kilometri de comuna Petricani, în Parcul Natural Vânători-Neamţ, se află o rezervaţie de zimbri în semi-libertate şi libertate. Nu este pentru prima dată când în zonele locuite îşi fac apariţia zimbri, dar nu a fost înregistrat niciun incident cu persoane atacate.

Primul incident s-a produs după miezul nopții de sâmbătă spre duminică, 10 / 11 septembrie, într-un cartier mărginaș al reședinței de județ. Al doilea atac a avut loc duminică seara, 11 septembrie, în jurul orei 22:00, la aproximativ 50 de kilometri depărtare, în zona montană din Țara Loviștei.

În primul caz, o persoană a ajuns de urgență la spital, în urma rănilor suferite, iar în al doilea caz, ursul a apucat să plece cu o oaie. 

Atacat de urs în propria gospodărie

Pe 12 septembrie au avut loc două atacuri ale urșilor în Râmnicu-Vâlcea. În urma primului atac, un localnic a ajuns la spital. Bărbatul s-a trezit din cauza zgomotului produs de animalele din gospodărie, iar când s-a dus să verifice ce au pățit vitele din grajd s-a întâlnit cu sălbăticiunea care l-a atacat.

„Pe data de 11 septembrie, în jurul orei 01:30, jandarmii vâlceni au fost informați prin apel 112, de către o persoană care are o fermă de vaci în cartierul Fețeni, din Râmnicu Vâlcea, că a fost atacată de un urs, provocându-i răni la mână. În scurt timp, la fața locului s-au deplasat un echipaj al jandarmeriei, un echipaj SMURD și paznicul de vânătoare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Județene Vâlcea, George Tacăle.

Acesta a mai precizat că victimei i-au fost acordate îngrijiri medicale la fața locului, ulterior fiind transportată la Spitalul Județean Vâlcea.

„Până la sosirea forțelor de ordine, animalul sălbatic a intrat în pădure, fapt pentru care, jandarmii au continuat să patruleze în zonă, folosind semnalele acustice și luminoase pentru a se asigura că pericolul a trecut”, a mai menționat reprezentantul Jandarmeriei vâlcene.

Alt urs a intrat într-un cartier din Râmnicu-Vâlcea

Au fost anunțate și autoritățile și agențiile cu atribuții in domeniu.

În paralel, la aproximativ 20 de minute de la producerea incidentului, localnicii aveau să fie treziți din somn prin mesaje Ro-Alert în care erau sfătuiți să nu iasă din case. 

„Alertă extremă. A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Râmnicu Vâlcea, cartier Fețeni. Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți! Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie!”, suna mesajul de avertizare scris în română și engleză.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite