Escrocherie cu criptomonede. Cât l-a costat naivitatea pe un bărbat din judeţul Neamţ
0Poliţiştii din Neamţ încearcă să dea de urma unor unor indivizi, care au pus la cale o escrocherie cu criptomonede. În plasă le-a căzut un bărbat, pe care naivitatea l-a costat destul de mult.
Un nemţean în vârstă de 38 de ani s-a ales cu o pagubă destul de consistentă în bugetul personal, credulitatea fiindu-i exploatată de persoane necunoscute, care i-au propus o afacere. A cotizat, fără să stea prea mult pe gânduri, peste 8.000 de euro, sperând că „investiţia“ va fi profitabilă în scurt timp, dar totul a fost o escrocherie cu criptomonede.
Cel puţin aşa i-au promis escrocii bărbatului din Neamț, pe care nici măcar nu-i cunoştea. Avea să constate că, după ce a transmis informaţii financiare „partenerilor“ de afaceri, suma care ar fi trebuit să se regăsească în contul său nu există. Abia atunci a realizat că a fost păcălit, iar acum oamenii legii, după ce au fost sesizaţi, încearcă să identifice autorii.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada august-septembrie 2023, un bărbat de 38 de ani ar fi fost contactat de persoane necunoscute care i-ar fi promis acestuia câştiguri suplimentare, determinându-l să investească suma de 40.120 de lei, în criptomonede. Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune“, a transmis Poliţia Neamţ.
Metode tot mai complicate pentru păcălirea credulilor
Din ce în ce mai des, spaţiul virtual este folosit de infractori, care reuşesc să găsească metode tot mai sofisticate pentru a păcăli credulii, sustrăgând bani sau informaţiile personale, pe care le utilizează în scopuri ilicite. Pentru a proteja cetăţenii, poliţiştii recomandă prudenţă maximă, transmiţând sfaturi ce nu ar trebui neglijate.
Trebuie acordată atenţie sporită în cazul unor mesaje şi e-mailuri suspecte, nu trebuie deschise ataşamente sau link-uri din surse necunoscute şi verificată întotdeauna sursa şi adresa de unde sunt emise. În cazul unor cereri de informaţii personale sau financiare nu este indicată dezvăluirea de date de identitate, parole sau detalii bancare prin telefon sau online.
„Dacă sunteţi contactat de instituţii financiare sau autorităţi, verificaţi întotdeauna autenticitatea contactului lor prin intermediul canalelor oficiale. În ceea ce priveşte monitorizarea contului bancar, verificaţi regulat extrasele de cont şi notificaţi imediat autorităţile sau banca în cazul oricăror tranzacţii suspecte“, a transmis Poliţia Neamţ.
Anchetatorii mai recomandă verificarea periodică a sistemelor de operare şi dacă software-ul antivirus şi aplicaţiile sunt actualizate, în scopul de a preveni vulnerabilităţile. În caz că deveniţi victima unei fraude sau înşelăciuni, sfatul oamenilor legii este ca acest lucru să fie imediat reclamat, pentru ca cercetările să fie aibă finalitatea dorită.