„Sediul“ boschetarilor, reabilitat cu milioane de euro. Acum câteva decenii acolo funcţiona un cinema modern

0
0
Cinema Cozla este acum o ruină infectă FOTO Monitorul.ro
Cinema Cozla este acum o ruină infectă FOTO Monitorul.ro

Un proiect cu finanţare europeană, a cărui valoare este de aproape 2 milioane de euro, prevede reabilitarea uni cinematograf care devenise adăpostul boschetarilor.

Clădirea fostului Cinematograf Cozla din Piatra Neamţ, una

construită în urmă cu 40 de ani şi aflată într-un stadiu avansat dedegradare, o ruină, va fi reabilitată cu fonduri europene. Valoarea proiectului este de  8,6 milioane de lei fără TVA, ceea ce înseamnă aproape 2 milioane de euro. 

De multă vreme, imobilul devenise „sediul“ persoanelor fără adăpost din cel mai mare cartier al oraşului, Dărmăneşti, dar şi locul de unde se„aprovizionau“ hoţii de fier vechi. Tot aici au fost şi câteva incendii provocate de cei care-şi găsiseră adăpost de zi, dar mai ales noaptea. 

Primăria Piatra Neamţ şi autorităţile judeţene au încercat să preia imobilul de la proprietar, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului, dar demersurile nu au avut finalitatea dorită, până acum câţiva ani. 

Cinematograful a intrat în administrarea primăriei pietrene, a fost depusă o documentaţie pentru reabilitare, aceasta

primind finanţare, astfel că lucrările de execuţie au fost scoase la licitaţie. Se intenţionează crearea unui centru multifuncţional, dar şi păstrarea vechiuluiobiectde activitate, prin realizarea unei săli cu 180 de locuri. 

„Proiectul Reabilitarea şi modernizarea unui centru multifuncţional - Cinematograful Cozla vizează modernizarea şi reabilitarea clădirii actuale, în vederea înfiinţării unui centru multifuncţional. În clădire va exista şi o sală de cinema cu o capacitate de 180 de locuri“, a declarat Andrei Carabelea, primarul

municipiului Piatra Neamţ. 

Cinema Cozla era printre cele mai moderne din ţară 

Lucrările prevăzute în proiect vizează intervenţii structurale asupra clădirii, recompartimentarea spaţiului pentru amenajarea unui centru multifuncţional, anveloparea termică , finisaje interioare şi exterioare, realizarea de instalaţii termice, electrice, sanitare, climatizare - ventilare, dotarea cu echipamente necesare pentru desfăşurarea activităţilor educative, culturale şi recreative.

După finalizarea lucrărilor va începe activitatea propriu-zisă a Centrului multifuncţional Cozla. Angajaţii vor oferi informare şi consiliere privind drepturile sociale, prevenirea şi combaterea unor comportamente care pot duce la creşterea riscului de excluziune socială, consiliere psihologică, facilitarea accesului pe piaţa muncii, promovarea unui stil de viaţă sănătos şi activ. 

cozlacinema1

Aşa se preconizează că va arăta noul Centrul multifucţional Cozla FOTO Primăria Piatra Neamţ

În cadrul centrului vor funcţiona şi echipe mobile care vor sprijini persoanele şi familiile aflate în situaţii de risc prin distribuirea către acestea de ajutoare materiale şi alimentare, acţiuni de prevenire şi combatere a izolării sociale, activităţi de socializare şi educaţie non-formală pentru tineri. 

„Execuţia lucrărilor de reabilitare a clădirii fostului cinematograf urmează să înceapă cel târziu în vara acestui an, iardurata de execuţie estimată este de 19 luni“, a mai afirmat primarul Carabelea. Cinema Cozla a fost dat în folosinţă în 1981 şi era unul dintre cele şase mai moderne din ţară la acea vreme,

inclusiv în ceea ce priveşte aparatura, având o sală de 500 de locuri şi alta de 150. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Poliţia în vremurile de-nceput, când avea nevoie de „polcovnici, serjenţi, armaşi, zapcii şi gardişti”

„Am încetat să mai urăsc“. Declaraţia unei refugiate din Ucraina, găzduită de Mănăstirea Sihăstria

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri