Fabrică de ţigări de contrabandă descoperită într-un grajd din Neamţ. Prejudiciul estimat: 2 milioane de euro
0
Poliţiştii de frontieră au destructurat o reţea de traficanţi care au înfiinţat o fabrică de ţigări, comercializarea producţiei putându-le aduce un profit de 2 milioane de euro
Trei percheziţii domiciliare au fost efectuate, pe 5 şi 6 aprilie 2022, în judeţele Neamţ şi Botoşani, ele vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat.
Membrii acestuia au înfiinţat o fabrică de ţigări şi au achiziţionat zeci de tone de tutun, pentru „producţie“. Dacă nu intrau pe fir anchetatorii, afacerea ar fi adus un profit de circa 2 milioane de euro.
„Grupul infracţional era specializat în producerea de bunuri accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat, (...) folosirea unei embleme şi a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum şi producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a
induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari şi
contrafacerea unei mărci“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române de Frontieră.
Cercetările au arătat că zece persoane au fost implicate în activităţile de confecţionare a unor ţigarete contrafăcute. În acest scop, suspecţii au achiziţionat, în cursul anului 2021, o fabrică pe care au instalat-o într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată în apropierea localităţii Humuleşti, judeţul Neamţ.
Hală placată pentru a nu fi detectată de camerele cu termoviziune
A urmat apoi cumpărarea a circa 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, a unei mari cantităţi de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic, foiţe de hârtie şi filtre, intenţia fiind de a fabrica 1.000.000 pachete de ţigarete, fără a deţine autorizaţie în acest sens.
„Aceste pachete de ţigarete puteau fi vândute pe piaţa neagră, la prima mână, cu suma totală de 2.000.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locaţiei în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de membrii grupării. De asemenea, pentru a nu putea fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii membrii grupării au placat clădirea cu polistiren“, a mai transmis Poliţia de Frontieră.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare desfăşurată în hala din Humuleşti, a fost identificată fabrica clandestină de producere şi ambalare de ţigarete contrafăcute, precum şi numeroase pachete de ţigări, tutun vrac, o linie de tocat, fermentat, mărunţit şi uscat tutun, materiale şi materii prime folosite în procesul de producţie, asamblare şi ambalare a ţigaretelor.
În urma anchetei, la sediul DIICOT Iaşi au fost duse, pentru audieri, şase persoane. La descinderi au participat poliţişti de la Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.
Vă mai recomandăm să citiţi:
„Am încetat să mai urăsc“. Declaraţia unei refugiate din Ucraina, găzduită de Mănăstirea Sihăstria
Şofer din Neamţ, prins cu alcoolemie dublă faţă de cea la care se instalează coma