Fabrică de ţigări de contrabandă descoperită într-un grajd din Neamţ. Prejudiciul estimat: 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se intenţiona fabricarea a 1.000.000 de pachetede ţigări FOTO Poliţia de Frontieră
Se intenţiona fabricarea a 1.000.000 de pachetede ţigări FOTO Poliţia de Frontieră

Poliţiştii de frontieră au destructurat o reţea de traficanţi care au înfiinţat o fabrică de ţigări, comercializarea producţiei putându-le aduce un profit de 2 milioane de euro

Trei percheziţii domiciliare au fost efectuate, pe 5 şi 6 aprilie 2022, în judeţele Neamţ şi Botoşani, ele vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat. 

Membrii acestuia au înfiinţat o fabrică de ţigări şi au achiziţionat zeci de tone de tutun, pentru „producţie“. Dacă nu intrau pe fir anchetatorii, afacerea ar fi adus un profit de circa 2 milioane de euro. 

„Grupul infracţional era specializat în producerea de bunuri accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat, (...) folosirea unei embleme şi a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum şi producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a

induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari şi

contrafacerea unei mărci“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române de Frontieră. 

Cercetările au arătat că zece persoane au fost implicate în activităţile de confecţionare a unor ţigarete contrafăcute. În acest scop, suspecţii au achiziţionat, în cursul anului 2021, o fabrică pe care au instalat-o într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată în apropierea localităţii Humuleşti, judeţul Neamţ. 

Hală placată pentru a nu fi detectată de camerele cu termoviziune 

A urmat apoi cumpărarea a circa 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, a unei mari cantităţi de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic, foiţe de hârtie şi filtre, intenţia fiind de a fabrica 1.000.000 pachete de ţigarete, fără a deţine autorizaţie în acest sens. 

„Aceste pachete de ţigarete puteau fi vândute pe piaţa neagră, la prima mână, cu suma totală de 2.000.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locaţiei în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de membrii grupării. De asemenea, pentru a nu putea fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii membrii grupării au placat clădirea cu polistiren“, a mai transmis Poliţia de Frontieră. 

tigariilegal

Cu ocazia percheziţiei domiciliare desfăşurată în hala din Humuleşti, a fost identificată fabrica clandestină de producere şi ambalare de ţigarete contrafăcute, precum şi numeroase pachete de ţigări, tutun vrac, o linie de tocat, fermentat, mărunţit şi uscat tutun, materiale şi materii prime folosite în procesul de producţie, asamblare şi ambalare a ţigaretelor. 

În urma anchetei, la sediul DIICOT Iaşi au fost duse, pentru audieri, şase persoane. La descinderi au participat poliţişti de la Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

„Am încetat să mai urăsc“. Declaraţia unei refugiate din Ucraina, găzduită de Mănăstirea Sihăstria

Şofer din Neamţ, prins cu alcoolemie dublă faţă de cea la care se instalează coma

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite